Politika

Hovenijer: Poštovati odluku suda i vratiti imovinu manastiru Visoki Dečani, o tome ne treba pregovarati

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

23:38

Hovenijer: Poštovati odluku suda i vratiti imovinu manastiru Visoki Dečani, o tome ne treba pregovarati
Jeffrey Hovenier - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da odluku ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani treba sprovesti i istakao da SAD zabrinjavaju napadi na verske objekte na KiM, a posebno oni na objekte Srpske pravoslavne crkve.

''Zabrinuti smo kad god dođe do napada na bilo koji verski objekat ili bilo koju veru. Bilo je nekih protiv Srpske pravoslavne crkve koji su nas posebno zabrinuli. Mi ih osuđujemo i razgovaramo sa državnim organima o njihovoj odgovornosti da obezbede sigurnost crkve'', rekao je Hovenijer za RTV KiM.

On je izrazio uverenje da je pitanje vlasništva manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje i šume jednostavno i da to nije nešto o čemu "treba pregovarati iil razgovarati".

"Mislim da smo bili prilično jasni, zajedno sa našim partnerima iz Kvinte, po ovom pitanju. Verujemo da je ovo pitanje vladavine prava, to je tako jednostavno. Mi verujemo da postoji odluka Ustavnog suda. Iz naše perspektive, kao što smo u prošlosti javno pozivali, ona treba da se sprovede. Ovo nije nešto o čemu treba pregovarati ili u ovom trenutku razgovarati. To se desilo, ali sud je presudio. U demokratiji, vi sledite odluke Ustavnog suda", ukazao je Hovenijer.

Odluka o preregistraciji u skladu s Briselskim sporazumom

Kada je reč o odluci vlade u Prištini o preregistraciji vozila, Hovenijer kaže da SAD imaju razumevanja za tu odluku i da je ona u skladu sa briselskim sporazumima, ali i "da su od početka izražavale zabrinutost koju nastavljaju da izražavaju u pogledu vremenskog okvira za implementaciju".

"Moja poruka vladi Kosova je bila da verujemo da je potrebno više vremena, da nismo oduševljeni kratkim rokom, jer je ovo teško za ljude i naporno. Nadamo se da će biti produžen rok. To je bio deo našeg razgovora. Ne mogu da kažem da li će se to desiti ili ne, jer ste me pitali šta će se desiti, ali je to odluka vlade Kosova", naveo je on.

"Vašingtonski sporazum i dalje važi"

On je rekao da je aktuelna američka administracija "bacila pogled" na obaveze u okviru Vašingtonskog sporazuma i odlučila da one još uvek imaju važeći status, te da postoji niz obaveza za koje se nadaju da će biti sprovedene.

"Neke su sprovedene, neke su događaji zatekli, a na nekima bi nastavili da radimo zajedno. U širem smislu, međutim, takođe smatramo da je određeni broj postojećih preuzetih obaveza ili sporazuma postignutih bilo u okviru briselskog procesa ili na druge načine, još uvek nerešeno, i očekujemo da i Vlada Srbije i vlada Kosova ispune obaveze koje su preuzele", rekao je.

Hovenijer je podsetio da vlade u Prištini i Beogradu imaju predlog i studiju izvodljivosti o deljenju jezera Gazivode kao pouzdanog snabdevača energijom i vodom i da je njena izrada bila predviđena upravo jednom od tačaka Vašingtonskog sporazuma.

"Malo pre mog dolaska (na mesto ambasadora), znači pre nekog vremena, mi smo završili ovu studiju izvodljivosti i dali je i Vladi Srbije i vladi Kosova. Na te dve vlade je da odluče koje dodatne korake žele da preduzmu, ako ih ima. Ali, oni imaju studiju izvodljivosti", kazao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija