Politika

Borelj: Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se reši problem oko tablica

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

27/08/2022

-

20:36

Borelj: Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se reši problem oko tablica
Borelj: Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se reši problem oko tablica - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je večeras da ga raduje što je pronađeno rešenje pod okriljem EU kojim se, kako je naveo, "olakšava putovanje između Kosova i Srbije, što je u interesu svih građana Kosova i Srbije", uz posebnu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.


"Posebno sam zahvalan predsedniku Vučiću koji je pokazao veliku odgovornost. Prethodni dani su bili primer odlične praktične saradnje između EU i SAD, stoga želim da zahvalim američkim partnerima što su pomogli u dijalogu. Hvala i Miroslavu Lajčaku za odlično obavljen posao", rekao je Borelj u video obraćanju na Tviteru.

 

 


Zahvalan je, naveo, Vučiću i Aljbinu Kurtiju što su "pokazali pravo liderstvo, a posebno naglašavam i odličnu saradnju EU i SAD".

Borelj je rekao da ga raduje što može da objavi da nakon prošlonedeljnih sastanaka u Briselu na visokom nivou, kao i napora prethodnih dana, danas postoji sporazum o slobodi kretanja.

"Pod pokroviteljstvom EU, postignut je dogovor o dokumentima, dakle, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlazak za nosioce kosovskih ličnih dokumenata, a Kosovo se složilo da ih ne uvodi za nosioce srpskih ličnih karata. Kosovski Srbi, kao i ostali građani, moći će da putuju slobodno između Kosova i Srbije, koristeći postojeće dokumente", istakao je šef evropske diplomatjie.

On, međutim, dodaje da rad na slobodi kretanja nije gotov.

"Neki problemi i dalje ostaju. Očekujem da će obojica lidera nastaviti da pokazuju odlučnost sa ciljem da se reši problem oko tablica. Rekao sam mnogo puta, ako uzmemo u obzir aktuelan rat u Ukrajini, nisu nam potrebni novi problemi, nove tenzije, već rešenja za Zapadni Balkan, a danas smo došli do jednog rešenja. Bio je danas veoma dobar dan", zaključio je Borelj.

On je prethodno saopštio da su Beograd i Priština postigli dogovor o dokumentima.

"U okviru dijaloga uz posredstvo EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se saglasilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte", objavio je na Tviteru Borelj.

Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju, naveo je.

"Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom rukovodstvu", dodao je.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija