Politika

Iz Manastira Visoki Dečani upozoravaju da na KiM u poslednje 23 godine nikad nisu bili gori međuetnički odnosi

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2022

-

14:10

Iz Manastira Visoki Dečani upozoravaju da na KiM u poslednje 23 godine nikad nisu bili gori međuetnički odnosi
Iz Manastira Visoki Dečani upozoravaju da na KiM u poslednje 23 godine nikad nisu bili gori međuetnički odnosi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iz manastira Visoki Dečani danas je stiglo upozorenje da međuetnički odnosi na Kosovu i Metohiji nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine jer "kosovska vlada demonstrira nespremnost da sačuva mir i Srbe na Kosovu".

Na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani objavljeno je da je oružana akcija kosovske policije lako mogla izazvati nerede, kao što je to bilo 17. marta 2004. godine kada je za dva dana spaljeno 30 srpskih crkava.

"Prethodne noći mnogi kosovski Srbi, monasi i monahinje u našim manastirima molili su se za mir zbog moguće oružane akcije kosovske policije, kao i mogućih nereda kosovskih Albanaca. U pogromu 2004. godine albanski ekstremisti su za dva dana spalili 30 srpskih crkava. Mir se mora sačuvati", poruka je iz srpskog manastira na Tviteru, uz konstataciju da privremene prištinske istitucije nastavljaju sa politikom pretnji i diskriminacije Srba na Kosovu.

 

 

Posebno se ukazuje da su izraženi vandalizam nad srpskom pravoslavnom crkvom, nepoštovanje sudskih odluka i vladavine prava i nespremnost da se pregovara sa Beogradom o posebnoj zaštiti kosovskih Srba, a što je "dokaz da vlada tzv. Kosova želi da nastavi sa politikom pretnji i diskriminnacije".

"Međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine zbog provokativnog ponašanja vlasti kosovskih Albanaca koje može dovesti do direktne konfrontacije i potpunog kolapsa kosovske mirovne misije. Ovo je poslednje što nekome treba u ovom trenutku", poruka je iz manastira Visoki Dečani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija