Politika

Osmani: Zajednica srpskih opština može da postoji samo kao NVO, Petković: Pretvaranje dijaloga u cirkus

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

19:16

Osmani: Zajednica srpskih opština može da postoji samo kao NVO, Petković: Pretvaranje dijaloga u cirkus
Vjosa Osmani - Copyright Tanjug/AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Zajednica srpskih opština ne može da ima izvršnja ovlašćenja, već može da postoji samo kao nevladina organizacija o čemu je kosovski Ustavni sud jasno zauzeo stav, izjavila je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Ona je za Radio Slobodnu Evropu dodala i da ako neko želi da ujedini opštine oko određenih pitanja i registruje se kao nevladina organizacija to nije zabranjeno.

Odgovarajući na pitanje da li će ispuniti zahtev međunarodnih partnera koji takođe traže od Prištine da formira ZSO, Osmani je rekla da je njihov opšti princip da se sve potpisano u Briselu i sprovede, ali je dodala da je sporazum o ZSO poništio kosovski Ustavni sud pošto su 23 člana tog ustava prekršena onim što je dogovoreno u Briselu.

Ona je podsetila da Sud dozvoljava osnivanje udruženja koja nemaju izvršna ovlašćenja, već predstavljaju savez opština koje se okupljaju oko određenih pitanja i lobiraju za njih kod centralnih institucija.

Na pitanje zašto se onda ne formira ZSO, Osmani kaže da je to zato što same opštine ne pokreću takvu inicijativu.

Petković: Osmani želi da dijalog u Briselu pretvori u cirkus

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković reagujući na izjavu Osmani o ZSO, naveo je da to što ona želi da dijalog u Briselu pretvori u cirkus, dovoljno govori o njoj.


"Njena namera, da nakon deset godina, svede ZSO na nivo NGO, pokazuje sa kakvim kolosalnim razmerama bahatosti Prištine se suočavamo! ZSO samo sa ovlašćenjima dogovorenim 2013 i 2015!", napisao je Petković na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija