Politika

Konferencija o antifašizmu: Na delu je revizija istorije

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

12:20

Konferencija o antifašizmu: Na delu je revizija istorije
Konferencija o antifašizmu: Na delu je revizija istorije - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Učesnici Konferencije "Antifašizam danas i opasnost od desničarske politike" ocenili su da je u toku revizija istorije i da je potrebno promovisanje antifašističkih ideja u celoj Evropi, pa i u Srbiji.

Generalna sekretarka predsednika Srbije Suzana Paunović, koja je skupu prisustvovala u svojstvu izaslanice predsednika, istakla je da je ovaj skup veoma značajan i dodala da je "najopasnijii politički trend u Evropi istorijski revizionizam".

"Neofašizam kao sveprisutno poništavanje uloge antifašističke borbe zlokobno preti da čovečanstvo povuče u grotlo globalnog konflikta neviđenih razmera", ocenila je Paunović.

Ona je poručila da SUBNOR i sve antifašističke organizacije imaju pred sobom još jednu bitku koju ne smeju da izgube i dodala da je to borba protiv laži u vremenu u kome se prekrajaju istorijske činjenice.

"Naša deca moraju znati šta se dešavalo na Bregalnici i Kajmakčelanu i kakve to veze ima sa Sutjeskom i Neretvom, Olujom, ali i NATO bombardovanjem Srbije", rekla je Paunović i dodala da ratni veterani najbolje znaju da je to istorijski sled.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić naglasio je da se ne radi dovoljno da se pokaže značaj istorijsih pobeda u Drugom svetskom ratu, navodeći da je važno da mlade generacije znaju više o antifašističkoj borbi koja im donela mir i slobodu.

"Antifašizam je, u celoj Evropi, pa i na Balkanu, ugrožen kao ideja i svi koji ga branimo smo napadani", ocenio je Dačić.

On je dodao da "desničarske stranke prekrajaju istoriju i pokušavaju da od zločinaca prave heroje".

Dačić je ocenio da "u svakom parlamentu u Evropi sedi neko ko kaže da Jasenovac i Aušvic nisu bili stradališta, već radni logori".

"Za sebe mogu s ponosom da kažem da sam antifašista i da tražim od drugih da se tako opredele ma kojoj partiji da pripadaju, jer antifašizam nije ideologija već ideja", rekao je Dačić.

On je podsetio na značaj 20. oktobra, dana oslobođenja Beograda istakavši da je to bila jedna od najvećih i najvažnijih bitaka o kojoj mlade generacije malo znaju.

Predsednik SUBNOR Srbija general-major Vidosav Kovačević podsetio je da se u Beogradu održavaju dani slobode koji nas podsećaju na oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu. On je rekao da ova antifašistička organizacija ima podršku države i da je i predsednik Srbije preko svoje izaslanice Suzane Paunović poslao poruku da podržava ovaj skup.

Predsednik Internacionalne organizacije antifašišta i veterana Vilmoš Hanti ocenio je da je pravi trenutak za ovakvu konferenciju kada se javljaju nove pretnje od desničarske politike u Evropi.

Predsednik Svetske federacije ratnih veterana Dan Bergtun rekao je da ništa drugo ne može da ujedini Evropu kao borba protiv fašizma. Kako je rekao, Hitler i Musoloni su poraženi pre 77 godina, ali i u Evropi danas postoje stranke ekstremne desnica koje nisu spremne da prihvate liberalna načela.

"Fašisti su se vratili i imamo razlog da budemo zabrinuti", kazao je Bergtun.

Članovi SUBNORA-a dodelili su generalnoj sekretarki predsednika Srbije, Suzani Paunović plaketu ovog udruženja u znak zahvalnost zbog podrške koju imaju od države, predsednika Srbije, ali i nje lično.

Komentari (0)

Srbija