Fokus

Pripreme u sedištu UN za Generalnu debatu svetskih lidera, među govornicima i predsednik Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2022

-

17:57

Pripreme u sedištu UN za Generalnu debatu svetskih lidera, među govornicima i predsednik Srbije
Pripreme u sedištu UN za Generalnu debatu svetskih lidera, među govornicima i predsednik Srbije - Copyright AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

U sedištu UN na Isti Riveru u Njujorku u toku su pripreme za Generalnu debatu svetskih lidera, a na jednoj zgradi oslikano je i veliko platno koje upozorava da se svet nalazi na prekretnici kada je reč o klimatskim promenama.

Iako je 77. zasedanje Generalne skupštine UN zvanično otvoreno 13. septembra, zdanje UN na Menhetnu će preplaviti delegacije iz celog sveta tokom trajanja debate svetskih lidera, od 20. do 26. septembra, na kojoj će govoriti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 21. septembra.

Ekipa Tanjuga ušla je u kompleks UN kako bi zabeležila pripreme za taj skup. Osim organa reda, službenika UN i članova pojedinih delegacija, može se videti i poneka medijska ekipa.

Ispred sedišta svetske organizacije u Prvoj aveniji još nisu okačene zastave zemalja članica.

Za razliku od prethodne godine kada su bile stroge kovid mere, trenutno predstavnici medija i članovi delegacija mogu da uđu bez maski za lice. Ispred sedišta UN prošle godine su bili svuda šatori za brzo testiranje na kovid, što za sada još nije slučaj.

Iako još nema gužvi, koje su uobičajene za početak debate, koju po tradiciji svojim obraćanjima otvaraju američki i brazilski predsednik, pojačane policijske snage su prisutne oko zdanja UN.

Generalna debata UN prošle godine je održana u hibridnom formatu, pošto su delegacije mogle da biraju da li će se njihovi predstavnici obratiti lično u sedištu UN ili poslati video poruku.

Premijerka Ana Brnabić se tada lično obratila, a u delegaciji je bio i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Ove godine se na Generalnoj debati očekuje veliki broj delegacija, dok je na prethodnoj bilo fizički prisutno oko 70 predsednika država i tridesetak predsednika vlada.

Sedamdeset sedma sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u okviru redovnog jesenjeg zasedanja počela je 13. septembra, a tema je "Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove".

Kako su saopštile UN, tema proizilazi iz priznanja da se svet nalazi u kritičnom trenutku u istoriji Ujedinjenih nacija zbog složenih i međusobno povezanih kriza, uključujući pandemiju kovida 19, rat u Ukrajini, humanitarne izazove bez presedana, prekretnicu u klimatskim promenama, kao i sve veću zabrinutost zbog pretnji globalnoj ekonomiji.

Stoga je neophodno pronaći i fokusirati se na zajednička rešenja za ove krize i izgraditi održiviji i otporniji svet za sve i za generacije koje dolaze, navele su UN na svom sajtu.

Generalna debata svetskih lidera počinje u 9 časova 20. septembra i trajaće do 26. septembra, a šefovi država i vlada tražiće rešenja za isprepletene globalne izazove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se 21. septembra na Generalnoj debati svetskih lidera kao 13. govornik, u popodnevnim časovima. Govori svetskih lidera po protokolu traju najviše 15 minuta.

Ipak, libijski lider Moamer Gadafi je 2009. godine govorio više od sat i po, a rekord u dužini govora je postavio bivši kubanski lider Fidel Kastro čije je govor 1969. trajao čak četiri sata i 29 minuta.

Ujedinjene nacije osnovane su nakon završetka Drugog svetskog rata, potpisivanjem Povelje Ujedinjenih nacija u San Francisku 1945. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet