Politika

Više od 30 predloga anketnih odbora u skupštinskoj proceduri

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

11:25

Više od 30 predloga anketnih odbora u skupštinskoj proceduri
Više od 30 predloga anketnih odbora u skupštinskoj proceduri - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Više od 30 predloga za formiranje anketnih odbora nalazi se u skupštinskoj proceduri, a podneli su ih i poslanici vlasti i poslanici opozicije.

Poslanici opozicije su do sada, između ostalog, podneli predloge da se formiraju anketni odbori koji treba da utvrde okolnosti u vezi sa rušenjem objekta u Savamali 2016. godine, kao i okolnosti u vezi sa ugovorom o zajedničkom ulaganju u projekat Beograd na vodi.

To su podneli poslanici poslaničke grupe Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd, Moramo, dok su recimo poslanici DS zatražili da se formira anketni odbor koji treba da utvrdi odgovornosti u slučaju "Jovanjica".

Poslanici vlasti predlažu, između ostalog, da se formira anketni odbor koji treba da utvrdi činjenice i okolnosti vezanih za afere povezane sa bivšim gradonačelnikom Draganom Ðilasom i nenamenskim trošenjem sredstava.

U praksi bi to moglo da znači da bi utvrđivanje dnevnog reda sednice Narodne skupštine moglo da potraje satima jer svako od poslanika koji je podneo predlog ima pravo da obrazloži zbog čega neka tačka treba da se nađe u raspravi.

Prema Poslovniku Narodne skupštine, anketni odbori se formiraju radi "sagledavanja stanja u određenoj oblasti i utvrđivanja činjenica o pojedinim pojavama ili dogadajima", obrazuje se iz reda narodnih poslanika, dok se komisije obrazuju iz reda narodnih poslanika, predstavnika organa i organizacija, naučnika i stručnjaka.

Anketni odbor, odnosno komisija, ne može da vrši istražne i druge sudske radnje, ali ima pravo da traži od državnih organa i organizacija podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne.

Inače, demokrate su i 2015. godine tražile da se preko anketnog odbora ispita "prisluškivanje" tadašnjeg predsednika DS Bojana Pajtića i sestre ministarke Kori Udovički, ali taj predlog nije usvojen jer su za njega glasali samo poslanici DS-a, a jedan od retkih anketnih odbora koji je zaokružio pravnu formu i da je skupština usvojila njegov izveštaj jeste onaj iz 2005/2006. godine o nestalim bebama, rekla je ranije poslanica SNS Nataša Jovanović.

Taj anketni odbor je utvrdio da je bilo međunarodnog krijumcarenja, ali se godinama čekalo na donošenje zakona.

Anketni odbori u prošlosti su se bavili utvrđivanjem istine o atentatu na Vuka Draškovica na Ibarskoj magistrali, "izbornim krađama", privatizacijom, ali odbor nema neke mehanizme da natera da se nešto po usvajanju izveštaja uradi.

Jedan od slucajeva kada se tražilo formiranje anketnog odbora bilo je i razrešenje situacije u vezi sa izborima 2016. godine.

Inače, predstavnici državnih organa i organizacija dužni su da se odazovu pozivu anketnog odbora, odnosno komisije, i da daju istinite izjave, podatke, isprave i obaveštenja.

Anketni odbor, odnosno komisija, podnosi Narodnoj skupštini izveštaj, sa predlogom mera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija