Politika

Varhelji: Srbija napredovala na putu ka EU, ali je važna spoljna politika

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

17:21

Varhelji: Srbija napredovala na putu ka EU, ali je važna spoljna politika
Oliver Varhelji - Copyright EPA/RONALD WITTEK / POOL

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je Srbija napredovala na svom putu ka EU, ali da je sada zbog opšte globalne situacije za Brisel ižuzetno važna zajednička spoljna i bezbednosna politika.

„Ako posmatrate vladavinu prava, oni (Srbija) su sada napredovali, ali usklađivanje sa CFSP (zajednička spoljna i bezbednosna politika) ostaje otvoreno pitanje. Jasno mi je da u geopolitičkoj situaciji u kojoj se nalazimo, države članice posvećuju ogromnu pažnju tom problemu“, rekao je Varhelji posle predstavljanja ovogodišnjeg paketa izveštaja o proširenju EU za briselski portal Euroaktiv.

Varhelji, dodaje da EU na Srbiju gleda kao na saveznika i da su u Briselu svesni specifične pozicije u kojoj se nalazi Beograd.

„Ali, potrebna nam je njihova podrška, potrebna nam je njihova pomoć i postoje načini da se to postigne“, rekao je evropski komesar.

Varhelji je istakao i da je u zemljama kandidatima za članstvo u EU prethodnih godina postignut napredak.

„Posmatrajući izveštaj, svi su uravnoteženi, dakle postižemo napredak“, rekao je Varhelji i dodao da problema ima sa svakom zemljom kandidatom, ali da je priroda izveštaja da se uvek u prvi plan stavljaju oni segmenti gde je potrebno postići napredak.

Varhelji se osvrnuo i na predlog Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata za EU, i rekao da je sad na BiH “da dokaže da može da čini stvari i drugačije“.

Varhelji istiće da ta ponuda u vidu statusa kandidata, nije ponuda za političku elitu, već za zemlju i narod. Predlog Komisije će se najverovatnije razmatrati u decembru, piše Euroaktiv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija