Politika

Vučić s Bilčikom i Saracinom: Srbija ostaje na evropskom putu, ali kao nezavisna zemlja

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2022

-

12:14

Vučić s Bilčikom i Saracinom: Srbija ostaje na evropskom putu, ali kao nezavisna zemlja
Vučić s Bilčikom i Saracinom: Srbija ostaje na evropskom putu, ali kao nezavisna zemlja - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom.


"Imao sam otvoren i iskren razgovor sa Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom o svim važnim i teškim pitanjima, oko kojih nismo uvek saglasni, a poslanici Evropskog parlamenta su me obavestili o raspoloženju u Briselu kada je u pitanju politika naše zemlje", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.


Naveo je da je ponovio dobro poznate pozicije Srbije u pogledu brojnih izazova koji stoje ne samo pred našom zemljom, već i pred celim regionom i EU, ali i u globalnoj političkoj areni.

"Srbija ostaje na EU putu, ali kao nezavisna i suverena zemlja koja sama donosi odluke koje se tiču njenih državnih i nacionalnih interesa", istakao je Vučić.

U saopštenju nakon sastanka predsednika Vučića sa predstavnicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu, izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom navodi se da su teme razgovora bile situacija u regionu i druga aktuelna pitanja.

Tema je, navodi se, bila i posvećenosti Srbije evropskom putu i pravac u kojem će ići politika naše zemlje po pitanju usklađivanja sa evropskom politikom.

"Predsednik Vučić je još jednom ponovio dobro poznatu poziciju Srbije i istakao da naša zemlja ostaje na evropskom putu, ali kao nezavisna i suverena zemlja koja sama donosi odluke koje se tiču njenih državnih i nacionalnih interesa", dodaje se u saopštenju.

Predstavnici EP su, kako je navedeno, izrazili spremnost da nastave proces međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Republike Srbije. Takođe, još jednom su ponovili zahtev da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kao i veću usaglašenost naše zemlje sa politikom EU iz oblasti ljudskih prava i migrantskih kretanja. Predsednik Srbije je na nedvosmislen način objasnio poziciju naše zemlje po svim pomenutim pitanjima, saopšteno je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.

"Dobar sastanak sa manulelom Saracionom na kojem smo razgovarali o razvoju situacije u regionu sa posebnim akcentom na stanje na Kosovu i Metohiji, kao i o drugim aktuelnim pitanjima", napisao je na Instagramu buducnostsrbijeav.

 

 

"Posebno smo se osvrnuli na nastavak dijaloga Beograda i Prištine i na pripreme dokumenata i značaj samog sastanka u okviru Berlinskog procesa, kao i na ostvarivanje prava na četiri slobode – slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, a ponovio sam da je Srbija posvećena političkom dijalogu kao primarnom načinu rešavanja svih izazova na Balkanu, kao i da će nastaviti da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet uz dosledno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava", naveo je.


Kako je dodao, istakao je, da Srbija ceni i podržava Berlinski proces, kao format koji na konkretan način daje podstrek evrointegracijama Zapadnog Balkana.

U saopštenju nakon razgovora ističe se  da je Vučić ponovio stav i poziciju Srbije u pogledu svih pitanja na Zapadnom Balkanu ističući da se naša zemlja zalaže za dodatno unapređenje međusobnog povezivanja i ekonomske saradnje u regionu.

Vučić je takođe naglasio da Srbija nastavlja sa politikom odgovornog pristupa svim regionalnim pitanjima, jer je to najbolji put za očuvanje stabilnosti i napredak celog regiona.

"Sagovornici su se posebno osvrnuli na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na pripreme dokumenata i značaj samog sastanka u okviru Berlinskog procesa, kao i na ostvarivanje prava na četiri slobode - slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala", stoji u saopštenju.

Tom prilikom, dodaje se, predsednik Vučić je ponovio da se Srbija posvećena političkom dijalogu kao primarnom načinu rešavanja svih izazova na Balkanu, ali da će nastaviti da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet uz dosledno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava.

Vučić je istakao da Srbija ceni i podržava Berlinski proces, kao format koji na konkretan način daje podstrek evrointegracijama Zapadnog Balkana, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija