Evropa

Poljaci i Ukrajinci zajedno u Maršu ponosa u Varšavi, ruska invazija otkazala prajd u Kijevu

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2022

-

18:24

Poljaci i Ukrajinci zajedno u Maršu ponosa u Varšavi, ruska invazija otkazala prajd u Kijevu
Poljaci i Ukrajinci zajedno u Maršu ponosa u Varšavi, ruska invazija otkazala prajd u Kijevu - Copyright Tanjug AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade Poljaka i Ukrajinaca šetali su danas boreći se mir i zahtevajući okončanje diskriminacije LGBT+ zajednice, u zajedničkom Maršu ponosa u Varšavi za koji su organizatori naveli da ima za cilj odbranu slobode i jednakosti dok se odvija rat u Ukrajini.

Godišnji Prajd u ukrajinskoj prestonici Kijevu otkazan je zbog napada Rusije, što je dovelo do toga da se LGBT+ zajednica u Varšavi udruži sa LGBT+ zajednicom u Ukrajini kako bi organizovali događaj u poljskoj prestonici, preneo je Rojters.

"Rusija nam je uskratila pravo za koje smo se godinama borili, Rusija nam je uskratila Prajd, naš marš jednakosti koji održavamo svake godine od 2012. u Kijevu... Zato mi marširamo u Varšavi", izjavila Leni Emson, izvršna direktorka Kijev Prajda, koja je došla u Poljsku da bi prisustvovala paradi ponosa. Aktivisti tvrde da se mnogi članovi LGBT+ zajednice u Ukrajini prijavljuju da se bore za svoju zemlju i izražavaju nadu da rat može pomoći da se prevaziđu predrasude.

Tanjug AP/Michal Dyjuk

 

"Ljudi koji su spremni da poginu da bi branili ovu zemlju, mislim da imaju pravo da budu ravnopravni, da imaju za primer građanske sindikate", rekao je Temur Levčuk, LGBT+ aktivista u Kijevu.

On nije mogao da učestvuje u maršu u Varšavi zbog zakona koji sprečava ukrajinske muškarce od 18 do 60 godina da napuste zemlju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa