Politika

Janjic: Dogovor o dokumetima dobar, ali problemi nisu rešeni

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2022

-

23:04

Janjic: Dogovor o dokumetima dobar, ali problemi nisu rešeni
Janjic: Dogovor o dokumetima dobar, ali problemi nisu rešeni - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da je dogovor o dokumentima između Beograda i Prištine dobra stvar, ali da se problemi nisu rešili i da nije dobro što Zapad opterećuje dodatno srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Ne možemo na ovo gledati da je u okviru dijaloga o normalizaciji, taj format je napušten. Ovo su takozvane mere prevencije sukoba da bi se stvorili uslovi kako bismo se možda jednog dana vratili dijalogu. Sve se odvija pod znakom dijaloga (Miroslava) Lajčaka i (Žozepa) Borelja", rekao je Janjić za Tanjug.

On je dodao da je Lajčak krenuo u dobrom pravcu, ali da postoji i druga strana priče.

"Lajčak je napravio mali potez puža, ali je krenuo u pravom pravcu. Međutim, nije dobro što dodatno sa Zapada opterećuju Vučića i Kurtija, jer se u javnosti stvaraju prevelika očekivanja i predstava da je problem rešen. Rešeno je samo pitanje neograničene upotrebe ličnih karata. Nisu dobitnici samo Srbi, već i Albanci. Kurti sad može da kaže da je njegova politika reciprociteta dala rezultat", istakao je Janjić, koji je rekao da treba rešiti i problem registarskih tablica.

On je ukazao i na to da nije rešen problem pasoša.

"Ostaje problem pasoša, jer ako ja odem i greškom dam pasoš, kosovska vlast će mi lupiti pečat, a srpska poništiti. Onda sam ja obeležen, desilo mi se jednom da imam problem jer gde god idete duplo vas proveravaju, pitaju vas zašto pečati, koji posle ne važe...Ne vidim da je taj problem rešen", dodao je Janjić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija