Politika

Pahor u Prištini: Rekao sam Osmani da pronađe rešenje za primenu sporazuma o ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2022

-

18:09

Pahor u Prištini: Rekao sam Osmani da pronađe rešenje za primenu sporazuma o ZSO
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da je rekao kosovskoj predsednici Vjosi Osmani da pronađe rešenje za primenu sporazuma Prištine i Beograda o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Postoji sporazum Prištine i Beograda o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom. Rekao sam Osmani da pronađe rešenje za postizanje ovog sporazuma. Ne znam da li postoje alternative, ali sve dok nema drugih predloga strana u dijalogu, važi prethodno postignut dogovor", rekao je on tokom posete Prištini.

Pahor je istakao da je to jedan od retkih problema oko kojeg nije saglasan sa Osmani. 

"Ovo je jedan od retkih problema oko kojih nisam saglasan sa predsednicom Osmani. Kao što sam ranije rekao, Kosovo i Slovenija imaju mnogo zajedničkih stavova, ali postoje i razlike među nama. Jedna je implementacija postignutih sporazuma", podvukao je Pahor.

Euronews/Vladislav Ćup

 

I Prištinski mediji prenose da je Pahor porčuio da sporazum o Zajednici srpskih opština (ZSO) mora da se primeni. 

Citirajući Pahora oni navode i da je Osmani rekla da sporazum sa Beogradom o formiranju ZSO ne može da se primeni jer je ustavni sud tzv. Kosova "u njemu utvrdio mnoga kršenja ustava". 

"Ne možemo da forsiramo rešenja iz prošlog veka koja dele ljude, ali naš cilj je da se svi ljudi integrišu i ostvare svoja ustavna prava po principu multietničnosti. Kao predsedniku zemlje jedina alternativa mi je Ustav Republike Kosovo", rekla je Osmani.

Ona tvrdi da je Kosovo ispunilo 99 odsto obaveza iz dijaloga sa Srbijom i da jedino nije ispunjen deo sporazuma koji se odnosi na ZSO. Navela je da je jedino rešenje za dugoročni mir i stabilnost uzajamno priznanje Srbije i Kosova, a svako rešenje koje nije vezano za međusobno priznanje neće doneti mir i stabilnost.

Slovenački predsednik u Prištinu je stigao nakon posete Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tom prilikom Pahor je izjavio da mu je kao velikom prijatelju obe strane žao što se pokazalo se da je stepen poverenja manji nego što je bio ranije, i da dijalog nije doveo do rešenja koje su svi želeli, a da tokom posete Prištini planira da kaže tri stvari.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"U Prištini ću, prvo, reći da dijalogom treba rešiti i preostala pitanja, aktuelna u septembru i oktobru, a drugo da dijalog mora da bude "živahniji", mislim da ima previše nepoverenja", rekao je Pahor i dodao: 

"Treće, neke stvari su dogovorene i potpisane od obe strane, ali ne i implementirane - svaki put sam prijateljima u Prištini, kada sam dolazio, govorio da se mora formirati Zajednica srpskih opština, ako želimo da neki proces bude kredibilan", rekao je Pahor.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija