Politika

Orlić s francuskim ambasadorom: Dijalog u zastoju zbog neodgovornog ponašanja Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2022

-

21:28

Orlić s francuskim ambasadorom: Dijalog u zastoju zbog neodgovornog ponašanja Prištine
Orlić s francuskim ambasadorom: Dijalog u zastoju zbog neodgovornog ponašanja Prištine - Copyright Tanjug/Skupština Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić ocenio je dana u razgovoru s ambasadorom Francuske Pjerom Košarom da tradicioonalno bliski odnosi dve zemlje stalno napreduju, prvenstveno zahvaljujući ličnim zalaganjima i prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona.


Kada je reč o parlamentarnoj saradnji Orlić je istakao da u Narodnoj skupštini tradicionalno funkcioniše Poslanička grupa prijateljstva sa Francuskom, koja je u prethodnom sazivu brojala gotovo 90 članova.

„Uveren sam da će se u kratkom roku oformiti nova, koja da će biti podjednako brojna i aktivna“, rekao je Orlić.

Postojana saradnja između dve zemlje ogleda se, kako je rekao, i kroz brojne zajedničke, kapitalne projekte koji umnogome pomažu ekonomski napredak naše zemlje, ali i čitavog regiona.

„Pozdravljam sve dosadašnje, ali i buduće investicije iz Francuske i ističem da je Srbija najbolja zemlja za ulaganje u ovom delu Evrope“, poručio je Orlić.

Dodao je da je dobar dokaz tome inicijativa „Otvoreni Balkan“, koja je potekla upravo iz Srbije i od predsednika Vučića, i koja je značajna, ne samo za našu zemlju, već za sve države koje u njoj učestvuju.

Istakao je da je u teška i izazovna vremena mir najvažniji, i predstavlja preduslov za dalju saradnju i razvoj. S tim u vezi, podsetio je da je stav Srbije, po pitanju teritorijalnog integriteta bilo koje države, jasan, nedvosmislen i principijelan.

„Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država na svetu. To je stav koji je ponovio i predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali i u svakoj drugoj prilici. Principi međunarodnog prava gazili su se i 1999. i 2008. godine, a gaze se i danas. Nepoštovanje integriteta Srbije u slučaju KiM flagrantno je kršenje međunarodnog prava i temeljnih principa UN. Jasno saopštavamo stav da međunarodno pravo mora da se poštuje i na primeru Srbije i šaljemo poruku da nikakva stolica za tzv. „Kosovo“ u Ujedinjenim nacijama za nas ne dolazi u obzir“, naveo je Orlić.

On je naveo i da je dijalog između Beograda i Prištine u zastoju upravo zbog neodgovornog ponašanja prištinske strane koja krši sve dogovore, ignoriše sve obaveze i povlači jednostrane poteze koji direktno vode ka eskalaciji i ugrožavanju fizičke bezbednosti Srba na KiM.

„I u ovim teškim uslovima i okolnostima ostaćemo privrženi dijalogu i traženju rešenja koje podrazumeva da se čuva mir za sve, i za Srbe i za Albance“, zaključio je Orlić.

Ambasador Košar je Orliću čestitao na izboru za predsednika Narodne skupštine i izrazio zadovoljstvo povodom buduće saradnje.

Komentari (0)

Srbija