Društvo

FOTO Parada ponosa prošla bez incidenata, zahtevi učesnika i dalje isti: Izglasavanje Zakona o istopolnim zajednicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2021

-

22:03

FOTO Parada ponosa prošla bez incidenata, zahtevi učesnika i dalje isti: Izglasavanje Zakona o istopolnim zajednicama
Parada ponosa - Copyright Euronews/Ana Mihaljčić, Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Pod sloganom "Ljubav je zakon" danas je u Beogradu održana Parada ponosa

Šetnja ulicama grada učesnika i učesnica beogradskog Prajda završena je mirno i bez incidenata, a program je nastavljen žurkom u parku Manjež.

Učesnici Prajda prošetali su od parka Manjež, gde je bilo okupljanje, Nemanjinom, Ulicom Kralja Milana, Trgom Nikole Pašića, pored Skupštine Srbije, Ulicom Kneza Miloša i vratili se do parka Manjež.

Kolonu Prajda obezbeđivao je veliki broj policajaca, a širom grada bili su postavljeni policijski kordoni.

U izjavi za medije Goran Miletić iz Organizacionog odbora Beograd Prajda rekao je da su njihovi zahtevi već godinama isti, a glavni je zakon o istopolnim zajednicama, za koji je kazao da su dobili obećanje da će biti usvojen do sledećeg Prajda, 17. septembra 2022. godine,.

Miletić je kazao i da godinama od policije traže da ne bude kordona i zatvaranja grada i dodao da ih danas ponovo ima, ali da je to odluka policije, a ne organizatora.

Nedelja ponosa, koja je prethodila šetnji, sadržala je više od 40 događaja, uključujući predstave, filmske projekcije, panel diskusije, konferencije, radionice, žurke i druge umetničke, kulturne i edukativne programe.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

U jednom trenutku je bilo napeto jer je u isto vreme kad i Prajd počeo i protest antiglobalista i antivaksera pod nazivom "Sloboda ili ništa". 

Euronews Srbija

Protivnici vakcinacije protiv kovida, ujedno su protestovali i protiv Parade ponosa, koja se danas održala u Beogradu. Desničari su se okupili ispred zgrade Predsedništva i pred policijskim kordonom zapalili jednu baklju. Demonstrante su pratili kordoni policije tako da je sprečeno da dođe do nereda ili upada na žurku koja je posle Parade ponosa bila održana u parku Manjež.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija