Društvo

Opasne reči vladike Nikanora: Osuda poziva na obračun oružjem sa učesnicima gej prajda

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

12/08/2022

-

15:36

Opasne reči vladike Nikanora: Osuda poziva na obračun oružjem sa učesnicima gej prajda
Opasne reči vladike Nikanora: Osuda poziva na obračun oružjem sa učesnicima gej prajda - Copyright Printscreen YouTube/Regionalna TV Banat Vršac

veličina teksta

Aa Aa

Uznemirujuća beseda vladike Srpske pravoslavne crkve Nikanora, u kojoj priziva na nasilje protiv pripadnika LGBTQ+ populacije u Srbiji, osvanula je na društvenim mrežama. Vladika banatski Nikanor u javnoj besedi poziva da se ustane protiv organizovanja EuroPrajda zakazanog za septembar i ističe da bi on upotrebio oružanu silu protiv onih koji "učestvuju u takvom nečemu". 

U Ministarstvu za dijalog za Euronews Srbija veruju da to nije zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve, dok organizatori EuroPrajda insistiraju da na ovakav govor mržnje država mora da reaguje. U besedi, čiji se snimak širi društvenom mrežom Tviter, Nikanor kaže da on ustaje protiv takvog skupa, da će prokleti organizatore i sve koji učestvuju u skupu.

"Ustaćemo svi protiv toga. Ja prvi ovoga momenta ustajem, već sam ustao. Kunem, kleću i prokleću sve one koji organizuju i koji budu učetstvovali u takvome nečemu. Ja toliko mogu. Da imam oružje i to bi upotrebio. I tu bi silu upotrebio samo da ga imam, ali ga nemam. I verovatno mi ga neće niko ni dati ako bi ga i zatražio sada, kad čuju da bih izašao i sa oružjem. A, bih izašao...", rekao je on.

Vladika je u daljem "obrazlaganju" prokljinjao i premijerku Srbije Anu Brnabić, člije je roditelje nazvao koljačima. 

Goran Miletić, koordinator "EuroPrajda 2022" kaže za Euronews Srbija da je izjava vladike Nikanora "žalosna" i da nju država mora da reaguje.

"Ona predstavlja kršenje zakona Srbije. Za žaljenje je što on prelazi granicu, poziva na mržnju prema LGBT zajednici, Hrvatima, premijerki Srbije. Koliko vidimo prema medijskim arhivama on je takve istupe imao i ranije, to je svojstveno vladici Nikanoru. Međutim, zbog ovog govora mržnje treba da reaguju državni organi Srbije, da osude predstavnici institucija. Mislim da patrijarh treba da se da se odredi prema ovome i da se jasno ogradi od ovakvih i sličnih izjava, bez obzira da li dolaze od ovog vladike ili nekog drugog", rekao je Miletić.

Dodao je da je važno da ovog puta izjava jednog vladike ne ostane bez reakcija, budući da on pominje oružje i da je jak govor mržnje koji širi.

"Verujem da će neko od državnih organa ovog puta da reaguje", naveo je Miletić.

Milićević: Verujem da to nije zvaničan stav SPC

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Boris Milićević rekao je za Euronews Srbija da izjava vladike Nikanora "prestrašna" i da želi da veruje da to nije zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve.

"Izjava je i nehrišćanska. Srbiji je dovoljan jedan ubijen premijer i mislim da je to poslednji trenutak kada je u Srbiji nasilje bilo dozvoljeno kao političko sredstvo. Država radi sve da se EuroPrajd održi bez smetnji. Koliko sam upoznat, šta se sve preduzima, mislim da će taj događaj proći bez problema", naveo je on.

Inače, EuroPrajd 2022 je centralni evropski LGBT događaj koji uključuje Paradu ponosa, a čiji je domaćin svake godine drugi evropski grad. Ove godine domaćin će biti Beograd. Vladika Nikanor nije prvi koji je pozvao da se otkaže manifestacija i koji je učestvovu u potpirivanju situacije uoči manifestacije. 

Tanjug/AP/Andres Kudacki

 

Desno orjentisane političke stranke i koalicije, među kojima je najglasniji lider "Dveri" Boško Obradović, pokrenule su kampanju protiv ove manifestacije pozivajući na njeno otkazivanje. Na ulicama Beograda pojavili su se i grafiti sa porukama mržnje prema LGBT zajednici - "Beogradom krv će liti, gej parade u septembru neće biti".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti osudila govor

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je najoštrije osudila govor episkopa banatskog Nikanora.

"Izražavanje mišljenja i ideja kojima se poziva na mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBTI zajednice i vređa dostojanstvo bilo koga na osnovu porekla ili nacionalne pripadnosti, nedopustivo je i zakonom zabranjeno", upozorila je poverenica u saopštenju.

Ona je istakla da je teško shvatljivo da, bez obzira na dogme i kanonska pravila, takve opasne reči izgovara čovek čiji je poziv, između ostalog, širenje tolerancije i razumevanja. Naglašava da posebno treba imati u vidu činjenicu da je govor izneo visoki crkveni velikodostojnik, čija reč ima posebnu težinu i utiče na formiranje javnog mnjenja, zbog čega je obaveza uzdržavanja od govora mržnje još naglašenija.

A pred onima koji su zaduženi za bezbednost EuroPrajda neće biti lak zadatak, sudeći bar prema atmosferi koja se stekla mesec dana ranije. Organizatori najavljuju od 12. do 18. septembra u okviru manifestacije mnogo događaja, žurki, debata, koncerata i dolazak desetine hiljada ljudi iz inostranstva. 

EuroPrajd je prva ovakva manifestacija u jugoistočnom delu Evrope. Beograd je pre tri godine izabran za domaćina centralne evropske LGBT manifestacije, a bio je u konkurenciji sa gradovima  - Barselona, Lisabon i Dablin.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Aleks

14.08.2022 13:35

Naravno daje za osudu ta beseda, a verovatno i za krivicno gonjenje...ali osnovni problem ovde nije u tome, vec u nametanju ubedljivoj vecini iskrivljenih "vrednosti" koje forsira ubedljiva manjina, uz izmisljene probleme o uskracenim pravima. Dovoljnoje da se drze stare Srpske izreke "Cega se pametan stidi...." i da otkazu paradu, tako da ubedljiva vecina ne mora da izlazi na ulice da sprecava tu blasfemiju.

Srbija