Politika

Vučić o navodnom planu Francuske i Nemačke za KiM: Odbio sam da uzmem papir, nećemo prihvatiti prijem Prištine u UN

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2022

-

15:28

Vučić o navodnom planu Francuske i Nemačke za KiM: Odbio sam da uzmem papir, nećemo prihvatiti prijem Prištine u UN
Tanjug/AP/Darko Vojinović - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je ponuđen papir mogućeg dogovora sa Prištinom na sastanku sa Lajčakom u Beogradu, te da nije prihvatio da ga uzme. Dodao je da ne postoji mogućnost da Srbija prihvati prijem Kosova u Ujedinjenim nacijama.

"Doneli su papir koji sam odbio da primim. Ja sam pročitao taj papir, ali znajući šta će pisati ja sam odbio taj papir. Jasno je da objavljivanje toga nije došlo iz Srbije, da li je to tačno ili nije, ne mogu da se setim svih detalja. Ja sam govorio o novoj arhitekturi, to je tačno. Neke od ideja koje su napisali o tome sam slušao i dovoljno sam iskusan da sam znao da ne treba da uzmem papir", rekao je on.

Na pitanje da li će uzeti papir kazao je: "još ne mogu, glava me boli".

Podsetimo, albanski mediji objavili su ranije danas navodni plan Nemačke i Francuske da sledeće godine, posle 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, počne nova faza u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim nakon još 10 godina, kada EU bude spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, da dođe do konačnog formalnog sporazuma o priznanju, kao preduslova za članstvo Kosova i Srbije u EU.

Taj plan navodno je predstavljen Vučiću u Beogradu na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom.

"Neke ideje koje su napisane slične su onima koje sam slušao ranije i dovoljno sam iskusan da znam da nije trebalo da uzmem taj papir. Ne postoji šansa da mi pustimo Kosovo u UN", rekao je Vučić.

On je istakao da će biti mnogo problema, jer kako je naglasio, kada jednom pustite Prištinu u UN, više nikada nećete moći da je izbacite. "Ako je to za vas mali problem, ne znam koji bi bio veći. A ako to odbiijemo, kao što kažu Hrvati, Srbi i Vučić biće izolovani", naveo je Vučić.

On je dodao da Srbiji predstoje teški i ne laki pritisci i po pitanju proizvodnje hrane, ali i energetike jer je sada vreme velikih tenzija i geopolitičkih promena, te da je zato važno biti u Njujorku na sednici Generalne skupštine UN.

"Ovde je ceo svet, dakle, 150 su ili kraljevi, predsednici država, predsednici Vlada, ostali su na nivou potpredsednka država, ministara spoljnih poslova. Ovo je ja mislim najveća zastupljenost poslednjih godina", rekao je on.

Dodao je da nije ni u kakvoj diplomatskoj ofanzivi, već da radi svoj posao. "To je moja dužnost, za to me plaćaju građani Srbije, izabrali su me za to. Biće naporno, ali videćemo šta možemo da uradimo. Jutros smo razgovarali sa Klaudijom Teni, ona razume Srbiju, probleme Srbije, razgovarali smo o jačanju srpskog kokusa, da jačamo saradnju, da kongresmene iz oba doma dovedemo u Srbiju. Objasnio sam situaciju o Kosovu, situaciju u regionu", rekao je Vučić.

"Hil nije ništa tražio od mene, niti je uticao"

Vučić je ponovio da američki ambasador Kristofer Hil ništa nije tražio od njega, niti uticao na njega po pitanju Prajda, rekavši da sa njim, američki diplomata tako ne razgovara.

“Hil je pametan čovek, veteran. Nije budala. Zna s kim kako razgovara, on bi sa političkim liliputancima tako razgovarao. Zna kako razgovara sa mnom to poštuje. Nije mu palo na pamet”, rekao je Vučić za TV Pink iz Njujorka.

Dodaje da Hil veoma vodi računao tome. “Svašta sam slušao, kako naoružavamo Rusiju, šaljemo municiju u Rusiju, u Ukrajinu, oružje u Ukrajinu… A, to su laži, i to rade mnogi ambasadori...”, rekao je Vučić.

Na konstataciju da pojedini mediji pišu da su ga navijači Crvene zvezde vređali, upitao je “da li misli da to da je seksualno opštio sa Anom Brnabić”, ironičo dodajući da je “to u redu i da je to zaslužio”.

Na konstataciju da mediji navode da navijači okreću leđa državi, kaže da ne razume šta to znači, jer nisu ni bili uz njih.

“Miloš Veliki je davno rekao - koja li sam ti to mnogo velika dobra učinio, pa me mrziš… Nikad neće biti onoga kome nisam neko dobro učinio… Ne znam da li treba da se pravdam da imam neke veze sa Brnabić… Toliko mi je to besmisleno, ali sam rekao da su svi lažovi koji su govorili o Hilu, jer polaze od sebe”, rekao je Vučić.

"Obezbedićemo novac za zanavljanje kredita"

Vučić je rekao i da će država obezbediti potrebna sredstva za rolover ili zanavljanje kredita, kao i da je fantastičan uspeh što smo u ovim uslovima uspeli od UAE da dobijemo milijardu dolara po kamatnoj stopi od svega tri odsto.

Istakao je da će pokušati da se vidi sa predstavnicima MMF-a u Njujorku i dogovori novi stend baj aranžman. "Novac je sada najskuplji od Drugog svetskog rata", rekao je Vučić za Pink i dodao da sa pojedinim bankama može da se obezbedi samo mali novac, kao i da je uvek pitanje po kojim uslovima može da se dobije odnosno kamati.

"Presrećan sam što smo dobili od emiratskih prijatelja milijardu po kamati od tri odsto, što je fantastičan uspeh i nemoguće u ovim uslovima", rekao je Vučić.

Kazao je da će tokom boravka u NJujork, gde učestvuje u Generalnoj skupštini UN do 23. septembra, pokušati da se vidi sa šeficom MMF-a Kristalinom Georgijevom u vezi sa sklapanjem novog stend baj aranžmana za Srbiju.

"To nam je važno, da obezbedimo još stabilinosti za Srbiju, i da ne raste javni dug, da obezbedimo odakle možemo da povučemo novac i za rolovere, pošto moramo početkom naredne godine da vratimo četiri milijarde ili da zanovimo, tako da moramo da nađemo taj novac i naći ćemo. Nije to problem, naš deficit bi bio ove godine ispod tri odsto da nema problema sa energentima. Deficit bi bio nešto veći od jedan odsto, samo da nije enegetskih problema", rekao je Vučić. Istakao je da niko u svetu ne zna kuda vodi ova situacija i da ima mnogo problema u svetu.

Vučić kaže da pojedine zemlje mogu da se zaduže i po kamati od osam odsto, ali da opet ne mogu, jer nema sredstava na tržištu. Dodao je da je teško vratiti sredstva po kamati od osam odsto, ali i da će kamate biti i po 12 odsto, jer nema novca.

Govor pred Generalnom skupštinom UN biće na engleskom jeziku

Najavio je da će se obratiti na sednici na engleskom jeziku i to odmah nakon govora predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Naglasio je da je suština u sadržaju, i da će se u njegovom govoru naći stvari koje muče građane Srbije.

On je govor podelio u pet tačaka, a posebno o poštovanju međunarodnog prava. "Pred nama je bukvalno ključnih 5 meseci u kojima se pravi razlika onih koji su preživeli jedva, oni koji su preživeli ali teško oslabljeni i oni koji su preživeli udarce ali su isplivali kao najjače zemlje", pojasnio je on i dodao da će tu najbolje proći Nemačka, a onda Francuska.

"Najjači su, imaju najjaču privredu. Mogu da bacaju pare", kazao je Vučić. Naveo je da vidi šansu "da se izvučemo", te da se vidi na životnom standardu sve, ali je pitanje može li država da opstane i sačuva sve.

"Mi moramo da vodimo računa o tome da sačuvamo radna mesta. Svaki dan koji prođe to je dobro, još ako otvorite neku fabriku to je fantastično u ovom trenutku. Nezaposlenost je na najnižem nivou", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da čeka vesti od predsednika Turske Erdogana o prenosu struje, da li će da 100 megavata snage propuštaju kroz transmiterski sistem ili ne. "To je važna stvar za nas i verujem da time bismo dodatno osigurali snabdevanje z anaše građane, ali vidite da se sve više govori o nestašicama hrane", rekao je on za TV Pink.

Kako je najavljeno, Vučića očekuje više od 30 zvaničnih sastanaka u Njujorku, te da će sutra ima

Sastao se sa kongresmenkom Teni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa kongresmenkom Klaudijom Teni, kopredsedavajućom srpskog kokusa u Kongresu.

Vučić se susreo sa Teni u novoj zgradi Misije Srbije pri UN u Njujorku, a sastanku prisustvuju i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić i stalni predstavnik Srbije pri UN ambasador Nemanja Stevanović.

Na ulazu je kongresmenku Peni dočekala devojčica Nikolina Savić Jovanović u srpskoj nošnji i poželela joj dobrodošlicu na tradicionalan način, uz pogaču i so.

Teni je članica Predstavničkog doma Kongresa SAD i članica Odbora za spoljne poslove.

"Srdačan i otvoren razgovor sa Klaudijom Teni o brojnim regionalnim i globalnim pitanjima. Zahvalio sam kongresmenki na proaktivnom angažovanju u Kongresu SAD u oblastima od interesa za Republiku Srbiju, kao i na dosadašnjim inicijativama od značaja za našu zemlju", napisao je Vučić na instagramu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić do 23. septembra učestvuje na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, a 21. septembra obratiće se na Generalnoj debati svetskih lidera.

Kongresmenka Klaudija Teni iz američke države Njujork prihvatila je prošle godine poziv ambasadora Srbije u SAD Marka Ðurića da bude član Srpskog kokusa na Kapitol hilu.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Tokom osamdesetih godina prošlog veka Klaudija Teni bila je jedina Amerikanka zaposlena u tadašnjem jugoslovenskom Generalnom konzulatu u Njujorku.

Takođe, u više navrata je posetila nekadašnju Jugoslaviju, gde se upoznala sa našom kulturom i naučila naš jezik.

Komentari (0)

Srbija