Politika

Opozicija kritikovala Kurtija zbog sporazuma s Beogradom, on ih pozvao na sastanak

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2022

-

16:16

Opozicija kritikovala Kurtija zbog sporazuma s Beogradom, on ih pozvao na sastanak
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Posle kritika koje je kosovska opozicija iznela povodom sporazuma sa Beogradom u vezi sa ličnim dokumentima, kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je lidere opozicionih stranaka AAK, PDK i DSK na sastanak kako bi ih obavestio o poslednjem sastanku u Briselu i sa, kako je rekao, izazovima sa kojima se Kosovo suočava.

Iz opozicione Demokratske partije Kosova ocenjeno je da su posle dogovora sa Beogradom Kurti i Samoopredeljenje sada "veoma srećni" zbog toga što su uspeli da sprovedu sporazume Hašima Tačija.

"Ovo nije uspeh, već beda za Kosovo i izgubljene godine zbog jednog čoveka - Aljbina Kurtija", naveli su u toj stranci.

Član PDK, Betim Ðoši, ocenio je da je Tači "neuporedivo ispred političara poput Aljbina Kurtija, bez vizije i koji ništa ne zna o istoriji", preneo je Kossev.

"On je deceniju obmanjivao i lagao građane Kosova govoreći im da se u Briselu potpisuju dela izdaje Republike Kosovo. Danas, međutim, sa ponosom kaže da iz sporazuma Hašima Tačija nije uklonjena nijedna tačka ili zarez", rekao je Ðoši.

Lider Alijanse za budućnost kosova (AAK) Ramuš Haradinaj smatra da je za žaljenje to što je trebalo toliko čekati i uložiti veliku energiju i trud za primenu sporazuma iz 2011. godine, koji omogućava slobodu kretanja i da je ovo "dobar znak da sporazume treba sprovesti".

Haradinaj još dodaje da su "dogovori jedan po jedan", strategija Srbije za odlaganje i kupovinu vremena, dok je interes Kosova, kako kaže, konačni sporazum o priznanju.

Lider Socijaldemokratske partije (PSD) Dardan Molićaj ocenio je da je ovim dogovorom Zajednica srpskih opština pronašla "prodornu formulu" i smatra da su mali dogovori odskočna daska ka ZSO.

"Teško je videti srećan kraj procesa koji se fragmentira i razdvaja", ocenio je Molićaj.

Objašnjavajući zasto je pozvao predstavnike opozicije na sastanak, Kurti je naveo da je prirodno da postoje razlike i nesuglasice "kada smo suočeni sa velikim odlukama", kao i da razlike nikada ne bi trebalo da budu iznad "državnog i nacionalnog interesa“, preneli su prištinski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija