Politika

Kovač: Šokirana sam Raminim izlaganjem u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2022

-

19:00

Kovač: Šokirana sam Raminim izlaganjem u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope
Elvira Kovač - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Šokirana sam izlaganjem Edija Rame, izlavila je danas za Tanjug potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) i članica stalne delegacije Srbije Elvira Kovač, navodeći da je to na samom zasedanju direktno rekla i albanskom premijeru.

Kovač je kazala da je ispred političke grupe Evropskih narodnih partija juče bila ovlašćena da postavi pitanje premijeru Albanije Ediju Rami i da joj je namera bila da ga pita u vezi inicijative Otvoreni Balkan, ali da je posle izlaganja mogla samo da izrazi zaprepašćenje, jer je izlaganje, kaže, posvetio osporavanju rezolucije 1782 PS SE o nelegalnoj trgovini ljudskim organima, iznevši broje neistine.

“Naglasila sam da ta rezolucija nije bila ni srpska, ni ruska, već da je usvojena ogromnom većinom od strane cele Parlamentarne skupštine”, rekla je Kovač i ocenila da je Rama takvim obraćanjem pokazao nepoštovanje prema PS SE.

Rama je u govoru na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope zatražio reviziju rezolucije 1782 iz 2011. godine o ilegalnoj trgovini organima ljudi otetih na Kosovu, koja je doneta na osnovu izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

On je naveo da su optužbe bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte o zločinima koji su počinili pripadnici OVK “lažna vest”.

Na govor albanskog premijera juče su reagovali članovi srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Stefan Jovanović i Biljana Pantić-Pilja.

Jovanović koji je poslanik i portparol Narodne stranke ocenio je govor Rame kao "skandalozan".

"Umesto da se suoče sa zločinima nad Srbima, kojima su u 'žutoj kući' vađeni organi tokom rata, i da počinioci budu kažnjeni, premijer Albanije je danas pokušao da sve to predstavi kao laž", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Da je govor albanskog premijera skandalozan bila je i ocena šefice Delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljane Pantić-Pilje.

"Edi Rama je pokazao apsolutno nepoštovanje prema instituciji kojoj se obraćao. Umesto da priča o Albaniji, svoj govor je posvetio osporavanju Rezolucije o trgovini organima iste te institucije koja je usvojena velikom većinom"; rekla je Pantić-Pilja za Tanjug.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija