Politika

Evropski poslanici iz grupe za prava LGBTQ+ osoba uputili pismo Vladi Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2022

-

18:24

Evropski poslanici iz grupe za prava LGBTQ+ osoba uputili pismo Vladi Srbije
Evropski poslanici iz grupe za prava LGBTQ+ osoba uputili pismo Vladi Srbije - Copyright Tanjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Pedeset evropskih poslanika iz Interparlamentarne grupe za prava LGBTQ+ u Evropskom parlamentu uputili su pismo srpskoj Vladi u kojem navode da način na koji je Vlada postupila za vreme Evroprajda 2022 nije u skladu sa obavezama Srbije prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Pismo je upućeno premijerki Ani Brnabić, ministarkama Jadranki Joksimović i Gordani Čomić, ministru za unutrašnje poslove Aleksandru Vulinu kao i šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofreu i Tobijasu Flesenkemperu, šefu Saveta Evrope u Srbiji.

Poslanici su zabrinuti što je tokom šetnje bilo nasilja, prvi put nakon više godina što je, kako ocenjuju, stvorilo pravnu nesigurnost u već prihvaćenom društvenom događaju.

Oni smatraju i da ovaj događaj "zahteva široku raspravu unutar vlade o tome kako se Srbija želi pozicionirati prema LGBTQ+ građanima i građankama, a još više o ljudskim pravima".

U pismu traže i susret s vlastima za razgovor o tome kako osigurati da se u budućnosti obaveze u pogledu ljudskih prava mogu u potpunosti poštovati.

Pedeset potpisnika dolazi iz više zemalja članica EU i iz više političkih grupa u Evropskom parlamentu, a među njima nema poslanika iz desnih grupa - Konzervativni reformisti i Identitet i demokratija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija