Politika

U novoj Vladi 25 ministarstava: Novi zakon sutra pred Skupštinom - nekoliko promena u odnosu na prethodni kabinet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2022

-

12:59

U novoj Vladi 25 ministarstava: Novi zakon sutra pred Skupštinom - nekoliko promena u odnosu na prethodni kabinet
U novoj Vladi 25 ministarstava: Novi zakon sutra pred Skupštinom - nekoliko promena u odnosu na prethodni kabinet - Copyright Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić sazvao je prvu sednicu jesenjeg redovnog zasedanja parlamenta za sutra, a kao jedina tačka dnevnog reda predložene su izmene i dopune Zakona o ministarstvima.

Prema tom predlogu nova vlada Srbije imaće 25 ministarstava.

To su Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo pravde, Mnistarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Predlog je da u novoj vladi budu i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

Tako je predlog je da u Vladi bude Ministarstvo sporta, Ministarstvo kulture, Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo za javna ulaganja.

Taj predlog zakona podnelo je 148 narodnih poslanika.

Šta se menja

Prema Zakonu o ministarstvima u vladi će biti nekoliko novih resora i izmena u odnosu na prethodni kabinet.

Nauka i tehološki razvoj odvojeni su od prosvete sa kojom su do sada činili jedno ministarstvo. U novom mandatu, u skladu sa tim, postojaće dva ministarstva - Ministarstvo prosvete i Ministartsvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. 

Osim toga, razdvojen je i dosadašnji resor koji su činili kultura i informisanje, kao i resor trgovine, turizma i telekomunikacija. Umesto dosadašnja dva, sada će postojati četiri ministarstva - Ministarstvo kulture, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ministarstvo turizma i omladine i Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, koje je ujedno i potpuno novo ministarstvo. 

Takođe, potpuno novo je i Ministarstvo za javna ulaganja.

Odgovarajući danas na pitanja novinara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da, kada je reč o kadrovskim rešenjima, sve će se znati uskoro. 

"Što se tiče kadrovskih rešenja - još koji dan sačekajte. Verujem da će se u subotu ili nedelju sve da se zna, i o ministrimja i svim drugim ljudima", rekao je Gašić.

Komentari (0)

Srbija