Politika

Predsedništvo SNS odlučuje o mandataru: Brnabić, Vučević ili neko treći - ko će na čelo vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

24/08/2022

-

16:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srpska napredna stranka počela je danas u 17 sati sednicu Predsedništva na kojoj bi trebalo da bude postignut dogovor ko će biti kandidat za mandatara za sastav nove vlade. Kako je ranije najavio predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, spisak se sveo na dva imena i jedno potencijalno koje bi mogao da predloži neko od koalicionih partnera.

Pola sata pre početka sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, predsednik Aleksandar Vučić stigao je u sedište stranke na Novom Beogradu. U centralu stranke stigli su i članovi Predsedništva Miroslav Čučković, Vladimir Orlić, Vladimir Ðukanović, Bratislav Gašić, Zorana Mihajlović, Irena Vujović, Nikola Selaković, Ana Brnabić, Miloš Vučević, Siniša Mali, Goran Vesić; Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Aleksandar Šapić...

Sednica će biti zatvorena za javnost, a nakon nje planirane su izjave za medije, javlja reporter Euronews Srbija, koji navodi da iako se večeras očekuje da, u skladu sa najavama, ime novog premijera bude saopšteno, nije potpuno isključeno ni da se to večeras ne dogodi. 

Kako je Vučić najavio, sa imenom mandatara SNS će izaći nakon njegovog povratka iz Brisela gde je u četvrtak održana još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine. Rok od 90 dana za formiranje nove vlade počeo je, podsetimo, da teče 1. avgusta kada je održana konstitutivna sednica Narodne skupštine, a to bi značilo da bismo novu izvršnu vlast mogli da čekamo sve do početka novembra. Ipak, ako je suditi po najavama političkih lidera, posao oko kabineta budućeg premijera biće završen ranije.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Od više imena iz redova naprednjaka koja su do nedavno pominjana, a među kojima je bio i ministar finansija Siniša Mali, pitanje budućeg mandatara za sastav vlade svelo se na dva. Aktuelna premijerka Ana Brnabić mogla bi da ostane na čelu vlade, ali skok na poziciji možda očekuje i aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. 

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će vlada biti u sigurnim rukama ako premijer bude Miloš Vučević i ocenila je da je on izuzetno sposoban čovek što je pokazao kao gradonačelnik Novog Sada.

"Miloš je fantastičan čovek, izuzetno sposoban što je pokazao i način na koji je vodio Novi Sad koji je proslavio Srbiju kao omladinska prestonica i evropska prestonica kulture. To je uradio on sa svojim timom uz podršku vlade", rekla je Brnabić na pitanja da prokomentarište to šte se njeno i Vučevićevo ime pominju kao imena budućih mandatara.

Upravo je Vučević, nakon što ga je Vučić pomenuo kao jednog od dva kandidata te stranke za premijera, rekao da će se o tome razgovarati narednih dana.

"Velika je čast kada vas predsednik vidi kao saradnika na koga računa. Po mom mišljenju, Ana Brnabić je odlično radila svoj posao, pokazala lojalnost, kao i Siniša Mali. U kojoj god formaciji, mi ćemo nastaviti da sarađujemo, to su ljudi koji su odgovorni i komunikatni, mi smo i prijatelji", rekao je Vučević u gostovanju na televiziji Pink.

Ono što je, zasad, i dalje nepoznanica je da li će u "igri" biti i treće ime. Naime, da se spisak neće svesti samo na Brnabić i Vučevića, nagovestio je upravo Vučić rekavši nedavno da postoji mogućnost da jedan kandidat bude od koalicionih partnera. Iako Vučić nije precizirao o kojim tačno partnerima je reč, za analitičare nema mnogo dileme da je reč o Socijalističkoj partiji Srbije i to i zbog broja osvojenih glasova na parlamentarnim izborima, ali i zbog činjenice što su od 2012. godine pravi koalicioni partner naprednjacima.

Brnabić, Vučević ili neko treći

Mada analitičari smatraju da bi rasplet situacije u kojoj Brnabić nije na premijerskom mestu bio iznenađenje, očekuje se da će čak i u tom slučaju ona obavljati jednu od važnih funkcija u vladi. 

"Što se tiče samih imena, Miloš Vučević i Ana Brnabić su od početka uz Sinišu Malog bili u krugu favorita iz SNS i tu nema iznenađenja. Vučević je neko ko se pominje kao neko ko bi trebalo da ode na mnogo višu poziciju nego što je gradonačelnik Novog Sada. Ana Brnabić je na neki način prirodno rešenje imajući u vidu da je ona već na poziciji premijerke. U tom smislu ni jedno ni drugo ne bi bilo iznenađnje", rekao je nedavno za Euronews Srbija izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, ističući da je verovatna odluka SNS da u budućem periodu sve ključne poluge moći budu u rukama te stranke - mesto predsednika republike, premijera, predsednika parlamenta i gradonačelnika Beograda. 

Grad Novi Sad

 

Ipak, tu je i potencijalni kandidat koalicionog partnera, a navode o tome podgrejao je i sam Vučević koji je rekao da je politički logično da SNS, kao stranka koja je dobila najveće poverenje građana, predloži budućeg mandatara, ali da je opcija da koalicioni partner da predlog i da SNS to prihvati.

A iako nastavak saradnje dve stranke i dalje nije ozvaničen, kao jedno od imena najčešće se pominje lider SPS Ivica Dačić. On je u kampanju i ušao sa sloganom "Ivica Dačić - premijer", međutim, analitičari ne neginju tom rešenju, iako ono i dalje nije isključeno.

 

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Taj mandatar jedino može da bude SPS, iako nisam siguran da će SPS sa tim predlogom na kraju izaći. Sumnjam da će manjine izaći sa svojim predlogom za mandatara, to nikada nije bio u slučaj u Srbiji, niti manjine u Srbiji nikada nisu tražile tako visoke pozicije. Vrlo su retko tražile čak i ministarske pozicije, a kamoli da su tražile premijersko mesto. Nisam siguran da će to ovom momentu tražiti i SPS jer čitav politički kontekst, koliko god da je SPS napravio dobar rezultat, ne ide u prilog toj činjenici. Meni se čini da će SPS svoju sadisfakciju tražiti kroz određenu strukturu ministarskih mesta", rekao je Klačar.

Danas na stolu i sastav koalicije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da da će na sednici Predsedništva SNS jedna od tema biti sastav koalicije koja će formirati buduću vlade.

"Očekujem da SNS pozove manjinske stranke, da vlada bude inkluzivna više nego pre. Treba da donesemo odluku idemo li u koaliciju sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom, i možda sa još nekim strankama", rekao je Vučević novinarima u Novom Sadu.

Na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila najviše glasova (1.635.101) osvojila je Srpska napredna stranka što je 120 mandata. Potom sledi lista Ujedinjeni za pobedu Srbije sa 520.469 glasova i 38 mandata, a treća je Socijalistička partija Srbije sa 435.274 glasa i 31 mandatom. U parlament je ušlo ukupno 12 lista, od čega pet manjinskih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija