Politika

Narodna stranka predala parlamentu svoj Predlog rezolucije o KiM

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2022

-

16:23

Narodna stranka predala parlamentu svoj Predlog rezolucije o KiM
Vuk Jeremić - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Narodna stranka predala je danas parlamentu svoj Predlog rezolucije o Kosovu i Metohiji. Predsednik te partije Vuk Jeremić rekao je na konferenciji za medije da bi svi trebalo da sagledaju njihov predlog, a da se nada da će vlast, ukoliko joj ovakva rezolucija ne bude priihvatljiva, predstaviti svoju rezoluciju, navodeći da je važno da oko tog pitanja postoji jedinstvo.

"Iza ovog predloga trebalo bi da stanu i vlast i opozicija, da snažno pošaljemo poruku da smo spremni za kompromise, ali da sve mora imati svoj kraj", rekao je Jeremić, a saopštila stranka.

U Predlogu se navodi i da Srbija, u skladu sa Ustavom, voljom gradana i međunarodnim pravom, ne priznaje i nikada neće priznati, izričito ili prećutno na bilo koji nacin, jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Takođe, stoji i da "Srbija nikada neće pristati, izričito ili prećutno na bilo koji način, na članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama, a Skupština bi, dodaje se, trebalo da traži od predsednika Srbije da se pisanim putem, obrati predsednicima Rusije i Kine, sa molbom da kao stalne članice SB UN, vetom blokiraju svaki pokušaj članstva tzv. Kosova u UN".

U Predlogu se, između ostalog, navodi i da je preduslov za nastavak razgovora sa predstavnicima Prištine, uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), onako kako je to dogovoreno.

"Ukoliko ZSO ne bude uspostavljena onako kako je to dogovoreno najkasnije do 31. decembra 2022. godine ili u slučaju bilo kog jednostranog akta privremenih institucija samouprave u Prištini, obavezuje se Vlada Srbije da, kao neuspešne, prekine dalje pregovore sa Prištinom, posredstvom EU, i zatraži da se nastavak vodi pod okriljem kontakt grupe koju će činiti predstavnici pet država stalnih članica SB UN", stoji u predlogu.

Takođe, predlaže se i da se, ukoliko se ne formira ZSO, pozovu predstavnici Srpske liste da napuste vladu privremenih prištinskih institucija, te da u saradnji sa Vladom Srbije samostalno formiraju Zajednicu.

Predlog je i da se vlada "obaveže da nastavi međunarodnu diplomatsku kampanju za povlačenje priznanja tzv. Kosova, kao i da uspostavi sistem ekonomskih i trgovinskih povlastica za države koje nisu priznale nezavisnost Kosova ili su ga povukle".

Narodna stranka predlaže i da se Vlada Srbije obaveže da "u saradnji sa međunarodnim činiocima osigura bezbednost našeg naroda u pokrajini, kao i zaštitu crkava i manastira SPC, spomenika i ostalog kulturnog nasleđa na prostoru KiM".

U predlogu se navodi i da na prvoj narednoj sednici Generalne skupštine UN treba predložiti usvajanje Rezolucije o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država članica UN.

Iz Narodne stranke, između ostalog, predlažu i da skupština zatraži od mandatara za sastav nove vlade da predvidi i posebno Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Komentari (0)

Srbija