Politika

Rode: ZSO mora biti formirana, a svi sporazumi sprovedeni

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

11/10/2022

-

10:55

Rode: ZSO mora biti formirana, a svi sporazumi sprovedeni
Nemački ambasador u Prištini, Jern Rode - Copyright Ambasada Nemačke u Prištini

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode istakao je da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, jer je Kosovo potpisalo sporazum o ZSO u Briselu, i zatražio od strana u dijalogu da svi postignuti sporazumi budu sprovedeni, prenosi Ekonomija onlajn.

"Mora se pozabaviti pitanjem ZSO, jer je to deo sporazuma postignutih u Briselu koji je Kosovo potpisalo", rekao je Rode i dodao da i sporazumi o registarskim oznakama, dokumentima, energetskim vodičima moraju biti implementirani.

Rode je naglasio da "lideri Kosova i Srbije treba da budu spremni da donesu teške političke odluke" i da se dogovore o kompromisnim rešenjima koja donose održive rezultate.

Istakao je da dosadašnjim nedostatakom napretka u procesu dijaloga, strane deluju protiv svojih interesa.

Prema njegovim rečima, hitan napredak je neophodan za "postizanje nemačkog cilja da se Kosovo i druge zemlje zapadnog Balkana što pre pridruže evroatlantskoj porodici".

"Tako će međusobno priznanje Kosova i Srbije biti neophodan preduslov za ulazak obe države u EU, jer je nezamislivo da u EU imamo dve države koje se međusobno ne priznaju. To je vrlo jasno rekao kancelar Šolc tokom svoje posete Prištini u junu ove godine”, dodao je Rode.

Komentari (0)

Srbija