Evropa

Fon der Lajen: Potrebna je politička zajednica i da se ide dalje od procesa proširenja, Zapadni Balkan deo naše porodice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2022

-

09:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U obraćanju pred poslanicima Evropskog parlamenta, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je govorila o svim izazovima, ali i posledicama koje je doneo rat u Ukrajini, ističući da je evropsko jedinstvo bilo na ispitu. Kako je rekla, u budućnosti će morati da se donose teške odluke.

Fon der Lajen je navela da je EU videla da postoji potreba da se ide i dalje od procesa proširenja, da je potrebna politička zajednica, u vezi čega će Evropska komisija predati svoje ideje Savetu Unije.

 

Ona je pomenula i da region Zapadnog Balkana, kao i zemlje istočnog partnerstva jesu važni za EU.

"Želim da zemlje Zapadnog Balkana, kao i Ukrajina, Moldavija i Gruzijia znaju da su deo naše porodice, naša Unija nije potpuna bez vas, to je naša poruka", istakla je Fon der Lajen.

Prema njenim rečima, budućnost EU zavisi i od saradnje sa partnerima izvan Evrope.

"Ima zemalja koje žele da sarađuju sa nama u suočavanju sa velikim izazovima", kazala je ona najavljujući sporazume sa više zemalja i napore u produbljivanju saradnje.

Predsedica EK je istakla da je važno očuvati i unaprediti demokratiju.

"Više od 70 godina kontinent ide putem demokratije. Svi znamo i vidimo da se moramo boriti za demokratiju, moramo štititi sve od spoljnih pretnji, ali i unutrašnjih. Moramo da nastavimo da radimo na demokratiji kako bismo poboljšali živote ljudi. Moramo biti uz sve građane kada im je potrebno , zato je važna naša Konferencija o budućnosti Evrope", rekla je Fon der Lajen.

"Kontinent se probudio uz solidarnost sa Ukrajinom"

Fon der Lajen je na sednici Evropskog parlamenta, kojoj je prisustvovala i supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska, rekla da se čitav kontinent krajem februara probudio uz solidarnost sa Ukrajinom.

"Kada su ruske trupe prešle Ukrajinu, reakcija je bila jedinstvena odlučna i momentalna Povratili smo evropsku unutrašnju snagu", kazala je Fon der Lajen.

Euronews

Ona je rekla da će naredni period biti težak za porodice koje teže žive, za privrednike, koji će morati da donose teške odluke.

"Biće teško za svet u celini", kazala je predsednica Evropske komisije.

Kako je navela, Evropa će stalno biti kušana "od strane onih koji žele da iskoriste sve podele koje postoje među nama".

"Ovo je rat objavljen i  našoj ekonomiji, energiji, vrednostima, rat protiv naše budućnosti, to je autokratija protiv demokratije i tu sam da kažem da će uz solidarnost putin doživeti poraz, a Evropa će pobediti", kazala je Fon der Lajen pred Evropskim parlamentom.

Kako je dodala,  "Danas, hrabrost ima ime, a to je Ukrajina, hrabrost ima lice, a to je lice ukrajinskih građana koji su ustali protiv ukrajinske agresije".

"Evropska solidarnost sa Ukrajinom ostaje neoboriva. Sankcije protiv Rusije će ostati na snazi i sada je vreme odlučnosti i jasnoće“, podvukla je ona.

Fon der Lajen je najavila solidarnost EU sa Ukrajinom i u finansijskom smislu, dodajući da će obnova zemlje puno koštati.

"Osnažićemo Ukrajinu da maksimalno iskoristi svoj potencijal. Nadovezujući se na uspeh puteva solidarnosti za obezbeđivanje neometanog pristupa jedinstvenom tržištu.  Danas idem u Kijev da o svemu tome razgovaram sa predsednikom Volodimirom Zelenskim", rekla je Fon der Lajen.

"Naše zajedničko tržište je veliki uspeh, i vreme je da to bude uspešna priča i za Ukrajinu“, poručila je ona.

Najavila je i da želi da Ukrajinu uključi i u slobodnu roming zonu EU.

"Neophodno smanjiti potrošnju struje"

Fon der Lajen je ukazala da je i EU radila na smanjenju energetske zavisnosti od Rusije, prenevši da je popunjenost gasnih skladišta na 84 odsto.

Takođe, je podvukla da se mora raditi na diverzifikaciji.

"Prošle godine ruski gas činio je 40 odsto našeg uvoza, a danas je to svega devet odsto“, prenela je ona.

Ukazala je na rast cena rekavši da je neophodno preduzeti mere da se smanje.

Zatražila je da članice EU smanje potrošnju struje, da je neophodno podeliti dobit od energenata i kanalisati je tamo gde je potrebno.

"Moramo raditi na tome da se cene energenata smanje, ali i da osiguramo snabdevanje. Isto tako moramo osigurati našu konkurentnost. Ako je gas preskup to se odražava na našu konkurentnost. Želimo da se oslobodimo nepouzdanih partnera kao što je Rusija, i okrenenemo se drugim snabdevačima kao što je Norveška“, rekla je ona.

Fon der Lajen je istakla da je Evropa do sada polagala na gas iz gasovoda i da se sada okrenula tečnom naftnom gasu, pa je potrebno da EK radi na razvijanju mera za stvaranje boljih uslova za trgovinom gasom.

Govoreći o promenama u korišćenju energije, ona je rekla da bi vodonik mogao da bude o veliko značaja.

 

"Napravićemo novu banku vodonika. Ta banka će pomoći da se kupuje vodonik uz subvencije. Izdvojičemo tri milijarde evra za pomoć u izgradnji budućeg tržišta vodonika i tako ćemo sagraditi ekonomiju budućnosti. To je sve deo Zelenog pakta za Evropu, a videli smo ovog leta koliko je on važan", rekla je predsednica Evropske komisije.

Takođe, ona je dodala da će EU imati posebne pakete pomoći da privrednike.

Komentari (0)

Evropa