Politika

Otvorena nova zgrada Ambasade Srbije u Vašingtonu: Svečanu vrpcu presekli Đurić i Eskobar

Komentari

Autor: Glas Amerike

12/10/2022

-

10:00

Otvorena nova zgrada Ambasade Srbije u Vašingtonu: Svečanu vrpcu presekli Đurić i Eskobar
Otvorena nova zgrada Ambasade Srbije u Vašingtonu: Svečanu vrpcu presekli Đurić i Eskobar - Copyright Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

veličina teksta

Aa Aa

Nova zgrada Ambasade Srbije u Vašingtonu, koju je Republika Srbija kupila u februaru ove godine, u utorak uveče je i zvanično otvorena. Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić presekao je svečanu vrpcu zajedno sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim američkim izaslanikom za Balkan, prenosi Glas Amerike.

Posle decenija rada u iznajmljenim prostorima, prvi put od raspada bivše Jugoslavije ambasada Srbije je dobila svoj stalni dom, u sopstvenom vlasništvu, na 16. ulici – u istorijskoj zgradi koja je svojevremeno bila kuća američkog državnog sekretara i dobitnika Nobelove nagrade za mir Elihjua Ruta, na manje od kilometar od Bele kuće.

"Otvaranje nove ambasade je svedočanstvo sve jačih veza naše dve zemlje i svedoči o našoj rešenosti da proširimo taj odnos kroz mnoge druge sfere saradnje u budućnosti”, izjavio je ambasador Marko Đurić, čitajući pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"SAD su i dalje naš postojani partner i zagovornik u nekoliko ključnih spoljnopolitičkih prioriteta uključujući kandidaturu Srbije za članstvo u EU i našu posvećenost miru i stabilnosti u regionu Balkana", navodi se u Vučićevom pismu, u kojem se takođe ističe američka podrška inicijativi Otvoreni Balkan, a Sjedinjene Države opisuju kao "ključni partner i prijatelj Srbije".

Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Balkan istakao je da su odnosi Srbije i SAD na najvišem nivou do sada.

"Dok ulazimo u 141. godinu diplomatskih odnosa naše dve zemlje, mogu reći da ti odnosi nikada nisu bili bolji i nadam se da otvaranje ove ambasade, kao što ste rekli - u neposrednoj blizini Bele kuće, takođe simbolizuje novi početak u bilateralnoj istoriji", rekao je Eskobar.

Tanjug/Ambasada Srbije u SAD

 

Među američkim zvanicama na otvaranju Ambasade Srbije bio je general-major Džon Haris, komandant Nacionalne garde Ohaja koji je izjavio da je nova zgrada ambasade mesto gde se "istorija Amerike ukršta sa budućnošću Srbije".

Podsećajući na uspešnu vojnu saradnju Nacionalne garde Ohaja sa vojskom Srbije, naglasio je da dve zemlje povezuju duboke zajedničke vrednosti, “ne samo kao dve vojske, nego u svim aspektima života".

"Na budućnost naše zemlje i vaše zemlje uticaće vaš rad na ovom mestu, u ovoj zgradi", poručio je Haris.

Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije, osvrnuo se na istoriju 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, i istakao da je Srbija danas jasna u poziciji da se snažno pridržava normi svetskog poretka zasnovanog na pravilima, i da je uverena da “mir nema alternativu”.

U novoj zgradi srpske ambasade u Vašingtonu otvorena je i izložba savremene srpske umetnosti “Finding a Way”, koja će kasnije ovog meseca biti prikazana i u umetničkom centru Anakostije, u jednom od legendardnih četvrti Vašingtona.

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izrazila je uverenje da će izložba privući pažnju publike u američkoj prestonici, uz nadu da je to dobar korak napred u jačanju kulturnih veza. Ona je najavila da će Srbija uskoro biti domaćin slične izložbe umetnika iz SAD.

Proslavi su prisustvovali brojni predstavnici dijaspore i diplomate iz regiona i SAD, a na otvaranju je nastupala folklorna grupa "Opančići", dok je dečji hor srpske škole u Vašingtonu izveo srpsku i američku himnu.

 

Komentari (0)

Srbija