Politika

Orban: Sankciona politika da se stavi na razumnije temelje u Briselu, Vučić: Narednih šest meseci ključno za opstanak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2022

-

11:12

Orban: Sankciona politika da se stavi na razumnije temelje u Briselu, Vučić: Narednih šest meseci ključno za opstanak
Viktor Orban i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa Mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da su narednih šest i po meseci od ključnog značaja za opstanak dveju zemlaja. On je dodao da su se dogovorili da zajednički rade na svemu i sve akcije "ubrzaju 100 puta".

"Dogovorili smo se da ne gubimo vreme na birokratske procedure, već da pomognemo jedni drugima sve što možemo tokom zime", rekao je Vučić. 

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas u Beogradu, upitan u vezi sa politikom sankcija EU prema Rusiji, da niko danas nije u lakoj situaciji. 

Orban: Vidim da smo mi energetski patuljci koji uvode sankcije protiv energetskog džina

"Niko od nas nije u lakoj situaciji, pošto sankcije imaju takvu prirodu da se o njima odlučuje o mestima koja su bezbedna i daleko od zemlje kojoj se sankcije uvode. Lako je da se kroji sankciona politika iz Brisela, Pariza, Madrida, možda čak i iz Belrina, ali smo mi bliže sankcionisanoj zemlji, tj. Rusiji. Ko je bliži, od sankcija uvek više i trpi, pa ne iznenađuje Mađarski stav da radikalno odstupa od briselskog - otprilike je razlika između stavova 2.000 kilometara", rekao je on.

Kako je dodao, "mi smo učili da sankcije uvodi jači protiv slabijeg, ali kada pogledam energetske sankcije, vidim da smo mi Evropljani energetski patuljci koji uvode sankcije protiv energetskog džina - po meni, takva stvar ne može voditi dobrome".

Tanjug/Rade Prelić

 

"Nama te sankcije donose veliku štetu, i prete da će veliki deo naših uspeha u poslednjih 10 godina progutati. Zahvaljujući tome što su cene energetana otišle do neba, a platni bilans će nam se pokvariti. Ono što još više zabrinjava - što više ulazimo u ekonomsku krizu, sve je jasnije da bi se situacija odmah popravila ako bi se sankcije ukinule. Dakle, ne radi se samo o tome da nam te mere štete, već bi se sve to jednim potezom moglo preokrenuti, tako da ću ja uvek govoriti u interesu toga da Evropa ne uvodi sankcije. Mi bismo želeli da se sankciona politika stavi u Briselu na razumnije temelje", rekao je on. 

Vučić: Narednih šest meseci ključni za opstanak dve zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija i u malo težnoj poziciji od Mađarske jer je Mađarska, i zapravo Orban, uspelo da se izbori da se izbori za snabdevanje ruskom naftom preko "Družbe", a da Srbija kao treća zemlja to neće moći.

"Viktor je rekao da su obe zemlje u teškoj poziciji, mi smo u malo težoj, jer je on uspeo u EU, i ja mu čestitam, da se izbori da može da prima rusku naftu kroz naftovod Družba, a obezbedio je to i za Slovačku i Češku. Nas niko ništa nije pitao jer nismo deo EU, i mi nećemo moći da uvozimo rusku naftu od novembra, koja je danas 25 odsto jeftinija od drugih koje možete da uzimate. Mi smo danas imali sveobuhvatne razgovore. Obojica znamo da su narednih šest i po meseci od ključnog značaja za opstanak naših zemlaja, pa smo se dogovorili da zajednički radimo na svemu i sve akcije ubrzamo 100 puta, da ne gubimo vreme na birokratske procedure, već da pomognemo jedni drugima sve što možemo tokom zime", rekao je Vučić.

Kako je dodao, "mi možemo da se oslonimo na Mađarsku, i ona na Srbiju.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Mađarska nam je ustupila i deo skladišta za čuvanje gasa pa smo tako obezbedili delom naše građane. I na kraju, što se sankcija tiče, nismo se pridružili nijednom od ovih 36 paketa", rekao je Vučić i precizirao:  

"Odnosno 36 odluka i deklaracija o uvođenju sankcija Ruskoj federaciji. Prosto je naša situacija u svakom smislu komplikovanija po tom pitanju i teža, i ukazao sam Orbanu sa čime se suočavamo i po pitanju teritorijalnog integriteta i svega drugog", rekao je Vučić.

Kako je ukazao, sada je ukinuta i državna pomoć iz EU, i neke zemlje mogu da plaćaju kompanijama na dnevnom nivou, ali će to da ubije sve druge zemlje jer su troškovi nenormalni.

"Poljska ne može da dobije pare na otvorenom tržištu, Rumunija je išla preko 6 odsto. Više nije ni pitanje visine stope - niko ne može da dobije pare a sve košta. Meni je drago đto smo se mi dogovorili da pomažemo jedni drugima. Naša trgovinska razmena je najveća u istoriji, na 4. mesto - ispred su samo Nemačka, Kina, i Rusija zbog gasa", rekao je Vučić.

Orban: Za odluku EP mislim da je vic

Na pitanje o odluci Evropskog parlamenta, odnosno o izveštaju o osudi Mađarske, Orban je rekao da misli da je to vic. Poslanici Evropskog parlamenta su, naime, ogromnom većinom glasova u četvrtak, 15. septembra, osudili mađarske vlasti pod vođstvom Orbana za podrivanje demokratije, pojačavajući pritisak na blok da smanji finansiranje te zemlje.

"Radi se o tome da je levica zauzela EP, i naš nekadašnji saveznik Narodna stranka se sve više kreće ka levici, a desnica je uspela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju, i upravo odnosi u glasanju to pokazuju. Tu se ne radi o formiranju objektivnog mišljenja, već partijskom napadu i to nije prvi takav napad protiv Mađarske. A taj usvojeni dokument može se nazvati pamfletom. Vi Srbi znate šta znači negativno mišljenje o nekoj zemlji, pa i nama se dešava to isto. Uskoro će tributi za Mađare nestati, pa će izmišljati nove koje ne znamo ni šta znače. Još malo, pa će to raditi samo da sebe zabavljaju, jer nas više ne zanima", rekao je on. 

Vučić je tim povodom rekao "mi im se odavno ne pravdamo, pošto o nama pišu iste takve stvari" i dodao da pretpostavlja da će nastaviti da im drže pridike posebno oni koji imaju 0,7 odsto glasova u svojim zemljama, jer oni najbolje znaju kakva je situacija u mojoj zemlji.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Na pitanje kako komentariše zalaganje EU za teritorijalni integritet Ukrajine, a ne zanima ih teritorijalni integritet Srbije, kao i zalaganje za prijem Ukrajine u EU na šta balkanske zemlje već godinama čekaju, Vučić je rekao da je Orbanu na tu vrstu licemerja i probleme sa kojima se suočava Srbija vezano za narativ oko teritorijalnog integriteta.

"Kako je lako štititi teritorijalni integritet Ukrajine, što je u redu, u skladu sa poveljom UN i važećim rezolucijama UN, a kako je lako zaboraviti da postoji povelja UN i vežeća rezoulucija 1244 u slučaju Srbije. Govorio sam o tome zašto imamo problema sa popularnošću u EU, i zahvalio mu se na podršci na evropskom putu. Srbija jeste na evropskom putu, i želi da bude na njemu, ali ima i svoje nacionalne i državne interese od kojih neće i ne može da odstupi, bez obzira na to kako neko sa 0,6 ili 0,6 odsto glasova u svojoj zemlji misli o budućnosti Srbije", rekao je Vučić.

On je najavio i da će se na ručku sa Orbanom pridružiti i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, kao i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i da će se razgovarati o mnogim važnim problemima, posebno kako da se reši situacija pred zimu.

"Mađarska može uvek da računa na Srbiju, a mi znamo da uvek možemo da računamo na naše mađarske prijatelje. Još jednom vam čestitam na Ordenu, i kako se to kaže "ovo je vaša druga kuća, i uvek ste ovde dobrodošli"", rekao je Vučić.

Vučić: Biće važno ko će da preživi u ekonomskom smislu

Govoreći za TV Pink nakon razgovora sa Obranom, Vučić je rekao da su razgovarali o predstojećoj jeseni i zimi, i da Orban smatra da će narednih šest meseci biti odlučujući - ko će da preživi u ekonomskom smislu reči. Vučić je podsetio da je krajem juna EU ukinula limite za državnu pomoć privredi, što znači da će Nemačka, koja je već pomogla svoje kompanije sa 60 milijardi evra, izdržati sve.

"Domaćinstva će živeti teže, ali suština je čije će kompanije i privreda preživeti. Nemačka će na to bacati pare. Njihov javni dug je sada 2.480 milijardi evra, a iako se zaduže za daljih 1.000 milijardi evra ostaće ispod 100 odsto od BDP-a", ukazao je on.

Vučić je rekao da bi pored Nemačke i Francuska i Španija, kao velike zemlje, mogle preživeti teško vreme, dok će za male zemlje biti teško.

"Doći će do velike nezaposlenosti, jer će firme koje ne dobijaju podršku gubiti posao. To je velika opasnost za nas, i sve druge male zemlje. Zato tražimo i gledamo kako da držimo niske cene energenata“, naglasio je on.

Vučić je kazao da nije pitanje da li će da prežive te firme, jer neće bankrotirati, ali nemaju biznis slučaj za nastavak poslovanja, što je opasnost po radna mesta.

Vučić je istakao da zbog toga gleda kako da se sačuva niska stopa nezaposlenosti koju ima i odgovarajuće mere.

S tim u vezi je pomenuo razmatranje povezivanja sa mađarskom elektromrežom, ali i uvoz struje kada Mađari završe nuklearnu elektranu PAKS 2 u kojem bi mogli imati i deo naših akcija, da budemo delimični vlasnici, kao što bi i oni mogli biti u našim kompanijama.

Preneo je da je sa Kinezima dogovoren uvoz dva miliona tona indonežanskog uglja, s čim se već kreće, ali Dunav zbog niskog vodostaja pravi probleme.

„Uz mnogo problema uspećemo sve da rešimo. Predstoji svakako jesen i zima sa mnogo problema, pre svega finansijskih i videćemo koje druge. Važno da radimo i borimo se, a imamo i mnogo političkih problema oko KiM“, ukazao je on.

Vučić je ukazao i na veliki pritisak s kojim je suočena naša zemlja, navodeći pisanje, kako je rekao najlažljivijeg britanskog „Gardijana“ koji pušta slike i piše o povezanosti sa Rusijom, a sve sa ciljem daljeg vođenja hibridnog rata protiv Srbije i uništavanja naših resursa.

„Dobro je da imate prijatelja u okruženju, što se budemo više spajali i budemo bliži biće lakše“, dodao je on.

Kazao je da ga je zvao makedonski premijer Dmitar Kovačevski koji želi neki dogovor oko struje.

Upozorio je da će biti nestašice hrane.

Preneo je da je jedna afrička zemlja uputila upit za otkup namirnica iz Srbije u vrednosti od 600 miliona dolara, a jedna druga u vrednosti od 400 miliona dolara.

„Hranu svi hoće da kupe, moramo da vidimo šta kako sačuvati“, naglasio je Vučić.

Rekao je da kada se pokušaju zamrznuti cene da ne budu visoke, čim se to uradi trgovci i deo finalnih proizvođača, prerađivača se dogovara kako manje da isporučuje pa imate nestašice.

Kada budu odmrznute cene biće svega, ali, upozorava, to neće trajati doveka, jer neće biti dovoljno hrane, čak i u Evropi.

„To izaziva preveliku nervozu svuda. Očekujte promene u mnogim državama, uskoro u Italiji, pa će biti na mnogo drugih mesta. Narod teško trpi posledice rata u Ukrajini, a sada više nije samo tamo rat, već postoje sukobi i između Jermenije i Azerbejdžana, Kirgizije i Tadžikistana, a tenzije između Turske i Grčke su velike, a i kod nas na Zapadnom Balkanu nisu male“, ukazao je on.

Stvari se, kaže, komplikuju i biće komplikovani i na sednici Savet EU, na kojoj će se raspravljati o uspostavljanju maksimum cene gasa za Ruse.

„Ako donesu takvu odluku u EU onda Rusi mogu da donesu odluku da isključe gas za Evropu, te ga onda više neće biti i svi će se smrzavati. Cena struje sa današnjih 400 evra po megavat sati skočiće višestruko“, objasnio je on.

Preneo je da je mađarske prijatelje zamolio da pomognu i RS.

Na pitanje koliko je važno da postoji razumevanje Srbije i Mađarske u ovako teškom trenutku, Vučić je konstatovao da je to važno, jer je Budimpešti veoma teško, a Beogradu još teže, ali da je tako, jer se mi nalazimo na najlepšem mestu na svetu, ali na raskrsnici puteva.

“Beograd je uvek bio na vetromerini, na meti svih osvajača i svih ostalih. Logično je da se ne nalazimo u lakoj poziciji, ali moramo da radimo. Zato mi je žao što oko sitnice nismo uspeli da se postignemo konsenzus u parlamentu, ali važno je da na kraju napravimo dobar rezultat za naš narod”, rekao je Vučić.

Vučić o izjavi Svečlje

Vučić je komentarisao izjavu kosovskog ministra Dželjalja Svečlje "da mu slede teški dani, nedelje i meseci". Vučić je rekao da ga pretnje ne pogađaju, navodeći da je uvek bolje da nama neko preti, nego da mi nekome pretimo.

Na pitanje da prokomentariše tu Svečljivu izjavu, Vučić je rekao da je on time njemu zapretio, rekavši da će imati mnogo teških dana, nedelja i meseci, ali da nema problem sa takivm izjavama, kako je rekao, "Kurtijevog potrčka".

"Znam da su pred nama teški dani, ali važno je da su pred njima laki... Odlično im ide sa isključenjima struje, baš im je lako i lepo, a tek će da im bude lako i lepo... Pa, neka prete", rekao je Vučić za TV Pink.

Dodao je da je uvek voleo kada nama neko preti, i da nikada ne bih voleo da mi nekome pretimo.

"Samo neka on preti, neka nastavi, mnogo je opasan i važan, i neka nastavi u istom tempu i ritmu", dodao je Vučić ironično.

 

 

Komentari (0)

Srbija