Politika

Obradović: Oštre kazne za silovatelje jedini mogući odgovor države na nasilje

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

18:58

Obradović: Oštre kazne za silovatelje jedini mogući odgovor države na nasilje
Obradović: Oštre kazne za silovatelje jedini mogući odgovor države na nasilje - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović podržala je inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za uvođenje oštrijih kazni za silovatelje, kao i za počinioce nasilja u porodici i partnerskog nasilja, saopštilo je ministarstvo.

Ona ističe da će petostruko veće i doživotne kazne za najteža dela izjednačiti pomenute nasilnike sa osuđenicima za teška ubistva, povratnicima i višestrukim ubicama.

"To je oštar, ali jedini moguć odgovor države u zabrinjavajućoj situaciji u zemlji, kada je nasilje u porodici i nad maloletnicima u alarmantnom porastu", ocenila je Obradović, apelujući na sve žene u Srbiji da "glasno i snažno podrže i promovišu ovu inicijativu".

Ministarka je naglasila da će i kao članica predsedništva SNS, zatražiti istovremeno i snažnu podršku unutar stranke za ovaj predlog.

"To treba da učine i svi ostali kako bismo ojačali borbu protiv nasilja, posebno partnerskog i u porodici koje je svugde u svetu u porastu, bez obzira na ekonomski i obrazovni nivo", navela je Obradović.

Dodaje da bi se na ovaj način potencijalni počinioci, u dobroj meri, odvratili od izvršenja krivičnog dela, "svesni oštrih kazni, a istovremeno bi se ostvarila opšta i specijalna prevencija".

"Oštre kazne, socijalni nadzor, stalna edukacija celokupnog stanovništva, kroz sve institucije, političke organizacije i NVO, ojačaće odgovor građana Srbije na socijalni i psihološki deformitet i nedostatak empatije u svetu danas", poručila je Obradović.

Komentari (0)

Srbija