Politika

Pastor: SVM će u novoj vladi imati osam državnih sekretara

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

12:24

Pastor: SVM će u novoj vladi imati osam državnih sekretara
Ištvan Pastor i Aleksandar Vučić - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je tokom razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem potvrđen njihov dosadašnji načelni dogovor o saradnji.


“Dešavanja su se ubrzala i to je bio neposredni povod da zatražim susret, pošto imamo još nezavršenih poslova što se tiče vlade. Između nas još od pre izbora postoji načelni dogovor da ćemo nastaviti zajednički rad. Do sada nije došao red na razradu i utvrđivanje detalja, jer nije bilo aktuelno kao sada. To smo juče regulisali, odneo sam predlog koalicionog dogovora koji smo pripremili ranije, kako bismo bili spremni kada za to dođe trenutak”, rekao je Pastor za RTV Panon, povodom jučerašnjeg razgovora sa Vučićem.

 

 


Takođe, izrazio je očekivanje da bi nova vlada mogla biti formirana tokom naredne nedelje, navodeći da ona, sa 25 članova i nije značajnije veća od prethodnih, uz podsećanje da je poslednja vlada imala 24 člana, a 21 ministarstvo.

Što se tiče pozicije najveće stranke mađarske zajednice u Srbiji, Pastor je naglasio da i dalje žele da u izvršnoj vlasti učestvuju na nivou državnih sekretara.

“Nismo tražili ministarstvo, da jesmo, verovatno bismo ga i dobili, ali naše strateško opredeljenje i dalje je da sa nivoa državnih sekretara možemo da rešavamo stvari i da je racionalnije imati više državnih sekretara, nego jednog ministra”, rekao je Pastor.

Istakao je da će SVM u novoj vladi imati osam državnih sekretara.

“Formira se novo ministarstvo za investicije, za velike investicije koje će se baviti krupnim infrastrukturnim razvojnim projektima. Dobar deo tih projekata realizuje se na ovom prostoru, zbog toga smatramo da bi dobro bilo da tu imamo državnog sekretara”, precizirao je Pastor.

 

Dodatna sredstva za Akvapark u Subotici 

On je dodao da je sa Vučićem razgovarao i o potrebi da se prilikom narednog rebalansa budžeta obezbedi još četiri miliona evra za završetak radova na subotičkom “Akvaparku“.


Takođe, informisao je predsednika i o razgovorima sa jednim mađarskim investitorom koji bi želeo da gradi hotel na obali Palića, a prema dosadašnjem toku razgovora moguće je da će ugovor biti potpisan do kraja godine.

Pastor je predsednika pozvao da dođe da obiđe “Akvapark” na Paliću, Vojvođansku rvačku akademiju u Kanjiži, kao i fudbalsku akademiju u Bačkoj Topoli.

Kada je reč o popisu stanovništva, Pastor je rekao da se on dobro odvija, a po pitanju izbora za manjinske nacionalne savete, na kojima je za sada lista SVM jedina lista, pozvao je sunarodnike da na te izbore izađu u što većem broju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija