Društvo

UŽIVO "Ljubav je zakon": Parada ponosa u Beogradu, šetnja završena mirno i bez incidenata, sledi žurka u parku Manjež

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2021

-

16:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Šetnja ulicama Beograda učesnika i učesnica Prajda pod sloganom  "Ljubav je zakon" završena je večeras mirno i bez incidenata, a program je nastavljen žurkom u parku Manjež koja će trajati do 23.00 časa.

U izjavi za medije Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Prajda rekao je da su njihovi zahtevi već godinama isti, a glavni je zakon o istopolnim zajednicama, za koji je kazao da su dobili obećanje da će biti usvojen do sledećeg Prajda, 17. septembra 2022. godine.

Učesnici Prajda prošetali su od parka Manjež, gde je bilo okupljanje, Nemanjinom, Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Ulicom Kneza Miloša i vratili se do parka Manjež.

Kolonu Prajda obezbeđivao je veliki broj policajaca, a širom grada bili su postavljeni kordoni.

Euronews Srbija

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, policija je bila raspoređena po centru grada, a zbog ovog događaja primetne su veće saobraćajne gužve.

 Pevačica Nataša Bekvalac rekla da joj je zadovoljstvo što je kuma ove Parade i poručila da na svetu postoji samo jedan zakon i da je to ljubav.

Prošlogodišnja Nedelja ponosa u septembru 2020. održana je onlajn zbog pandemije koronavirusa, a centralni događaj – Parada ponosa, pomeren je za ovu godinu.

Euronews/Printscreen

 

"Sve je to ljubav", "Šetam za one koji to ne mogu" i "Niko od nas nije slobodan dok svi nismo slobodni", samo su neke od parola koje nose učesnici Prajda.

Tokom šetnje kolona se dva puta kratko zaustavila kako bi bili ponovljeni zahtevi Beograd Prajda i iskazana solidarnost sa žrtvama nasilja i diskriminacije.

"Mi smo građani ove zemlje. Želimo da ovo bude poslednji prajd u kome nemamo Zakon o istopolnim zajednicama. Mi nismo pogrešni, mi smo simbol slobode koja nam je oduzeta", poruka je učesnika ispred Vlade Srbije.

Iz Beograd Prajda ranije su naveli da će svi učesnici i učesnice Prajda biti u obavezi da redarima na ulazu pokažu zeleni COVID sertifikat o vakcinaciji, ili potvrdu o negativnom antigenskom testu ne starijem od 48 sati ili PCR testu ne starijem od 72 sata ili potvrdu o zarazi virusom ne stariju o šest meseci ili ne mlađu od 14 dana.

Ukoliko ne budu imali ništa od tih potvrda, biće im omogućeno brzo testiranje na COVID-19 u vidu antigenskih testova, i to po ceni od 350 dinara.

Koji su zahtevi LGBT+ zajednice u Srbiji?

LGBT+ zajednica u Srbiji zahteva usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zatim usvajanje lokalnih Akcionih planova za LGBT+ zajednicu.

Takođe se zahteva brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT+ zajednici, kao i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. bili sudski i na drugi način progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Komentari (0)

Srbija