Politika

Rakić: Podrška predsedniku Vučiću u traženju kompromisa, ako ne bude dogovora napuštamo institucije

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2022

-

15:10

Rakić: Podrška predsedniku Vučiću u traženju kompromisa, ako ne bude dogovora napuštamo institucije
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije pružili punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u traženju kompromisnog rešenja u narednih deset dana, i naporima u očuvanja mira i bezbednosti, i poručili da će ovog puta napustiti institucije Prištine ako kompromis izostane.

Rakić je na pres konferenciji preneo da je sastanak sa predsednikom bio konstruktivan, otvoren i efikasan, i da ih je Vučić detaljno izvestio o sastancima u Briselu, pre svega, sa predstavnicima međunarodne zajednice, kao i sa Aljbinom Kurtijem.

"Želim da poručim našem narodu, u ovom teškom trenutku, da kada Priština čini sve da jednostranim potezima oteža život našem narodu i najdirektnije ugrožava mir, predsednik Vučić čini sve da dođe do kompromisa, da se sačuva mir, a srpski narod ostane na svojim vekovnim ognjištima", rekao je Rakić.

On je istakao da su svi predsatvnici Srba sa KiM, na čelu sa predstavnicima Srpske liste, direktori javnih institucija Srbije, kao i ustanova i preduzeća predsedniku Vučiću "najdirektnije preneli svoje stavove":

"Prvo da on ima našu punu podršku da u narednih deset dana pronađe kompromisno rešenje za ovaj problem, i da ćemo mi podržati to rešenje, koji će uvažiti interes srpskog naroda", rekao je Rakić.

Jasne garancije protiv progona

Takođe, potvrdio je da su zatražili jasne i čvrste garancije da država Srbija neće dozvoliti progon i pogrom srpskog naroda, kakve je doživeo u prošlosti.

"Poručili smo predsedniku Vučiću da smo do sada više puta, na njegovo insistiranje, nastavljali da se institucionalno borimo za prava našeg naroda, ali da ćemo ovog puta, u slučaju da se ne dođe do kompromisa, početi sa napuštanjem svih institucija. Prvo mi, političari, a posle redom, tužioci, sudije, policija", rekao je Rakić.

Na taj način će, istakao je, doći do "totalne razgradnje" briselskog dijaloga, koji je Priština obesmislila upornim odbijanjem da za deset godina formira Zajednicu srpskih opština i konstantnim kršenjem Briselskog sporazuma.

"Uvereni smo da će predsednik uspeti u svojoj borbi i doći kompromisnog rešenja. Svesni smo da je za kompromis potrebno da i druga strana pokaže odgovornost, ozbiljnost i konstruktivnost, a ne da čini sve da protera Srbiju i srpski narod da prostora na kojima živi vekovima", rekao je Rakić.

On je pozvao KFOR da ostane garant mira i bezbednosti za sve na ovim prostorima, poštujući mandat i Rezoluciju UN 1244.

"Pozivam da, ako se to desi, spreče progon Srba i ne ostanu pasivni kao što su bili 2004. godine, kada smo doživeli pogrom. Oni nisu tu da staju na stranu Prištine i sprečavaju naš narod da se bori za svoja ljudska i politička prava", podvukao je on.

Rakić je poručio KFOR-u da je potrebno da svoje snage postave tako kako bi preventivno delovali, a ne da dozvole da albanski specijalci dovlače tešku mehanizaciju i vatreno oružje u čisto srpske sredine.

"Podsećam da nijedan upad specijalaca sa juga na sever nije bio odobren od strane gradonačelnika, niti je bilo ko kontaktiran od rukovodstva policije regiona sever, koji po Briselskom sporazumu ima nadležnost da se stara o redu i miru u ovim opštinama", naglasio je on.

Zajednička sednica lidera opština

Rakić je preneo da su gradonačelnici i predsednici skupština svih četiri opštine sa severa Kosova - severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok - za sredu u podne sazvali zajedničku sednicu na kojoj će se raspravljati o političkoj i bezbednosnoj situaciji.

"Mi smo svoji na svome. Ovaj narod ne juriša na bilo koga, već na svojim kućnim pragovima, u svojim selima i gradovima želi da živi normalni život, bez maltretiranja kada idu na njive, bez pretresanja i prebijanja samo što su Srbi", podvukao je on.

Rekao je da je narod zabrinut, ali i jedinstven i rešen da opstane i ostane na svojim ognjištima.

"Svesni smo da ovo nije pitanje tablica ili ličnih karata, već će se sutra pojaviti novi izgovor za maltretiranje našeg naroda. Rekli smo predsedniku da je ovo neprihvatljivo i nepodnošljivo i da smo uvek delili sudbinu svog naroda, kao i da ćemo i sada biti ispred njega i učiniti sve da sačuvamo mir, i sa narodom ćemo podneti teret borbe za život dostojan čoveka", kazao je on.

Rakić je izrazio zadovoljstvo što je predsednik Srbije razumeo stavove Srba sa KiM. Preneo je i reči predsednika Vučića da Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje našeg naroda.

"Srbija nikada više neće dozvoliti Oluje i traktorske kolone, a naš narod, posebno stariji sugrađani, ih dobro pamte. Na kraju je predsednik istakao da Srbija nikada neće ostaviti na cedilu svoj narod", preneo je Rakić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija