Politika

Bilčik o Europrajdu: Otkazivanje ovakvog događaja bi zauzelo značajno mesto u izveštaju Evropskog parlamenta

Komentari

Autor: FoNet

23/08/2022

-

17:12

Bilčik o Europrajdu: Otkazivanje ovakvog događaja bi zauzelo značajno mesto u izveštaju Evropskog parlamenta
Vladimir Bilčik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik izjavio je da smatra opasnim glasove koji pozivaju na neodržavanje Europrajda u Beogradu i naglasio da bi, ukoliko Europrajd ne bi bio održan kada je zakazan, to zauzelo značajno mesto u njegovom izvešataju EP i da veruje da bi i druge evropske institucije reagovale.

Bilčik je za Radio Slobodna Evropa istakao da će ove godine Prajd biti poseban, jer će imati snažnu evropsku dimenziju.

Naveo je da zbog toga sve glasove koji pozivaju na neodržavanje Europrajda smatra opasnim i da ti glasovi "očigledno ne žele da vide napredak Srbije na evropskom putu, ne žele da vide evropsku budućnost Srbije".

Bilčik smatra da bi trebalo zaštititi glasove LGBTI+ zajednice od onih koji pozivaju na potpunu zabranu i na povlačenje "te dobre tradicije".

Upitan kako komentariše zahteve desničarskih partija da se otkaže Europrajd, Bilčik je rekao da su evropski put, evropska agenda i članstvo u Evropskoj uniji (EU) uvek bili vezani za zaštitu građanskih sloboda.

"U EU smo uvek težili da proširimo i zaštitimo te slobode za sve, posebno za ranjive i marginalizovane grupe. To je suština evropskih vrednosti", istakao je Bilčik.

Ocenjujući da je Beograd "živahan kosmopolitski grad na Balkanu", dodao je da glavni grad Srbije ima dugu tradiciju održavanja prajd skupova i da je to za njega dobar signal svim građanima čitavog regiona.

Bilčik je rekao da se nada da će sve javne ličnosti koje su zainteresovane i tvrde da im je interes da vide napredak Srbije na evropskom putu, "stati i zaštititi građanske slobode svih građana, pa i onih koji žele da učestvuju u Prajdu".

Istakao je da se nada da će se Europrajd održati kako je planirano i da će moći da mu prisustvuje.

Upitan kako ocenjuje izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "ne ceni nikoga ko govori o Europrajdu", Bilčik je istakao de će ono što će se dešavati u narednim danima i nedeljama biti od apsolutne važnosti i da "cela nedelja ide po planu da se napravi jasan otklon od radikalnih ekstremističkih glasova sa krajnje desnice".

Dodao je da se čitava Evropa suočava sa krajnjom desnicom i ekstremizmom i da je važno da se sve proevropske snage u Srbiji suprotstave tome jasno i nedvosmisleno.

"Ovo nije ništa neočekivano, ništa neobično. Prajd je postao važan deo unutrašnje politike i važan događaj širom Evrope, ali i širom Zapadnog Balkana", rekao je Bilčik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija