Politika

Kurti optimističan u vezi vizne liberalizacije i dijaloga sa Beogradom, Osmani hoće Kosovo u EU

Komentari

Autor: Fonet

12/10/2022

-

22:23

Kurti optimističan u vezi vizne liberalizacije i dijaloga sa Beogradom, Osmani hoće Kosovo u EU
Aljbin Kurti i Tomaš Šunjog - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je optimističan u vezi procesa liberalizacije viza, ali i kada je reč o nastavku dijaloga sa Srbijom, dok je predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila podnešenje zahteva za članstvo u EU.

Šef Kancelarije Evropske unije (EU) na Kosovu Tomas Šunjogo uručio je Kurtiju i Osmani Izveštaj Evropske komisije za Kosovo 2022. godinu.

U delu koji se odnosi na Kosovo, Evropska komisija je ponovo preporučila viznu liberalizaciju za Kosovu koju smatra "hitnom".

Upitan da prokomentariše francusko-nemački predlog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, Kurti je rekao da takav predlog za konačni sporazum ne postoji.

Postoje rasprave, postoje opcije, postoje testiranja, ali ne mogu da kažem da postoji nešto konkretno, rekao je on, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da će Kosovo formalno podneti zahtev za članstvo u EU, ističući potrebu da se ovaj proces ubrza, kao i hitnu potrebu da se završi proces liberalizacije viza za građane Kosova.

Ona je ponovila posvećenost kosovskih institucija za članstvo u EU, kao državni prioritet Kosova i najavila konkretne korake na jačanju vladavine prava, demokratije i ljudskih prava.

Šunjog je naglasio da ovogodišnji izveštaj prepoznaje ukupan napredak Kosova, posebno u vladavini prava, kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u odnosu na zemlje u regionu.

Evropska komisija u današnjem izveštaju o napretku ponavlja svoj raniji stav da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju, dok se od Saveta EU traži da radi na tome.

U izveštaju Evropske komisije se pominje i dijalog, odnosno od kosovskih vlasti se traži veća posvećenost u tom procesu i angažovanje u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Kosovo i Srbija od 2011. godine, vode tehnički dijalog o normalizaciji odnosa, a od 2012. su počeli i razgovori na političkom nivou. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija