Politika

Srbija protiv inicijative Rusije u UN: "Ne" zahtevu Moskve da glasanje o osudi aneksije bude tajno

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RSE, Reutres

11/10/2022

-

12:19

Srbija protiv inicijative Rusije u UN: "Ne" zahtevu Moskve da glasanje o osudi aneksije bude tajno
Srbija protiv inicijative Rusije u UN: "Ne" zahtevu Moskve da glasanje o osudi aneksije bude tajno - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasala je u ponedeljak da odbije poziv Rusije koja je tražila da se tokom sedmice održi tajno glasanje o tome hoće li osuditi potez Moskve za aneksijom četiri delimičmo okupirane teritorije u Ukrajini. Među zemljama koje su za to da glasanje bude javno bila je i Srbija.

Skupština je sa 107 glasova "za" odlučila da će održati javno glasanje, a ne tajno, o nacrtu rezolucije kojom se osuđuju ruski "nelegalni takozvani referendumi" i "pokušaj nezakonite aneksije". Diplomate su navele da će glasanje o rezoluciji verovatno da bude u sredu i četvrtak.

Predlog da glasanje bude javno iznela je Albanija, a samo 13 zemalja se protivilo održavanju javnog glasanja o nacrtu rezolucije, 39 zemalja bilo je suzdržano, a preostale zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, nisu glasale.

Prinstscreen YouTube/DW News

 

Rusija je tvrdila da zapadno lobiranje znači da bi "moglo biti vrlo teško ako se stavovi izražavaju javno". Tokom sednice ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja doveo je u pitanje pokušaj osude Moskve.

"Kakve to veze ima s mirom i sigurnošću ili pokušajem rešavanja sukoba?" rekao je on, opisujući to kao "još jedan korak prema podelama i eskalaciji, za šta sam siguran da nije nešto što apsolutnoj većini država u ovoj prostoriji treba."

Prinstscreen YouTube/DW News

 

Zapadne zemlje pripremile su za usvajanje u Generalnoj skupštini rezoluciju kojom se ne priznaju referendumi i pozivaju se sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promenu statusa Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je Srbija u Ujedinjenim nacijama glasala za inicijativu koja je u suprotnosti sa politikom Moskve, pa je 2. marta glasala za rezolucij kojom se osuđuje ruska invazija, ali zvanični Beograd je odbio da se pridruži Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji u uvođenju širih sankcija Moskvi.

I 7. aprila Srbija je glasala za isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC). To glasanje održano je povodom izveštaja o zločinima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je Rusije okupirala. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija