Fokus

Smrt od gladi preti skoro četvrtini Sudanaca, upozoravaju iz UN

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2022

-

20:53

Smrt od gladi preti skoro četvrtini Sudanaca, upozoravaju iz UN
Smrt od gladi preti skoro četvrtini Sudanaca, upozoravaju iz UN - Copyright Tanjug AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije uputile SU upozorenje povodom humanitarne situacije u Sudanu, rekavši da skoro četvrtina stanovništva te zemlje umire od gladi koja hara zbog nezapamćenog nedostatka finansijskih sredstava.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da se od juna do septembra ove godine 11,7 miliona Sudanaca suočava sa akutnom glađu, skoro dva miliona više u poredenju sa istim periodom 2021, prenosi AP.

Produbljivanje prehrambene krize u Sudanu izazvano je uglavnom krhkom lokalnom ekonomijom, produženim sušnim periodima i smanjenjem obradivih površina, saopštila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (OCA).

Veoma teška humanitarna situacija u Sudanu rezultat je i političkih previranja u koja je ta zemlja upala nakon oktobarskog vojnog puča kojim je prekinuta kratkotrajna demokratska tranzicija nakon gotovo trodecenijske represije i međunarodne izolacije tokom vladavine autokrate Omara al-Bašira, navodi Asošieted pres.

Narodna pobuna primorala je 2019. godine vojsku da ukloni Al Bašira i njegovu vladu koja je podržavala islamiste, ali vojni puč je istovremeno poremetio napore koje je podržala međunarodna zajednica da se preuredi narušena ekonomija i da se milijarde dolara zapadne pomoći pošalju u Sudan.

Većina onih koji su akutno gladni nalazi se u glavnom gradu Kartumu, regionu Darfur i provincijama Kasala i Beli Nil, koje su najteže pogođene sukobima i ekonomskim sunovratom, saopšteno je iz OCA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet