Politika

Selaković i Stefanović razgovarali sa ambasadorima zemalja Kvinte i Norveške pri NATO

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2022

-

18:42

Selaković i Stefanović razgovarali sa ambasadorima zemalja Kvinte i Norveške pri NATO
Selaković i Stefanović razgovarali sa ambasadorima zemalja Kvinte i Norveške pri NATO - Copyright Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/ Branko Lazić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković primio je danas ambasadore SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Norveške pri NATO u Briselu.

Selaković je istakao da Srbija kao vojno neutralna zemlja želi da nastavi da unapređuje partnersku saradnju sa NATO s obzirom da je očuvanje mira i stabilnosti u regionu od zajedničkog interesa.

Selaković je sagovornike upoznao sa političkom i bezbednosnom situacijom u regionu, istakavši da Srbija ostaje čvrst i pouzdan stub mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Srbija, dodao je, svoju čvrstu opredeljenost za stabilnost u regionu i mirno rešavanje svih otvorenih pitanja potvrđuje i kroz inicijativu Otvoreni Balkan preko koje ekonomskom saradnjom zemalja u regionu prevazilazimo političke nesuglasice.

Šef srpske diplomatije posebno se osvrnuo na situaciju na Kosovu i Metohiji i ponovio opredeljenost Beograda za dijalog pod okriljem EU i postizanje kompromisnih i održivih rešenja.

Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/ Branko Lazić

 

Selaković je upozorio na obrazac delovanja Prištine, koja povlači jednostrane poteze na štetu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, čime destabilizuje situaciju na terenu, istovremeno odbijajući da sprovede obaveze koje je preuzela Briselskim sporazumom.

Ministar je upoznao ambasadore i sa položajem srpskog naroda na KiM i serijom međuetničkih incidenata protiv Srba, navodeći sinoćni napad Albanaca i ranjavanje dvojice Srba u Babinom Mostu.

Naglasivši značaj angažovanja KFOR-a u okviru mandata koji mu je poveren Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 Selaković je upozorio da bi svaka naredna provokacija Prištine mogla da izazove nesagledive posledice.

Teme razgovora bile su i aktuelna situacija u regionu zapadnog Balkana, kao i geopolitičke posledice rata u Ukrajini.

Sastanku su prisustvovali i ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Norveške u Srbiji kao i specijalni izalanik Norveške za zapadni Balkan.

I Stefanović razgovarao sa ambasadorima Kvinte i Norveške

I potpredsednik vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i Norveške pri NATO i u Srbiji. Stefanović je istakao da su posete i razgovori važni za razmenu mišljenja, izgradnju poverenja i uzajamno razumevanje naših naroda, što su osnove za razvoj svih oblika saradnje koji su u obostranom interesu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
On je naglasio da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da je naše strateško opredeljenje vojna neutralnost.

Tanjug/ Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije/ Darimir Banda

 

Srbija je zadovoljna rezultatima ostvarenim kroz učešće u aktivnostima pod okriljem Programa Partnerstvo za mir NATO, koji predstavlja optimalni okvir saradnje u cilju unapređenja naših odbrambenih kapaciteta i bezbednosne stabilnosti, rekao je ministar odbrane.

Stefanović je ocenio da su za povećanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije i njene interoperabilnosti značajne zajedničke vežbe, i učešće u mirovnim misijama UN i EU, kao i saradnja vojnomedicinskih timova.

Ministar je ocenio kao veoma značajnu saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om, kao misijom NATO, koji je garant bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Komentari (0)

Srbija