Politika

Vučić sa Lajčakom i Eskobarom opet posle 22h: Šta znači sve intenzivnije uplitanje Amerike u kosovski problem?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2022

-

18:34

Vučić sa Lajčakom i Eskobarom opet posle 22h: Šta znači sve intenzivnije uplitanje Amerike u kosovski problem?
Tanjug/Strahinja Aćimovič, Tanjug/AP/Bojan Slavkovic - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimovič, Tanjug/AP/Bojan Slavkovic

veličina teksta

Aa Aa

Činjenica da će se sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim i američkim izaslanicima Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom nastaviti večeras posle 22 sata, pokazuju da se ulažu maksimalni napori kako bi se došlo do rezultata i poslale poruke javnosti koje će biti na liniji onoga što smo ovih dana imali prilike da čujemo, smatra Miloš Nikolić, predsednik Lideka u razgovoru za Euronews Srbija.

Govoreći o tome na čijoj je strani međunarodna zajednica u ovim trenucima, Nikolić ističe, da je de fakto novina to što se američki faktor sve više uključuje u kosovski problem.

"Činjenica je da pregovaračka pozicija Prištine nije dobila tako jaku podršku, ako uopšte i jeste. Videli smo da je Kurti izložio nekih šest tačaka, a od ambasadora SAD-a Kristofera Hila čuli da je Srbija bila kooperativnija, bolje operativnija i spremnija na kompromis. Amerikanci na kreativno-pragmatični način žele da izbalansiraju ono što je bila blanko podrška prištinskoj strani i izađu u susret zahtevima Beograda", smatra Nikolić.

Ključni zahtev Srbije dakako je da se dođe do mehanizma zaštite srpske zajednice na Kosovu, što je definisano kao Zajednica srpskih opština (ZSO), ističe Nikolić.

"Ono što je hitno jeste da se reše problemi tablica i ličnih karata, odnosno problemi koji onemogućavaju slobodu kretanja i prometa. Ali, važno je i da se otvori šire pitanje autonomije. Širi je i kontekst da je zanimljiv tajming kada se sve ovo dešava - rat u Ukrajini i pojačan interes Amerike. Kada se svi elementi uzmu u obzir, pitanje tablica i ličnih karata jeste urgentno, ali mislim da Amerikanci otvaraju diplomatski prostor u kojem će, pored tih hitnih pitanja, načeti teme koje su suštinskivažne - koji su mehanizmi zaštite srpske zajednice na KiM. Mislim da će na polja doći do aktivnosti"

 

Kako kaže, svi dosadašnji koraci Amerike pokazuju da u Stejt dipartmentu postoji uverenje da se treba raditi na normalizaciji - ekonomskoj pre svega, slobodi kretanja i prometa, kako bi se relaksirao svakodnevni život građana.

"Zapravo mislim da smo ušli u novu fazu pregovora koji će da traju. Sve ovo vidim kao početak faze pregovora, oko tablica i ličnih karata će doći do nekog dogovora, ali ulazimo u fazu kada će se pričati o suštinskim rešenjima"

Nikolić smatra da će pregovori iznedriti kakvim-takvim rezultatima jer je to ponajviše u američkom interesu.

"Sve nekako upućuje na to da treba da budemo optiistični i da je došao trenutak da se načnu ta suštinska pitanja", zaključuje.

Nastavak razgovora od 22 sata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. Sastanak u zgradi Predsedništva je počeo u 17 časova, a pola sata kasnije održan je i trilateralni sastanak, uz prisustvo specijalnog predstavnika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

Predsednik Vučić je objavio snimak na Instagramu u kojem je rekao da razgovori nisu bili laki i da će se nastaviti večeras od 22 časa.

"Imali smo ne lake razgovore sa evropskim i američkim predstavnciima Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom. Bili su tu i Kristofer Hil i Emanoel Žiofre, ambasadori SAD i EU. Nastavljamo večeras te razgovore posle 22 sata. Po pitanju KiM, moja poruka se pre svega odnosi na naš narod na Kosovu i Metohiji. Mi ćemo uvek gledati da čuvamo mir i stabilnost, ali nijednog sekunda, baš onako kako sam vam obećao, nećemo odstupiti od naših vitalnih nacionalnih i državnih interesa i interesa našeg naroda, vaše bezbednosti i vaše sigurnosti. Nema odustajanja, nema predaje. Živela Srbija", poručio je Vučić.

Lajčak je takođe objavio na Tviteru informaciju da je imao "tešku, ali ogovornu diskusiju" sa predsednikom Vučićem.

"Imao sam tešku, ali odgovornu diskusiju sa predsednikom Srbije. Preneo sam poruke i naglasio da se svi sporazumi iz dijaloga moraju primeniti, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine. Nastavićemo razgovore kasnije u toku večeri"

Eskobar, koji je zajedno sa Lajčakom oko 17.40 napustio zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije, rekao je da ceni posvećenost miru srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

"Imali smo težak i dugačak sastanak sa predsednikom Vučićem. Cenimo posvećenost predsednika miru i stabilnosti. Nastavljamo dalje", saopštio je Eskobar, a prenela američka ambasada na Tviteru.

Lajčak i Eskobar posetu Beogradu počeli su sastankom sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem. Oni su u Beograd doputovali iz Prištine.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Podsetimo, nakon prošlonedeljne neuspešne runde dijaloga u Briselu, na kojoj nije postignut dogovor visokih predstavnika Beograda i Prištine Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, specijalni izaslanici najavili su dolazak na Balkan uoči početka primene odluke Prištine 1. septembra. 

Takozvana "šatl" diplomatija, odnosno diplomatska aktivnost Evropske unije i SAD intenzivirala se u prethodnih nekoliko dana kako bi se smirile tenzije i pokušao da se postigne dogovor u vezi sa primenom najavljenih mera, pa je predsednik Srbije, između ostalog, nedavno razgovarao i sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom. 

U Prištinu je, potom, pre dva dana prvo stigao Gabrijel Eskobar, a potom je juče došao i Miroslav Lajčak. Njih dvojica razgovarala su sa predsedicom i premijerom Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem. Lajčak je nakon sastanka rekao da su sa predstavnicima Prištine imali dugu diskusiju i da se proces nastavlja. 

"Imamo još nekoliko sastanaka ovde, a onda u Beogradu. Ono što je najvažnija poruka je da smo zajedno ovde sa Eskobarom prvo da pokažemo jedinstvo između EU i SAD i da radimo na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", poručio je Lajčak. 

Kako je rekao, međunarodna zajednica je zabrinuta zbog onoga što je videla 21. jula na terenu.

"Svi mi zajedno, pregovarači, lideri Kosova i Srbije ne smemo da dozvolimo da se to ponovi 31. avgusta, i zato smo ovde", rekao je Lajčak i dodao da ne može da govori o detaljima. 

Izaslanik SAD Gabrijel Eskobar je naveo da je tu da bi podržao dijalog pod okriljem EU i da želi da to svima bude jasno. Uptan da li je zabrinut da bi nešto loše moglo da se dogodi on je odgovorio: "Obe strane su nas uverile da ne žele eskalaciju i nasilje od septembra. Sad smo ovde da osiguramo da se sva ta dobre volja i optimizam konkretizuju kroz predloge". 

Lajčak i Eskobar su se inače sastali i sa predstavnicima opozicije, ali i sa predstavnicima Srba na Kosovu, a detalji tog sastanka nisu poznati. 

"Poruka međunarodne zajednice je da ne možemo 31. avgusta da budemo u istoj situaciji kao što smo bili 31. jula. Zato smo organizovali sastanak u Briselu prošle nedelje, zato smo tu danas, Da se ljudi ne plaše, da se ne plaše za svoj život, za normalan život, radimo sve kako ne bi bilo barikada", bila je poruka Lajčaka nakon tog susreta. 

Na novinarsko pitanje da li je istina da su on i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tražili od Prištine da primenu odluke o tablicama i dokumentima odloži za tri meseca rekao je da ima mnogo spekulacija i da ne zna ništa o tome. 

Komentari (0)

Srbija