Politika

Premijerska i druge pozicije koje čekaju rasplet: Ime mandatara uvertira u podelu ključnih funkcija u vladi, ali i SNS

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2022

-

21:53

Premijerska i druge pozicije koje čekaju rasplet: Ime mandatara uvertira u podelu ključnih funkcija u vladi, ali i SNS
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsedništvo Srpske napredne stranke održalo je u sredu sednicu na kojoj se razgovaralo o mandataru za sastav nove Vlade Srbije. Iako su mnogi očekivali da će ime kandidata nakon sastanka da bude objavljeno, predsednik Srbije i lider te stranke Aleksandar Vučić najavio je da će ime mandatara saopštiti u narednih 48 sati. I dok se lista SNS svela na dva imena - Anu Brnabić i Miloša Vučevića - i dalje nije u potpunosti isključena, iako je manje verovatna, mogućnost da mandatar bude neko iz stranke koja je koalicioni partner naprednjaka.

"U skladu sa Ustavom Republike Srbije, saopštiću ime mandatara u roku od 48 sati. Saopštiću to kao predsednik republike, jer to ne mogu da radim kao predsednik stranke. Ili u petak poslepodne ili u subotu ujutru, saznaćete ime", rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, i dosadašnja premijerka Ana Brnabić i funkcioner SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević biće deo izvršne vlasti, ne precizirajući pritom o kojim tačno funkcijama je reč. Međutim, Vučić je na konferenciji za novinare istakao i da je četvoro stranačkih diskutanata na sednici Predsedništva bilo za to da mandatar bude neko drugi, ne iz redova SNS.

Mada je i sam manje šanse u raspletu situacije dao toj opciji, istakavši da je verovatnije da se na mestu premijera nađu Brnabić ili Vučević, pojedini analitičari navode da, iako je malo verovatno, ni jedna opcija, pa ni ta se ne mogu potpuno isljučiti. A ta opcija, odnosno potencijalna mogućnost da nekog od koalicionih partnera dao premijer, u javnosti se pre svega pripisuje lideru Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

I upravo je pozicija Dačića, ali i njegovog SPS i dalje jedna od nepoznanica u postizbornoj jednačini. Iako su obrisi jasni, i oni čini se u novoj vladi uključuju socijaliste, Savez vojvođanskih Mađara, a moguće i predstavnike hrvatske manjine, pun kapacitet koji će potencijalno imati SPS i dalje nije jasan. Analitičari ukazuju da i dalje ostaje pitanje koliko bi ova stranka, koja je inače ostvarila svoj bolji rezultat nego na prethodnim izborima, mogla da dobije ministarskih pozicija.

Odgovor na to pitanje, ali i na pitanje drugih ministarskih pozicija u vladi, moći će da se raspliće praktično tek kada se bude znalo ime mandatara. Nakon toga znaće se i koje ključne pozicije će dobiti oni koji su u toj trci praktično "izgubili". Međutim, analitičari ukazuju da na talonu zapravno nisu samo ministarske pozicije i da važnu ulogu, kada je reč o SNS, igra i najviša pozicija u stranci koja bi ranije najavljenim odlaskom Vučića sa tog mesta, ostala upražnjena. Stručnjaci za tu poziciju "kandiduju" upravo onog ko u trci za mandatara između Brnabić i Vučevića "izgubi".

Ipak, krenimo redom. 

Potencijal socijalista

Navode o potencijalnom trećem kandidatu za mandatara nedavno je podgrejao sam Vučić koji je rekao da je politički logično da SNS, kao stranka koja je dobila najveće poverenje građana, predloži budućeg mandatara, ali da je opcija da koalicioni partner da predlog i da SNS to prihvati.

Nakon juče održane sednice, Vučić je istakao da je čak četvoro članova predsedništva bilo za to da mandatar bude neko ko nije iz redova naprednjaka. Ipak, kako je rekao, njihovi razlozi za takav predlog bili su - sebično stranačke prirode. 

Kako je pojasnio, oni su smatrali da i neki drugi treba da podele odgovornost. Međutim, na pitanje Euronews Srbija da li sve što je rečeno sada znači da opcija sa premijerom koji nije iz redova SPS otpada, on je rekao:

"Verovatnije je da će biti jedan od njih dvoje iako je meni omogućeno da izaberem i trećeg jer je bilo i ljudi koji su za tu opciju, ali iz drugih razloga, rekao bih sebično stranačkih, a ne zato što neko misli da je neko bolji od njih. Nije isključena nijedna od tri opcije, ali ono što je mnogo realnije, jeste što je 90 odsto Predsedništva podržalo da bude jedno od njih dvoje. Oboje će svakako biti u vladi", rekao je Vučić.

I mada nastavak saradnje SPS i SNS nije formalno nije ozvaničen, kao jedno od imena koje se najčešće pominje kao potencijalni premijer je Ivica Dačić. On je u kampanju i ušao sa sloganom "Ivica Dačić - premijer". Analitičari, međutim, ne naginju tom rešenju, iako ono i dalje nije isključeno.

Euronews

Politikolog Nikola Parun za Euronews Srbija na primer kaže da su šanse da se Ivica Dačić i socijalisti vrate na jednu tako moćnu funkciju "potpuno nerealne". On smatra da prethodnih nekoliko meseci to uopšte i nije bilo u opticaju.

"Mislim da će dobiti nešto od važnijih pozicija, a za mesto premijera u narednom periodu, koji će verovatno biti najizazovniji, poziciju premijera moraće da ima neko jako političko lice iz neke najjače partije, a to je SNS", rekao je Parun.

Sa druge strane, urednik političke rubrike u listu "Poltika" Bojan Bilbija, kaže da iako nije siguran da bi to mogao da bude neko izvan SNS, ništa nije nerealno. 

Euronews

"Činjenica je da je pozicija SPS ojačana u poređenju sa prethodnom skupštinom pre svega jer su imali bolji rezultat nego na prethodnim izborima, kao i zbog toga što je već formirana većina u Skupštini Grada Beograda. Treći razlog je moralne prirode, ono su odustali od svog kandidata za predsednika da bi podržali Vučića. Pozicija socijalista je veoma stabilna, ali i dalje nemamo formalnu odluku da će u koaliciji SNS i SPS, iako je to nagovešteno na više načina", kaže Bilbija.

A baš kada je reč o potencijalnoj koaliciji, politikolog Cvijetin Milivojević kaže da bez SPS vlada "ne može da bude formirana". Kako ističe, bez ove stranke, većina bi bila nesigurna. Međutim, on ukazuje i da bez obzira na to ko će biti premijer, da li Dačić, Brnabić ili Vučević, suštinsku politiku vodi Vučić.  

Šanse Vučevića i Brnabić

I dok je scenario da ključna pozicija u Nemanjijoj 11 pripadne Dačiću mnogima manje verovatan, kada je reč o Brnabić i Vučićeviću, analitičari tumače "pata karte", ali istovremeno ukazuju na još jednu važnu funkciju koja bi se uskoro mogla otvoriti - predsednika stranke.  Za dva kandidata SNS, Vučić je sinoć rekao da ih oboje izuzetno "ceni i voli".

"Šta su razlozi? Ani ne postoji nijedna stvar koju mogu da zamerim, borila se hrabro, radila svoj posao najbolje moguće. Miloš... duže ga poznajem, znam koliko je ozbiljan i odgovoran. Ako ostane Ana nećete joj dozvoliti 20 dana da formira vladu, govorićete da se ništa nije promenilo. Ako bude Miloš, mislićete da Ana nešto nije dobro radila. Sad, da li idete na ono što je sigurno ili idete sa nekom novom energijom, pri čemu ćete da poštujete ono što je bilo sigurno... Čini mi se da ćemo doneti odluku koja je dobra za oboje", rekao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ko bi mogao da bude mandatar, analitičari ističu da je nezahvalno nagađati, a Bilbija navodi da su oba predložena kandidata veoma jaka. On kaže da se neće čekati još dugo na konačnu odluku.

Na pitanje da li sa stanovišta građana Srbije postoji razlika u tome da li će biti Brnabić ili Vučević, politikolog Nikola Parun objašnjava da sigurno ima razlike. 

"Ime Vučevića već neko vreme nije samo ime gradonačelnika Novog Sada nego osobe koja se sa najvećom verovatnoćom pominje kao naslednik Aleksandra Vučića na ključnom mestu u partiji. To ko će sada postati premijer, ja lično mislim da će Brnabić ostati na mestu premijerke dok će Vučević dobiti neko važno političko mesto, na primer prvog potpredsednika vlade", rekao je on.

Euronews

A upravo tu bi priča o potencijalnom mandataru mogla bi da se protumači i kao malo šira, što se da nagovestiti i kroz Vučićevu izjavu da naprednjacima predstoji stranačka skupština, kao i da je pola sata trajala priča oko mesta predsednika stranke. On je u prethodnim periodima više puta najavljivao da će se povući sa te pozicije.

Upravo to ističe Milivojević koji navodi da je donekle "ispod radara" prošla izjava da će onaj ko izgubi u trci za mandatara imati vrlo visoku poziciju u stranci.

"Verujem da će Vučić nakon što se formira vlada na prvoj izbornoj skupštini SNS biti u poziciji da se povuče sa mesta predsednika stranke i onda bi neko od njih dvoje, ko ne bude premijer, mogao da bude vrlo visoko pozicioniran u SNS", rekao je Cvijetin Milivojević.

Komentari (0)

Srbija