Politika

EuroPride2022 u Beogradu: "Manifestacija prvi put van evropskog ekonomskog prostora, veliki potencijal za turizam"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2022

-

15:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Beograd će biti prvi grad u ovom delu Evrope, kao i prvi grad van evropskog ekonomskog prostora koji će ima ti priliku da organizuje EuroPride ove godine. Koordinator EuroPride Goran Miletić koordinator naglasio je da se kroz ovaj događaj skreće pažnja na probleme kojima su izloženi članovi LGBT zajednice, ali naglašava da je ovo velika prilika za jačanje turizma u Beogradu.

"To je slično Evroviziji, dolazi 15.000 – 20.000 ljudi u posetu, značajno je za turizam, za Beograd, za Srbiju i tu postoji ekonomska korist. Ako baš i ne volite LGBT zajednicu, shvatićete novčano koliko je to važno za našu zemlju", rekao je za Euronews Srbija Miletić.

Podizanjem zastave sa simbolom "EuroPride 2022" na zgradu francuske ambasade u Beogradu, označen je početak kampanje za manifestaciju EuroPride 2022, koji će se održati u srpskoj prestonici od 12. do 18. septembra. 

"Poruke događaju su različite. Prva je da čak i u onim zemljama u kojima je postignut napredak, taj napredak nije stalan – u Mađarskoj i Poljskoj se to vraća u suprotnom smeru. Kao drugo, bitna je solidarnost sa ljudima koje žive u nekim zemljama gde ne mogu ni da šetaju ni da iskažu svoj identitet – trenutno je Ukrajina najbolji primer gde svi žive u nekom strahu", objašnjava Goran Miletić.

Srbija kao zemlja članica Saveta Evrope od 2004. godine, mora da poštuje jasne standarde u vezi sa LGBT zajednicom, kako ističe Miletić, pa ne sme ni da dozvoli širenje govora mržnje u medijima.

Kampanja "Blokiraj mržnju, širi ljubav"

Kampanja "Blokiraj mržnju, širi ljubav" počela je juče. Ona se održava u mnogim zemljama regiona i glavni cilj joj je borba protiv govora mržnje.

"Govor mržnje je prisutan u javnom prostoru posebno na Zapadnom Balkanu. Savet Evrope je odlučio da kroz ambasadore, poznate ličnosti, podvuku značaj borbe protiv govora mržnje. Srbija ima ambasadore kao što su Miloš Timotijević, Sara Jovanović, koji su se pridružili ovoj kampanji", ističe koordinatori EuroPride-a.

Prema novijim istraživanjima, položaj članova LGBT zajednice nije toliko loš kao što je bio pre 10-15 godina.

"Mnogo veći broj građana je mislio da je to bolest i mnogo je veći broj podržavao nasilje. Progres koji postoji je prilično spor, ali tako je svuda u regionu. Srbija je malo brža u nekom napretku u odnosu na ostale zemlje vidi se da građani imaju bolji stav po nekim pitanjima", ističe sagovornik.

On navodi da je 2015. godine oko 50 odsto građana podržavalo zajedničku imovinu LGBT parova, posete u bolnicama, odnosno pravo na nasleđivanje imovine od LGBT para.

"Sada na primer posetu u bolnicama podržava 76 odsto građana, pravo na to da nasledite imovinu svog partnera 65 odsto. Dakle dvotrećinska većina građana podržava to, ono što građani podržavaju jeste da se to zove brak", podvlači Miletić.

Zakon o istopolnim zajednicama spreman

Dugo najavljivani zakon o istopolnim zajednicama, kako Miletić tvrdi, potpuno je spreman i čeka novu Vladu.

"Predsednik je rekao da mu to ne deluje ustavno. Ali ukoliko bilo koji građanin, pa tako i predsednik smatra da se ovaj zakon kosi sa ustavom, može ga poslati Ustavnom sudu, da bi on to ocenio. Sada je bitno da poslanici, kada se konstituiše skupština, usvoje taj zakon, pa ako neko misli da je protivustavan, bilo koja partija može da pošalje na Ustavni sud", kazao je sagovornik.

Nasilje nad pripadnicima LGBT zajednice

"U Krivičnom zakoniku od 2012. godine postoji zločin mržnje, za koji smo se borili da se uvede. To ne odnosi samo za LGBT zajednicu. Ako vam neko učini krivično delo zbog toga što ste žena, osoba sa invaliditetom ili druge etničke pripadnosti, onda to mora i da se kazni. To je pravilo koje postoji u krivičnom zakoniku", kaže Miletić.

On dodaje da je uprkos tome, u proteklih deset godina bio možda dva sudska pospupka gde je postojala osuđujuća presuda.

"Krivični zakon pruža dovoljno garancije, ali je kod nas u srbiji uvek problem u primeni", zaključio je sagovornik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija