Politika

Diplomatija na nogama: Vučić s Hilom, stižu Eskobar i Lajčak - "Ima prostora za dogovor, ali hoće li biti iskorišćen?"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2022

-

11:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristoferom Hilom. Do tog susreta došlo je samo nekoliko dana nakon još jedne runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, a Vučić je naveo da je razgovor bio konkretan i sadržajan. 

"Konkretan i sadržajan razgovor sa ambasadorom Hilom o situaciji nakon poslednje runde razgovora u Briselu. Ponovio sam doslednu poziciju Srbije koja nastavlja da ulaže sve napore u cilju nalaženja kompromisnog rešenja radi održanja mira i stabilnosti", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Kako se navodi u saopštenju Predsedništva, Vučić je pojasnio ambasadoru Hilu stavove Srbije koje zastupa u dijalogu sa Prištinom, učestvujući u njemu odgovorno i konstruktivno. On je rekao da Srbija ozbiljno pristupa pronalaženju rešenja za aktuelnu krizu izazvanu jednostranim potezima Prištine. Vučić je Hilu preneo da Srbi koji žive na KiM bezuslovno traže formiranje Zajednice srpskih opština.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ukazujući na tenzije koje postoje na KiM, Vučić je rekao da je važno da se Priština pridržava dogovora da kosovske specijalne snage mogu da pređu na sever samo uz saglasnost NATO i gradonačelnika četiri opštine u kojima žive Srbi. Njih dvojica razgovarala su i o bilateralnoj saradnji Srbije i SAD.

Iako je generalna ocena evropskih posrednika nakon sastanka u četvrtak bila da napretka nema, a sastanak je, kako je rekao evropski šef diplomatije Žozep Borelj, bio "krizni menadžmet", brojni sastanci koji su najavljeni za naredni period sugerišu da se diplomatska aktivnost koju predvode EU i SAD intenzivirala. Tako je najavljeno da će će u Prištinu doći specijalni izaslanici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak.

A samo zakazivanje sastanka u četvrtak usledilo je, podsetimo, zbog pojačanih tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će započeti sa primenom odluke o preregistraciji vozila i dokumentima koje izdaje Srbija. 

Intenzivirana diplomatije

Uoči sastanka sa Vučićem američki ambasador sastao se u ponedeljak sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem. Nakon tog susreta Petković je poručio da će Srbija nastaviti da u narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjima, ali da će isto tako ostati odlučna da zaštiti bezbednost srpskog naroda na Кosovu i Metohiji i da ga sačuva od pogroma i progona.

Da Vašington neće sedeti skrštenih ruku govori i izjava portparola Stejt departmenta Neda Prajsa koji je naveo da SAD prate dijalog Beograda i Prištine i da ohrabruju njegov nastavak, te da američki državni sekretar Entoni Blinken neće oklevati da se direktno uključi u razgovore predsednika Srbije i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, preneo je vašingtonski portal "Pavlović tudej".

"Duboko smo angažovani kao posmatrači u dijalogu između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU. Razumemo da su razgovori u toku. To radimo u partnerstvu sa EU i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog. To je dijalog koji mi podržavamo i mislimo da je obaveza obe strane da iskoriste ovu priliku u najvećoj meri da unaprede svoje diskusije o normalizaciji odnosa usredsređenim i na međusobno priznavanje", izjavio je Prajs.

Upravo zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar posetiće Prištinu i Beograd kako bi, kako je saopšeno iz Bele kuće, iskazao podršku SAD dijalogu. Eskobar će Prištinu i Beograd posetiti zajedno sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Da se diplomatija "usijala", govori i oglašavanje nemačke ambasade u Prištini koja je navela da "još jedna eskalacija sa blokadama puteva i nasilnim protestima nikome nije u interesu". Iz ambasade je za Gazetu Ekspres rečeno da je kancelar Olaf Šolc započeo pripreme za razgovor Vučićem i Kurtijem, ali tek na jesen u okviru Berlinskog procesa.

"Šansa da urazume Kurtija"

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović naglasio je da je poseta specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka Prištini, još jedna šansa da urazume kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"To je još jedna šansa za koju se nadamo da će uroditi plodom da se Kurti odgovori od ovoga. U ovom slučaju je najvažnija njegova jasna namera da eskalira situaciju na terenu", istakao je Starović, preneo je Kurir. 

Starović je naveo da je u političkom sistemu najvažnije političko jedinstvo.

"Bez obzira na sve razlike, najviše nam je važno jedno političko jedinstvo. Srbi sa Kosova i Metohije pokazali su nam jedan visok nivo zajedništva i mislim da bi naši poslanici trebalo na njih da se ugledaju", istakao je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova.

Starović je naglasio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da ne stoje sve zemlje Kvinte iza Aljbina Kurtija.

FoNet/Evropski savet

 

A prostora za postizanje dogovora Beograda i Prištine ima, ali pitanje je da li će biti iskorišćen, ocenila je Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku. Ona je upravo istakla ključnu ulogu međunarodne zajednice, čiji bi predstavnici, kako kaže, mogli da potpomognu u dijalogu.

"Međunarodna zajednica, SAD pre svih, koje realno jedine imaju uticaj na Kosovu i na njihove vlasti, koje bi jedine mogle da oduigraju sada tu neku pozitivnu ulogu. Ako je već ambasador Hil rekao da je Srbija sa pozitivnim namerama došla u Brisel, da je srpska strana htela da se dogovori, onda hajmo da vidimo i znamo ko ne želi da se dogovori, želite li da iskoristite taj svoj uticaj koji imate, jer od ove tri strane koje učestvuju, znamo šta srpska strana želi - dogovor, znamo šta ne želi albanska strana - ne želi dogovor, a šta želi međuanrodna zajednica ovde? Želi da izbegne sukobe i nestabilnost. Ako to zaista žele, onda će se potruditi da se nađe rešenje koje je prihvatljivo", rekla je Grubješić.

Podsetimo, Vučić je u obraćanju javnosti poručio da će se u narednih desetak dana boriti za postizanje kompromisa, ali da je do toga veoma teško doći. "U veoma smo teškoj situaciji. Tražićemo kompromis grčevito, nadam se da ćemo uspeti. Da li verujem u to? Plašim se da nas, ako uspemo, čeka sledeća krivina i da je Rubikon već odavno pređen", rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija