Politika

Šef Kancelarije EU na Kosovu: Krajnje je vreme da se sprovede odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2022

-

13:12

Šef Kancelarije EU na Kosovu: Krajnje je vreme da se sprovede odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani
Visoki Dečani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Metohiji Tomaš Suniog poručio je da je krajnje vreme da privremene institucije u Prištini sprovedu odluku suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, prenosi Albanijan post.

Suniog je u intervjuu za albanski portal istakao da je prošlo više od šest godina od presude Ustavnog suda u Prištini i skoro 10 godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda kojom se potvrđuje vlasništvo manastira nad zemljom u Dečanima.

"Smatramo da je krajnje vreme da kosovske institucije brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o zemljištu manastira Visoki Dečani", rekao je česki diplomata.

On je dodao da bi sprovođenje odluke pokazalo posvećenost Prištine vladavini prava, jednom od vodećih principa Evropske unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima i da bi doprinelo preko potrebnom dijalogu među zajednicama na KiM.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Suniog je izjavio da EU olakšava dijalog, ali da je "proces u rukama dve strane koje određuju agendu, brzinu, dubinu i ishod diskusije".

"EU kao posrednik dijaloga radi sa obe strane na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, rešavanju otvorenih pitanja i očekujemo da strane brzo ispune svoje obaveze u dijalogu s obzirom na direktnu vezu između normalizacije sveobuhvatnih odnosa i konkretnih perspektiva za njihove težnje ka EU", objasnio je Suniog uz napomenu da put ka Evropskoj uniji za dve strane ide kroz dijalog koji olakšava EU.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija