Politika

Bilčik: Fon der Lajen je bila jasna, proširenje neće biti dovođeno u pitanje, neophodne teške odluke u dijalogu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Teodora Vasiljević

14/09/2022

-

13:32

Bilčik: Fon der Lajen je bila jasna, proširenje neće biti dovođeno u pitanje, neophodne teške odluke u dijalogu
Vladimir Bilčik - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik rekao je odgovarajući na pitanje dopisnika Euronews Srbija iz Brisela da je poruka predsednice Evropske komisije bila jasna i da je proširenje svakako na agendi EU.

"Ona je poslala jasnu poruku za zemlje Zapadnog Balkana, ali i za Ukrajinu, Moldavju i Gruziju. Jasna je poruka da proširenje neće biti dovođeno u pitanje. Napravljena je razlika između zemalja koje su u procesu pregovora i partnera sa kojima želimo da sarađujemo, a koje neće biti u EU", rekao je Bilčik i dodao:

"Istovremeno je bila jasna kada je govorila o proširenju da postoje fundamentalne vrednosti i principi koji se moraju poštovati u procesu. Potrebne su nam snažne demokratije u zemljama kandidatima“, poručio je.

Kako je naglasio, rekao da je neophodna funkcionalna demokratija u zemaljama kandidatima. Bilčik je naglasio da je EU spremna da pomogne u tom procesu i s tim u vezi dodao da su poslanici Evropskog parlamenta spremni da se angažuju u Srbiji i pomognu kada Skupština bude spremna i nova vlada bude uspostavljena.

"Glavna poruka je da uslovi moraju biti ispunjeni i da smo spremni da u tome pomažemo intenzivnije. Pandemija je završena, možemo i da se sastajemo intenzivnije. Nema prečica na tom putu. Reforme, reforme, reforme su ključ, a u slučaju Srbije i dijalog sa Prištinom“, rekao je Bilčik.

On je pozdravio što su u dijalogu postignuti određeni rezultati tokom leta i dodao da ima još mnogo drugih koji treba da se postignu narednih nedelja i meseci.

"Spremni smo da se angažujemo kako bismo pomogli u procesu. Da nastavimo naš angažman što je pre moguće, što pre institucije budu spremne da sarađuju, nova vlada. Pandemija je gotova, možemo da radimo punim kapacitetom, ali nema prečica, moraju se sprovesti reforme. U slučaju Srbije tu je i dijalog Beograda i Prištine, moraju biti donešene teške odluke u narednom peridu", naveo je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu.

Ukazao je da je potreban napredak i na polju usaglašavanja sa politikom EU, te jasne odluke Srbije za put u EU.

"Važno je da se šetnja u nedelju održi"

Bilčik je govorio i o održavanju Europrajda, ističući da je važno da se šetnja u nedelju održi, te da će i sam biti prisutan.

"Vrlo sam pažljivo pročitao odluku o Europrajdu. Ostajem u nadi da će se sve održati u subotu, jer ta odluka ne zabranjuje Europrajd, već samo rutu. Imali smo diskusiju o tome ovde, planiram da budem tu u subotu, to je veliki dan, važn manifestacija za promociju različitosti, evropskih vrednosti, mogućnost da se to pokaže EU", kazao je Bilčik.

Dodao je da se nada da će vlasti doneti jasniju odluku o događaju u subotu, te da organizatori sigurno rade sve da bi garantovali bezbednost učesnika.

"Veliki je broj ljudi koji će doći iz drugih zemalja u Beograd, ovo nije običan prajd, ovo je Europajd, sve su oči uprte u srpsku vlast i njihove odluke. Mislim da vlasti takođe rade sve da se garantuje bezbednost svih", istakao je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Bilčik je u izjavi novinarima u Evropskom parlamentu kazao da pažljivo prati dešavanja u vezi Evroprajda, a tako i odluke srpskih vlasti, te se nada šetnji u subotu, kojoj će i sam, kako je najavio, prisustvovati.

„Odluka koju su donele srpske vlasti nije da se zabrani parada, već samo odbije planirana trasa. Evroprajd je velika manifestacija, cela nedelja posvećena je proslavi diverziteta i evropskih vrednosti. On je prava prilika za Zapadni Balkan da pokaže solidarnost“, objasnio je Bilčik.

Bilčik je izrazio nadu da će narednih sati biti jasnije da li će šetnje u subotu biti i dodao da organizatori tesno sarađuju sa srpskim vlastima da pronađu bezbednu rutu.

Bilčik je ocenio kao važan signal to su srpske vlasti zabranile "antigej" šetnju.

Komentari (0)

Srbija