Politika

Vučević o gradnji na Šodrošu: Postoji dozvola za pripremne radove, za to ne treba elaborat za uticaj na životnu sredinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/021

19/10/2022

-

15:31

Vučević o gradnji na Šodrošu: Postoji dozvola za pripremne radove, za to ne treba elaborat za uticaj na životnu sredinu
Vučević o gradnji na Šodrošu: Postoji dozvola za pripremne radove, za to ne treba elaborat za uticaj na životnu sredinu - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da "niko neće zaustaviti razvoj grada", komentarišući incidente koji su se dogodili u utorak na Šodrošu. On je, odgovarajući na pitanja novinara na svečanoj sednici Skupštine Grada, naveo da postoji sva potrebna dokumentacija za početak radova.

Početak radova je, prema njegovim rečima, mogao i da se bude odložen, pa da radovi krenu za desetak dana kada više ne bude bio gradonačelnik, jer se očekuje da bi u tom periodu mogao da pređe na ministarsku poziciju. 

Ipak, naveo je, želeo je da bude tu kada se započne sa radovima, kao što želi da njegovi naslednici završe posao na izgradnji mosta koji se planira više od 70 godina.

Vučević je odgovorio i na zahteve aktivista da se pokažu dozvole za radove na Šodrošu i nabrojao šta je sve od dokumentacije ishodovano, dodajući da će kineska kompanija CRBC danas postaviti građevinsku tablu na kojoj će biti navedene sve potrebne informacije. 

"Što se tiče dozvole, sve što je u skladu sa zakonom je urađeno. Nadam se da će CRBS danas popodne postaviti tablu  sa jasnom hronologijom i navođenjem svih dokumenta koji postoje. Prvo je izvršena eksproprijacija i sve zemljište je državno. Ne postoji ništa što je privatno. Urađena je prethodna studija opravdanosti sa uticajem na životnu sredinu sa generalnim projektom mosta. Urađen je Plan generalne regulacije mosta, za šta je Pokrajinski zavod za zaštitu životne sredine rekao da nije potreban poseban elaborat za uticaj na životnu sredinu. U okviru Generalnog urbanističkog plana, koji smo usvojili uz svu onu halabuku, postoji i elaborat uticaja na životnu sredinu za celokupni dokument, kao i za priobalje sa mostom", naveo je gradonačelnik Novog Sada. 

Kako je dodao, sada je u izradi idejni projekat sa elaboratom uticaja na životnu sredinu i rok za njegovu izradu je kraj oktobra, nakon čega na republički nivo zbog revizije.

"Nakon toga, ako reviziona komisija prihvati, elaborat ide u Ministarstvo za zaštitu životne sredine da se proveri da li je elaborat uticaja na životnu sredinu valjan ili ne. Izdata je građevinska dozvola Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastruktru za pripremne radove i ono što se juče videlo, mimo cirkusa ovih što tuku novinarke i udaraju policajce prstom u oko, a onda glume žrtve. I postoji građevinska dozvola za pripremne radove za koje ne treba elaborat za uticaj na životnu sredinu", naveo je gradonačelnik Novog Sada.

On je dodao da je faktografski i hronološki jasno da nema "ni milimetra sumnje u to kako se radi", dodajući da nema razloga da se išta izvodi na silu i da se nigde ne žuri. 

Time je odgovorio na zahteve aktivista koji su juče pokušali su da spreče radnike da postave ogradu oko gradilišta za budući most preko Dunava na prostoru Šodroša, tvrdeći da ne postoje neophodne građevinske dozvole. 

Usledilo je i koškanje, a policija je privela nekoliko aktivista kojima će biti suđeno u prekršajnom postupku.

Komentari (0)

Srbija