Politika

Predsednik UAE u poseti Srbiji, sastao se sa Vučićem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2022

-

18:00

Predsednik UAE u poseti Srbiji, sastao se sa Vučićem
Muhamed Bin Zajed i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom, za koga je ispred Palate Srbija priređen svečani doček.

Predsednika UAE dočekao je predsednik Aleksandar Vučić, a nakon toga usledili su plenarni sastanci dveju delegacija i razgovor u četiri oka Vučića i Bin Zajeda.

Vučić je, nakon razgovora šejkom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, istakao da je on veliki, iskreni prijatelj Srbije i izrazio zahvalnost na svakoj vrsti podrške i pomoći, podsetivši da milijardu dolara sa kamatnom stopom od tri odsto, koje je Srbija dobila od Emirata, pod ovakavim uslovima, predstavlja gotovo neverovatnu stvar za našu zemlju.

Kredit od Ujedinjenih Arapskih Amirata u iznosu od milijardu dolara će, prema rečima predsednika, biti na raspolaganju dan pošto se obavi ratifikacija sporazuma. Time će, kako navodi, biti obezbeđena potpudna likvidnost zemlje.

Vučić je istakao da Srbija u ovom trenutku ima dve milijarde i 200 miliona u evrima na svom računu.

"Dakle potpuna likvidnost bez problema. Kada dođe i ta milijarda na račun Republike Srbije onda vam je jasno da imamo veliku likvidnost", istakao je Vučić posle razgovora sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom.

"Vodimo računa o svojim interesima i po pitanju nafte"

Vučić je rekao i da se nada da će Bin Zajeda uspeti da zainteresuje za još neke investicije u Srbiji.

Istakao je da Srbija vodi računa o svojim intresima i po pitanju nafte i da sada sve ozbiljne zemlje sada moraju dugoročno da razmišljaju kako će je obezbediti.

Na pitanje novinara da li je postignut neki dogovor oko snabdevanja nafte sa UAE, Vučić je rekao da ne može da govori oko snabdevanja nafte, već samo o dugoročnim planovima.

"Svi moramo da bavimo dugoročno kao ozbiljna zemlja koja brine o svojim interesima, a ne šta će da nam kaže jedna ili drugi ambasador i baš me briga za sve njih. Ne interesuje me koliko se dure i ljute jer sam izbran od građana Srbije, a ne nekih drugih zemlja", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija u ovom trenutku mora da uvozi u narednih dve godine naftu preko hravatskog naftovoda JANAF i da za te dve godine moramo da izgradimo još najmanje jedan naftovod i da krenemo da gradimo još jedan.

"Moramo da se povezujemo i pronalazimo partnerstva u regionu i luke preko kojih ćemo da dopremamo naftu i na tome radimo, ako to sad ne razume... Vidim se sa Zajedom drugi put posle mesec dana, on je jedan od najvažnijih svetskih lidera u ovom trenutku, i kada je reč o dogovoru u OPEK-u koji imaju sa Saudijskom Arabijom oko nafte i svake druge vrste njihovog političkog pozicioniranja. Zajed je postao jedan od najznacajnijih ljudi u svetu", naglasio je Vučić.

Ova poseta šeika Bin Zajeda Srbiji je prva radna poseta, nakon što je u maju, posle smrti svog brata Kalife, postao predsednik Emirata.

Od 2012. godine do danas, predsednik Vučić i šeik Bin Zajed imali su više od 20 susreta, a poslednji put sastali su se u septembru, u Abu Dabiju.

Ta poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima bila je prva zvanična poseta predsednika Vučića u drugom predsedničkom mandatu i tada je potpisano deset sporazuma između dve zemlje.

Najvažniji sporazum koji je tom prilikom potpisan je sporazum kojim Srbija dobija od UAE finansijsku podršku, tačnije sporazum o kreditu od milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi od tri odsto.

Potpisani su i sporazumi o strateškom partnerstvu dve zemlje, ali i dokumenti o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima, saradnje diplomatskih akademija.

Smatra se da je u teškoj globalnoj krizi ova poseta za Srbiju veoma značajna, jer su UAE sedmi na svetu po naftnim rezervama, odnosno poseduju skoro šest odsto svetskih rezervi nafte.

"Naše prijateljstvo je izuzetno čvrsto i kad god je teško, mi možemo da se oslonimo na Emirate, što se i do sada nebrojano puta pokazalo, kada su nam naši prijatelji pomagali i u najtežim trenucima", rekao je tada predsednik Vučić.

Emirati su do sada Srbiji više puta pomogli, tako su 2014. godine uputili pomoć za saniranje štete izazvane katastrofalnim poplavama, a i više navrata uputili su i značajnu medicinsku pomoć u cilju efikasnijeg suočavanja sa pandemijom koronavirusa.

Inače, Srbija i UAE imaju važne zajedničke projekte, a najviše se izdvaja "Beograd na vodi". Zatim, tu su ulaganja u nacionalnu avio-kompaniju Er Srbija, investicija kompanije Al Dahra, međunarodne korporacije specijalizovane za agrobiznis, izgradnja najvećeg vetroparka u Srbiji, koji radi kompanija Mubadala, izgradnja hotela na Kopaoniku, zajednička izgradnja fabrike vakcina protiv koronavirusa, otvorena je Mirabank. Nisu zanemarljivi i mnogobrojni drugi projekti koji su u fazi realizacije.

Svetski mediji Bin Zajeda svrstavaju u najmoćnijeg čoveka na svetu, zahvaljujuci mudroj politici koju je vodio, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže.

Iz Beograda, kako prenose ruski mediji, šeik Bin Zajed otputovaće u posetu Moskvi, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Komentari (0)

Srbija