Politika

Održana svečana promocija mladih oficira, Vučić uručio pištolje sa posvetom najuspešnijima

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

17/09/2022

-

10:08

Održana svečana promocija mladih oficira, Vučić uručio pištolje sa posvetom najuspešnijima
Održana svečana promocija mladih oficira, Vučić uručio pištolje sa posvetom najuspešnijima - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Na platou ispred Skupštine Srbije održana je svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, a događaju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Oficiri i kadeti zdravo!", pozdravio je predsednik mlade oficire pred Skupštinom Srbije. 

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas pištolje sa posvetom najuspešnijima potporučnicima.

Pištolje sa posvetom, kao najbolji, dobili su prvi u rangu vida Kopnene vojske potporučnik Aleksandar Nikolić, koji je zabeležio opšti uspeh 9,16, prvi u rangu Ratnog vazduhopovstva i protivvazduhoplone odbrane potporučnik Miloš Kostić, sa opštim uspehom 9,66.

Takođe, predsednik je pištolje uručio i prvoj u rangu u službi Vojske Srbije Kristini Živanović, sa opštim uspehom 9,96, te prvom u rangu Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije Mladenu Hadži Makunčević, koji je studije završio sa opštim uspehom 9,96.

Poneti zvanje i uniformu oficira Vojske Srbije dokaz je posvećenosti i beskrajne vere u nacionalno jedinstvo, poručila je potporučnica VS Kristina Živanović. Ona se obratila kolegama i navela da je njihova dužnost kao potomaka junačke prošlosti da odbrane i sačuvaju lepotu oficirskog poziva za buduće generacije. Živanović, koja je i prva u rangu u službama Vojske Srbije, navela je da je na Vojnoj akademiji stekla prijateljstvo za ceo život, savlađivala teško gradivo, terene, obuke, a tako je, kaže, učila o odgovornosti i disciplini.

Prethodno, pukovnik VS Srđan Duvnjak, pročitao je Ukaz predsednika Srbije, kojim je u čin potporučnika proizvedeno 109 kadeta 142. i 143. klase Vojne akademije, te 17 kadeta osme klase Medicinskog fakulteta Vojno medicinske akademije Univerziteta odbrane.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministar odbrane Nebojša Stevanović, ministar policije Aleksandar Vulin, ministarka za rad Darija Kisić, ministar prosvete Branko Ružić, ministar za inovacije Nenad Popović, zvaničnici, članovi porodice oficira i građani.

Svečanost je počela izvođenjem himne Srbije, a prethodno je predsednik izvršio smotru dok mu je raport predao general-potpukovnik Vojske Srbije Goran Radovanović.

Rektor Univerziteta odbrane general potpukovnik Goran Radovanović rekao je da se danas sa ove svečanosti šalje poruka da je Srbija bogatija za jednu generaciju oficira koja će je učiniti jačom i bezbednijom.

U prve oficirske činove promovisano je ukupno 135 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vojnu akademiju završava 118 kadeta i kadetkinja 142. i 143. klase Vojne akademije, među kojima je osam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan kadet iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završava 17 mladića i devojaka 8. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Program svečanosti uveličalo je učešće avijacije Vojske Srbije i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.

Vučić u obraćanju novim oficirima: Stvaranje moderne Srbije nezamislivo bez Vojske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, da je, gledano kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije, obnavljanje njene državnosti, nezamislivo bez učesća i velikih dometa vojske.

Vučić je ukazao da je Univerzitet odbrane sa svoja dva fakulteta - Vojnom akademijom i Vojno-medicinskom akademijom kao i proteklih godina, obradovao novom generacijom potporučnika.

"Srbija je danas mnogo bogatija za još jednu generaciju potporučnika, koja ne pamti ratove, i živimo u nadi da će tako biti i za buduće generacije. Ova generacija je lišena te prošlosti, ali svesna svojih zadataka u miru kao i ratu“, rekao je on.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Vučić je čestitao vojnicima na završetku školovanja i prve oficirske činove.

"Vi kao kadeti baštinite bogatu tradiciju jedne od naše najstarije i najpoštovanije obrazovne institucije. Gledano kroz istorijsku prizmu stvaranje moderne Srbije, obnavljanje njene državnosti, nezamislivo je bez učesća velikih dometa vojske. Samo vojska iz naroda i duboko ukorenjena u slobodarskoj duši naroda, mogla je da se veličanstveno odbrani u Prvom i Drugom Svetskom ratu, na Košarama, Paštriku, Kačaniku“, naglasio je Vučić.

Ukazao je da država i građani imaju poštovanje prema njihovoj rešenosti da budu deo sistema odbrane Srbije.

"Birajući profesiju oficira koja podrazumeva zavetni odnos prema domovini oni na nedvosmislen način iskazuju svoje rodoljube. Srbija ima svoje strateške ciljeve i interese, a ko bolje od vojske zna šta je rat i zato vojska želi mir.

"Želimo prosperitet i ravoj Srbije, srećan i bezbedan život svih građana, želimo da se u Srbiji dobro, lepo i bezbedno živi. Da mladi poput vas svoju budućnost projektuju i nađu u svojoj zemlji, gde će graditi svoje porodice i baš zato ćemo učiniti sve da u narednom periodu vaš životni standard bude na najvišem nivou, a povećanje plata najveće u istoriji“, poručio je on.

Vučić je podvukao da je Srbija opredeljena da sledi put vojne neutralnosti i to čini odmerenim i sigurnim korakom.

"Odmerenim jer nikome ne pretimo i nije namera da izazivamo zebnju i strah za stabilnost bilo koga, sigurnim, jer vodimo računa o svakom čoveku koji nosi uniformu ili na drugi način doprinosi bezbednosti Srbije. Gradićemo snažniju namensku industriju, podizati kapacitete i dodatno širiti bogatu paletu njenih proizvoda“, istakao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija