Politika

Vučić posle sastanka s Pahorom: Kako da objasnim narodu ako uvedemo sankcije Rusiji, stavite se nekad u naše cipele

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2022

-

15:36

Vučić posle sastanka s Pahorom: Kako da objasnim narodu ako uvedemo sankcije Rusiji, stavite se nekad u naše cipele
Vučić posle sastanka s Pahorom: Kako da objasnim narodu ako uvedemo sankcije Rusiji, stavite se nekad u naše cipele - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom koji je doputovao u posetu Beogradu da je pitanje svih pitanja veza između teške energetske situacije i dodatnih političkih problema koji bi mogli da nastupe u regionu. Pahor je istakao da se nada da će vođe na Zapadnom Balkanu imati imati dovoljno mudrosti i volje da rešavaju piranja dijalogom i mirnim putem. Odgovarajući na pitanja novinara o uvođenju sankcija Rusiji, Vučić je zamlio da se svi stave u poziciju Srbije. 

Aleksandar Vučić je rekao da mu je uvek zadovoljstvo da ugosti predsednika Slovenije koji je iskreno angažovan na rešavanju brojnih pitanja i koji tome pristupa na ozbiljan i odgovoran način. Pahor je došao u Srbiju uoči samita Brdo-Brioni koji se održava 12. septembra. 

Kako je rekao Vučić, razgovarali su o tome da li postoji način da se usvoji zajednički dokument. 

"Razgovarali smo o svim važnim regionalnim pitanjima, upoznao sam predsednika Slovenije sa dešavanjima po pitanju dijaloga Beograda i Prištine. Naravno, različito gledamo na status Kosova i Metohije, ali ono što je veoma važno, to je da uvek gledamo kako i na koji način da dodatno podstaknemo evropsku perspektivu i kako da sačuvamo trajni mir na ovim prostorima, što predstavlja najveći interes Srbije i Slovenije", rekao je Vučić.

On je naveo da su bilateralni odnosi Srbije i Slovenije dobri i da očekuje nove zajedničke sednice vlada, kao i nove investicije. Kako je rekao, ove godine će trgovinska razmena biti viša od dve milijarde što je veliki uspeh.

"To je dobra poruka i za jedne i za druge. To govori o našem prijateljstvu i međusobnom poverenju i verujem da pozitivan trend može da se nastavi", rekao je. 

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Vučić je istakao da je ključno pitanje, odnosno "pitanje svih pitanja", veza između teške energetske situacije i predstojeće jeseni i zime i svih dodatnih političkih problema koji bi mogli da nastupe u regionu. "Pokušavamo da izbegnemo tu vrstu savršene oluje koja bi napravile velike probleme", poručio je.

Preneo je da je zamolio slovenačkog kolegu, ukoliko bude u mogućnosti i ako bude na dnevnom redu EU ta tema, da i Zapadni Balkan bude deo podrške u novcu za uvezenu struju ili jedan deo potrošene energije.

"Ne mislimo da treba da dobijemo onoliki udeo kao članice Unije, ali sve što možemo da dobijemo bilo bi značajno za snabdevanje i potpuno finansijsku stabilnost ne samo za Srbiju već sve zemlje", rekao je on.

Pahor: Otvoreni Balkan i Berlinski proces imaju mnogo toga zajedničkog

Borut Pahor je rekao da će u drugoj polovini godine biti osvežen i ponovo pokrenut Berlinski proces za zemlje Zapadnog Balkana.

"Nije tajna da kao prijatelj ovog regiona podrzavam inicijativu Otvoreni Balkan i čestitam Vučiću i njegovim kolegama za napredak u toj inicijativi. To je jedna od retkih konstruktivnih inicijativa za povezivanje i saradnju u regionu", rekao je Pahor u obraćanju.

Dodao je da takvih inicijativa nema dovoljno, kao i Berlinski proces ima mnogo toga zajedničkog sa inicijativomo Otvoreni Balkan. 

"U drugoj polovini ove godine na neki drugi način biće osvežen i ponovo pokrenut Berlinski proces. Otvoreni Balkan i Berlinski proces imaju mnogo toga zajedničkog. Ako se Berlinski proces ubrza - dobro je, ako ne, onda Otvoreni Balkan postaje velika mogićnost za Zapadni Balkan", rekao je Pahor.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Istakao je da inicijativa Otvoreni Balkan nije zamena za evropske integracije već je "veliki prijatelj širenja i korespondira sa njima i dopunjuje ih".

"Nadam se da ćemo mi lideri na Zapadnom Blakanu i okolini uspeti da prikupio dovojno političke mudrosti i volje da sva bilateralna pitanja rešavamo dijalogom i mirnim putem i da pokušamo da ojačamo malo oslabljene nivoe poverenja", naveo je Pahor.

Takođe, izrazio je uverenje da će to biti i poruka sa predstojećeg Samita Brdo-Brioni kada je reč o regionu. Pahor je zahvalio Vučiću na, kako je rekao, dobrom, konstruktivnom i iskrenom razgovoru.

"Došao sam da se savetujem sa predsednikom o svim značajnim pitanjima za uspeh te konferencije za ona dva cilja koja su bila u prvom planu u prethodnih 11 godina, a to su evropska perspektiva Zapadnog Balkana i drugo mir, stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana", naveo je Pahor.

Kaže da je sa Vučićem razgovarao i posledicama rata u Ukrajini na mir i stabilnost Zapadnog Balkana i dodao da to što se dešava sigurno ne pomaže stabilnosti regiona.

"Ali i Vučić i ja, ako se dobro razumemo, mislimo da na Zapadnom Balkanu, bez obzira na sva nepoverenja i velike bilateralne probleme treba da imamo dovoljno političke volje da sačuvamo mir i bezbednosti i obezbedimo evropsku perspektivu", naveo je Pahor.

Predsednik Slovenije smatra da postoji mogućnost se svi lideri u regionu saglase o tri stvari. Prvo, da se Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Albaniji još brže otvore vrata i da se završe pristupni pregovori i da postanu članice EU i da se ti pregovori ubrzaju.

Kaže da je drugo, da BiH već do kraja ove nedelje dobije status kandidta i treće, da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji.

Pahor je naveo, kada je reč o Samitu Brdo-Brioni i situaciji u regionu, da su uslovi sada lošiji nego prošle godine kada su se sastali i dodao da se još prošle godine oslikavalo lošije raspoloženje.

"Čuli smo da je Vučić pomenuo i tu potpunu oluju koja bi se desila ako bi se to poverenje još umanjilo i spremnost za saradnju još smanjila. To se ne sme desiti i moramo kroz te veoma zahtevne okolnosti proći tako da obezbedimo mir i stabilnost i saradnju među državama u regionu. Ako u tome uspemo, a zato smo Vučić i ja tu, gledaćemo ubrzani proces evropske integracije i našu zajedničku budućnost", poručio je Pahor.

O sankcijama Rusiji

Vučić je rekao da Srbija ima obavezu da se priključi evropskoj spoljnoj politici neposredno pred članstvo u EU, a da Srbiju još niko nije obavestio da je pred članstvom niti vidi da planiraju da nas obaveste.

Vucić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenčkim predsednikom Borutom Pahorom tako odgovorio na pitanje novinara slovenčke televizije o tome da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji.

"Ja sam bio siguran da će slovenačke medije da interesuju nasi odnosi, a svi žele da se Srbija pridruži sankcijama", primetio je Vučić.

On je zamolio da se stave u poziciju Srbije i pokušao primerom da objasni tu situaciju.

"Kako da objasnim građanima da uvodimo sankcije protiv Rusije koja nije prekršila teritorjalni integritet Srbije, a ne protiv Slovenije koja je to učinila", upitao je Vučić.

On je dodao da je Sloveniju naveo kao primer i da sa tom zemljom imamo dobre odnose, ali da bi slično mogao da kaže i za druge zemlje kao što su SAD, Nemačka, Francuska.. da ne misle da njih ne sme da pomene. "Šta da misle građani, molim vas da se stavite u nase cipele. Da razmislite dobro sta je realno", rekao je Vucić i dodao da je i dalje većina zemalja na strani međunarodnog prava, povelje UN i Rezoluciju 1244, odnosno da 79,8 odsto svetskog stanovnistva ne priznaje tzv. Kosovo.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"Nisu završili oni koji misle da su završili", poručio je Vučić i dodao da je sa Pahorom zato razgovarao kako da se problemi prevazilaze na miran nacin i naglasio da je u tom kontekstu podrška Slovenije veoma važna.

"Zahvalan sam Pahoru koji pokušava da razume poziciju Srbije. I sit sam svih iz Evrope i sveta ko će gde da mi lupa šamare. Vodiću Srbiju u skladu sa njenim interesima", poručio je Vučić.

Pahor je na ovo pitanje slovenačkog novinara odgovorio da bi želeo da sve drzave koje žele da uđu u EU podrže i sankcije EU.

"Nikada nisam bežao da kažem ne da podržavam odluku Srbije, ali pokušavam da je razumem. To sam objasnio i na Bledskom forumu", rekao je Pahor.

On je ponovio da bi toj odluci doprinela odlučnija volja Brisela da se države Zapadnog Balkana brze uključe EU i da bi Srbija kada bi bila ubeđena u stopostotnu evropsku budućnost, razmislila i o svojim vezama sa Rusijom.

"Do jutros samo dvoje građana sa severa KiM promenilo tablice"

Vučić je rekao i da je, ppema jutršnjim informacijama koje ima, samo dvoje građana sa severa Kosmeta prihvatilo da promeni tablice, što, kako je rekao, samo potvrđuje koliko je odluka Prištine neodgovorna i neozbiljna.

"Trenutno, to je informacija od jutros u 9 sati, dvoje građana je prihvatilo da promeni tablice. Jedan od njih radi u prištinskim instititucijama, drugi ne. Tako da im dobro ide…”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara koliko je ljudi sa severa promenilo tablice.

Kako je rekao, ima oko 9.000 KM tablica, a 7.500 su baš na severu Kosova i Metohije.

"Očigledno da svi čekaju u redu da podrže te Kurtijve ideje", dodao je Vučić ironično.

Kako je naveo, njegova procena je da neće biti više od 200 zamenjenih tablica, sa KM na RKS.

“Videćemo.. Možda ja grešim, možda on (Kurti) bolje poznaje naš narod nego što ga ja poznajem. Ali, to govori koliko je to bilo neodgovorno, nezobiljno, da ne govorim dalje”, rekao je Vučić.

Pahor je izjavio, u vezi s dijalogom Beograda i Prištine, da mu je kao velikom prijatelju obe strane žao što se pokazalo se da je stepen poverenja manji nego što je bio ranije, i da dijalog nije doveo do rešenja koje su svi želeli, a da tokom posete Prištini planira da kaže tri stvari.

"U Prištini ću, prvo, reći da dijalogom treba rešiti i preostala pitanja, aktuelna u septembru i oktobru, a drugo da dijalog mora da bude "živahniji", mislim da ima previše nepoverenja", rekao je Pahor. "Treće, neke stvari su dogovorene i potpisane od obe strane, ali ne i implementirane - svaki put sam prijateljima u Prištini, kada sam dolazio, govorio da se mora formirati Zajednica srpskih opština, ako želimo da neki proces bude kredibilan", rekao je Pahor.

Naglasio je da misli da je projekat Otvoreni Balkan kao stvoren da se neki problemi, koji deluju nerešivo, budu rešeni ako bi mu se priključili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Komentari (0)

Srbija