Politika

NATO admiral: Alijansa i Srbija su bliski partneri, poštujemo politiku vojne neutralnosti Beograda

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

11:52

NATO admiral: Alijansa i Srbija su bliski partneri, poštujemo politiku vojne neutralnosti Beograda
NATO admiral: Alijansa i Srbija su bliski partneri, poštujemo politiku vojne neutralnosti Beograda - Copyright Adrien Courant, Etat Major des Armees via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a u Briselu, admiral Rob Bauer izjavio je danas, neposredno pred svoju prvu posetu Beogradu, da su Alijansa i Srbija bliski partneri i da će nastaviti da rade zajedno na jačanju sposobnosti srpskih oružanih snaga.

Bauer je, u intervjuu za portal Saveta za strateške politike CfSP, rekao da NATO i Srbija tokom prethodnih 16 godina, kontinuirano razvijaju blisko i obostrano korisno partnerstvo.

Bauer je istakao trajnu posvećenost NATO-a miru i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana i potvrdio strateški značaj tog regiona.

“NATO u potpunosti poštuje proklamovanu politiku vojne neutralnosti Srbije i suvereno pravo svake zemlje da bira sopstveni put, bez veta ili mešanja trećih strana“, istakao je Bauer.

On je naglasio da Zapadni Balkan za NATO predstavlja region od ključnog značaja za mir i stabilnost u Evropi i da će zbog toga nastaviti da podstiče politički dijalog, praktičnu saradnju i reforme u brojnim oblastima.

Bauer je naveo da su ministri odbrana članica NATO-a pre dve sedmice još jednom potvrdili kontinuitet podrške misiji KFOR i njenom zadatku da održava bezbedno okruženje za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji u skladu sa mandatom UN.

Bauer je napomenuo da je nekoliko članica NATO-a najavilo da će povećati nivo podrške misiji KFOR-a.

"Ohrabrujemo Srbiju da dalje unapređuje svoje sposobnosti sajber odbrane kroz saradnju npr. sa NATO centrima za kooperativnu sajber odbranu i za odgovor na računarske incidente", rekao je Bauer.

NATO nastavlja da pruža podršku operaciji EU Altea u Bosni i Hercegovini što pomaže BiH da se suočava sa brojnim izazovima, naveo je Bauer. On je istakao da će, nakon što se Švedska i Finska pridruže Alijansi, 96 odsto stanovnika EU živeti u zemljama članicama NATO-a.

Komentari (0)

Srbija