Politika

Završeni razgovori poslaničkih grupa sa izvestiocem EP za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

30/09/2022

-

16:59

Završeni razgovori poslaničkih grupa sa izvestiocem EP za Srbiju
Završeni razgovori poslaničkih grupa sa izvestiocem EP za Srbiju - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbija/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

U Narodnoj skupštini Republike Srbije završeni su sastanci predstavnika poslaničkih grupa sa izasalanikom Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Biličikom.  

Sa njim su u Domu Narodne skupštine razgovarali predstavnici vladajućih, ali i većine opozicionih stranaka.  

Bilčik je u četvrtak razgovarao sa poslanicima vladajuće većine iz Srpske napredne stranke, ali i Socijalističke partije Srbije, kao i sa predstavnicima opozicicije, poslanicima Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke. 

Razgovore je danas nastavio sa predstavnicima poslaničkih grupa Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo, kao i sa posalnicima POKS-a. 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju sastao se u toku dana i sa poslanicima Saveza vojvođanskih Mađara i predstavnicima poslaničkog kluba Evropski regioni.

Glavne teme: Stanje demokratije, izborni uslov, rad parlamenta 

Predstavnici poslaničke grupe Zeleno - levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo posle sastanka sa Vladimirom Bilčikom kazali su da su razgovarali o stanju demokratije u Srbiji, izbornim uslovima, funkcionisanju parlamenta, ali i stanju u medijima. 

Šef poslaničke grupe Radomir Lazović rekao je Tanjugu posle sastanka da su ukazali na najvažnije stvari koje poslanici tog kluba vide u radu parlamenta,ali i na to da mediji ne rade adekvatno svoj posao. 

"Mediji ne rade adekvatno svoj posao, ne izveštavaju na kritički način o vlasti, ne daju dovoljno prostora opoziciji. I imamo i zloupotrebe medija koji napadaju političke neistomišljenike vlasti. Ukazali smo na zloupotrebe u parlamentu, na veliki broj anketnih odbora koje vlast podnosi, što je potpuno neuobičajeno, a kojima se targetiraju neke organizacije i pojedinci", kazao je Lazović. 

On je dodao da je Bilčiku preneto da međupartijski dijalog "nije omogućio fer izborne uslove". 

"Imamo situaciju da nije došlo do razdvajanja izbora, što je važno u pogledu narednih izbora koji su lokalni i mi iz Ne davimo Beograd, kojima su važna lokalna pitanja građana, smatramo da je to jedna od najvažnijih stvari", rekao je Lazović.  

Zamenica šefa poslaničke grupe Biljana Ðorđević kazala je da da su upoznali Bilčika s problemima koje su uočili tokom izborne kampanje, s odugovlačenjem u objavljivanju rezultata izbora i sa trenutnom situacijom u vezi s formiranjem vlade. 

"Prosto nema razloga da se čeka na formiranje vlade toliko meseci. Upoznali smo ga i sa onim sto vidimo kao opstrukcije u funkcionisanju parlamenta. Upoznali smo ih sa time da su pre dva dana poslanici SNS podneli 21 predlog anektnih odbora, što je zapravo ismevanje važnosti parlamenta i obesmišljavanje ideje o anketnim odborima", rekla je Ðorđević. 

Ona je dodala da su predstavnicima EP preneli da se očekivanja da će parlament moći da fukcioniše kako bi trebalo nisu pokazala kao ispravna. 

Fonet

 

Predstavnici poslaničke grupe Evropski regioni Aleksandar Olenik i Enes Imamović izjavili su da su izvestioca Evropskog parlamenta Vladimir Bilčika danas upoznali sa stavom te poslaničke grupe o potrebi nastavka evrointegracija Srbije. 

Olenik je ocenio, posle sastanka sa Bilčikom u Narodnoj skupštini, da je zaustavljanje puta ka EU štetno za građane Srbije. 

"Rekli smo da je štetno da se na bilo koji način udaljavamo od evropskog puta,i to je bila glavna tema naših razgovora", rekao je Olenik u izjavi Tanjugu. 

Imamović je istakao da su preneli predstavnicima EP zabrinutost zbog, kako je rekao, poslednjih informacija koje "govore da će pregovori EU sa Srbijim biti stopirani. 

"Neko je iz EU ovoj vladajućoj većini i ovoj Vladi omogućio da nas udalji od evropskog puta, a za nas je neprihvatljivo da budu kažnjeni i svi oni koji se istinski bore za članstvo Srbije u EU tim zaustavljanjem pregovora", kazao je Imamović Tanjugu. 

On je dodao da je ta poslanička grupa pozvala evropske parlamentarce da prenesu njihovu jasnu poruku svim evropskim institucijama da bi zaustavljanje pregovora sa Srbijom bilo kazna za višedecenijsku borbu za ulazak u EU i dodao da je uveren da će se stvari posle ovih sastanaka promeniti. 

Pored toga, predstavnici poslaničke grupe preneli su da su sa izvestiocem EP razgovarali i o potrebi promene izbornog zakona. 

"Predložili smo i da novi zakon o izborima treba da ima pet izbornih jedinica, a može da ima i više, da bude kombinovan izborni sistem i da liste budu otvorene ili poluotvorene", rekao je Olenik. 

Komentari (0)

Srbija