Politika

Vučić: Odluka o sankcijama Rusiji teška je iz moralnih razloga, ali i zbog ekonomskih problema koje bi nam donela

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

06/10/2022

-

18:52

Vučić: Odluka o sankcijama Rusiji teška je iz moralnih razloga, ali i zbog ekonomskih problema koje bi nam donela
Vučić: Odluka o sankcijama Rusiji teška je iz moralnih razloga, ali i zbog ekonomskih problema koje bi nam donela - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da odluka o uvođenju sankcija Rusiji veoma teška i to i iz moralnih razloga jer znamo šta su sankcije Srbiji učinile, ali i zbog problema koje možemo da imamo ukoliko to i učinimo.

Vučić je u Pragu, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, naveo da će o tome govoriti u subotu prilikom obraćanja javnosti i ironično naveo da mu je drago što "mediji koji se zdušno zalažu da uvedemo sankcije Rusije preskaču da mu objasne šta ćemo ako to i učinimo sutra ili prekosutra".

"I za 15 dana samo kažu nemamo dovoljno kapaciteta ili ne radi nam turbina, gas više ne dobijamo šest do osam miliona na dnevnom nivou. Kako ćemo onda da imamo struju, kako ćemo da imamo grejanje?", dodao je.

Kako kaže, jedni se prave da nam sankcije Rusiji ne stoje kao mač nad glavom, a drugi se prave nevešti da nam uvođenje sankcija neće naškoditi na drugoj strani.

"Svaka takva odluka je veoma teška i iz moralnih razloga, znamo šta su sankcije nama radile, znamo koliko je problema koje to nama donosi i znamo koliko problema sa teritorijalnim integritetom ima naša zemlja, a našeg problema i teritorijalnog integriteta se niko ne seća, a puna su im usta teritorijalnog integriteta nekih drugih zemalja", primetio je.

Predsednik naglašava da je rukovodstvo Srbije do sada radilo ono što je najbolje za našu zemlju i ukazuje da su uspeli da odole izazovima i to kako onima spolja, koje ocenjuje kao teške, tako i unutrašnjim koje trpe od pojedinih medija i neodgovornih političara koji su želeli, kako kaže, tu omču oko vrata da stegnu mnogo ranije itd.

"Videćemo, gledaćemo kako i šta, naučili smo da trpimo pritiske, ali nikada nećemo dovesti Srbiju u opasnost ni na koji način, već ćemo gledati da Srbija uvek može da ostane, opstane, bude čvrsta na svojim nogama i da može da razmišlja o prosperitetu što u ovako teškim vremenima i u ovako teškim godinama užasno teško, gotovo nemoguće", kaže Vučić.

Niko nije kritikovao Srbiju na samitu EPZ

On je dodao da na sastanku nije bilo kritika na račun politike Srbije, ali da očekuje kako će ih biti tokom predstojećih bilateralnih sastanaka.

"Niko nas nije kritikovao sa govornice, niko od zvaničnik govornika, ali pretpostavljam da će to u bilateralnim i trilateralnim sastancima to svakako biti tema", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li je bilo kritika na račun Srbije i od koga, i da li nas je neko podržao od evropskih zvaničnika.

Dodao je da je bilo onih zvaničnika koji su nas podržali i pomenuo bugarskog predsednika Rumena Radeva i nemačkog kancelara Olafa Šolca, kada je reč o osmom paketu snakcija EU prema Rusiji.

"Što se tiče onih koji su bili na našoj strani povodom ovoga, jer sam ja pokrenuto tu temu. Ponoviću, Rumen Radev je bio fantastičan. Rekao je da ne razume o čemu se radi i da nije fer prema Srbiji i da treba da se vidi šta može da se uradi da se to ispravi, onda je i kancelar Šolc rekao ''Vidite o čemu se radi''. Micotakis je u svojoj završnoj reči govorio o tome i hvala im na tome", preneo je Vučić.

On je naveo i da pitanje otvaranja novih poglavlja ili klastera sa Srbijom više u EU niko ne postavlja, već samo pitanje sankcija Rusiji.

"Postoji samo volja da mi sprovedemo sankcije", rekao je Vucić napominjući da pitanje poglavlja ili klastera više niko ne postavlja.

On je rekao i da razume poziciju EU, jer su oni u velikom sukobu sa Ruskom Federacijom i traže da imaju ujedinjen blok, ali da zaboravljaju na situaciju Srbije iz 1999. godine.

On je rekao da očekuje da će na sastancima sa zvaničnicima koji ga večeras očekuju u Pragu razgovarati o mnogim temama i dodao da su ti razgovori uvek teški jer postoji suviše problema o kojima nema saglasnosti između Srbije i velikih evropskih sila.

Navodeći da ne očekuje lak razgovor, Vučić kaže da nikada ti razgovori nisu laki i pojašnjava da je suviše problema, od kojih je najveći Kosovo i Metohija, o kojima različito mislimo od velikih evropskih sila.

Takođe, predsednik navodi da će biti reči i o sankcijama Rusiji.

"Okupljanje ne nasuprot nekom već onih koji pripadaju Evropi"

"I jedno i drugo će nesumnjivo biti tema, a verujem i da će biti neke druge teme i ja sam spremio dve teme koje bih voleo da pokrenem u razgovoru sa njima, ali o tome mogu da govorim tek kada budem video da li ćemo na te teme i razgovarati", dodaje on.

Odgovarajući na pitanje Euronews Srbija Vučić je rekao da je današnje okupljanje Evropske političke zajednice u Pragu bilo korisno za našu zemlju, jer je mogao da se obrati na jednom mestu onima koji odlučuju u Evropskom savetu, kao i da nije razumeo da je to bio skup protiv Rusije, već da svi pokažu da pripadaju Evropi.

Na pitanje novinara koliko je koristan format EPZ i kako komentariše to što iz EU kažu da je važno ko je bio danas na zajedničkoj fotografiji, kao i izjavu Žozepa Borelja da je to bila neka vrsta okupljana Evropljana nasupot Rusiji, Vučić je rekao da je razumeo su se evropski lideri okupili u Pragu - ne nasuprot nekom, već da svi pokažu da pripadaju Evropi.

"Neki i ne pripadaju geografski, ali valjda žele da pokažu da pripadaju evropskim vrednostima", dodao je Vučić.

"Za nas je bilo vrlo korisno, da budem pošten, jer da sve ovo kažem da me čuje njih 20 ili 30, odnosno njih 15 ili 20 koji odlučuju u Evropskom savetu, ne bih imao šanse za pola godine da ih sve obiđem. To je bila idealna prilika za nas, da imamo dobre susrete i sastanke i pružimo neku informaciju, kao i da saznamo neke stvari", rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da je sve saslušao i o tome šta mnogi počinju da rade u svojim zemljama po pitanju energetske i ekonomske krize.

Vučić je rekao da će i Srbija deo toga da primeni i da će o tome govoriti u subotu, kada se bude obraćao javnosti.

"To (EPZ) je svakako korisno za nas, ne razumem da li je ovo neka zamena, nama ovo znači i koristi, a sad kad i kako će da se nastavi, ubrza ili uspori evropski put... otom potom, imaćemo do decembra vremena da o tome govorimo", zaključio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija