Politika

Kisić na otvaranju izložbe "Srem 1942": Mir i sloboda su najveće vrednosti čovečanstva

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2022

-

16:53

Kisić na otvaranju izložbe "Srem 1942": Mir i sloboda su najveće vrednosti čovečanstva
Kisić na otvaranju izložbe "Srem 1942": Mir i sloboda su najveće vrednosti čovečanstva - Copyright Tanjug/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja/Dejan Urošević

veličina teksta

Aa Aa

U zdanju Crkvene riznice u Šidu danas je otvorena izložba "Srem 1942", kojom je obeleženo 80 godina od masovnih ratnih zločina hrvatskih i nemačkih snaga nad Srbima u Sremu, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić poručila je otvarajući izložbu da su sloboda i mir najveće vrednosti čovečanstva, koje nemaju alternativu.

"To su vrednosti kojima smo itekako posvećeni i danas. Znamo da su mir i stabilnost osnova politike koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, to je osnovni putokaz kojim idemo, jer nema napretka i života ukoliko nema mira i stabilnosti", istakla je Kisić.

U sapštenju ministarstva se navodi da je ministarka ukazala da izložba u Šidu svedoči o stradanju, bolu i patnji nedužnog srpskog naroda pre 80 godina na prostoru Srema, kao i o tome da nacistički okupator nije gledao ni pol, ni uzrast, jer je ubijao i žene i decu.

Kisić je zahvalila Muzeju žrtava genocida i autorima izložbe na realizaciji ove postavke, kojom se afirmiše kultura sećanja na tragična stradanja civila i genocid nad srpskim narodom uz konstzataciju da je to "još jedno svedočanstvo o užasima počinjenim tokom Drugog svetskog rata".

"Prezimena stradalih se i dan danas pamte u Šidu. Ove slike koje danas vidimo treba sve da nas podsete na užase rata i o tome bi trebalo stalno da pričamo, jer ne smemo da zaboravimo žrtve i stradanja, da se ona nikada više nikome ne ponove", navela je Kisić i dodala da je hrabri srpski narod uvek bio na pravoj strani istorije, na strani istine i pravde.

Od avgusta do sredine septembra 1942. godine u Sremu je sprovođena zločinačka akcija pod nazivom Borovski, kao odmazda za partizansku akciju poznatu kao "Ni zrno žita okupatoru" u okviru koje su uništeni proizvodi žetve, poljoprivredna mehanizacija i saobraćajna infrastruktura.

Komentari (0)

Srbija