Politika

Predsednica Evropske komisije u poseti Srbiji - EU daje 160 miliona direktne budžetske pomoći, Vučić: Umemo to da cenimo

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/10/2022

-

15:04

Predsednica Evropske komisije u poseti Srbiji - EU daje 160 miliona direktne budžetske pomoći, Vučić: Umemo to da cenimo
Ursula fon der Lajen i Aleksandar Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen boravi u poseti Srbiji, a zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem obišla je radove na gasnom interkonektoru ka Bugarskoj. Ona je u obraćanju rekla da EU pruža bespovratna sredstva koja se tiču ulaganja u infrastrukturu, a predsednik Vučić je zahvalio na 160 miliona evra direktne budžetske pomoći.

Ursula fon der Lajen je, nakon obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, najavila podršku Srbiji u visino od 160 miliona evra i poručila da zna da je budunćnost Srbije u EU, jer Unija nije potpuna bez Srbije.

"Znam da je budućnost Srbije u EU, znam da naša EU nije potpuna bez Srbije, jer delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti i zato nastavimo zajedno da radimo na njoj, ukazala je ona i dodala da su EU i Zapadni Balkan, a tako i Srbija, deo Evropske energetske zajednice.

Fon der Lajen je ukazala da je zahvaljujući dobrom napretku koji je postigla, Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka EU i da je želja da sada preduzme dalje važne korake ka EU.

"Izuzetno mi je drago što sam na ovom posebnom mestu koje pokazuje duboku povezanost koju imamo kao i našu sjajnu saradnju. Danas pratimo napredak interkonektora između Bugarske i Srbije i sjajno je videti kako ovaj važan projekat poprima oblik", objasnila je ona dodajući da je 80 odsto finansija obezbeđeno od Evropske komisije i Evropske investicione banke.

Istakla je da ovaj projekat neće osigurati samo da poteče gas između Bugarske i Srbije, "već će nas približiti jedni drugima, a gasno tržište otvoriti za razne izvore, i unaprediti energetsku bezbednost Srbije".

Instagram/buducnostsrbijeav

 

"Radujemo se završetku ovog projekta za godinu dana jer je važna diversifikacija izvora za gas. Prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra. Više pouzdanih izvora je od suštinske važnosti“, naglasila je Fon der Lajen.

"EU i Zapadni Balkan su deo energetske zajednice"

Ukazala je da su EU i Zapadni Balkan u Energetskoj zajednici, što znači da su toliko povezane da šta god jedan uradi to utiče na ostale i ako se nešto desi u EU imaće implikacije na Balkan, a ako ima poboljšanja kao ovaj gasni interkonektor u ovom regionu onda će se to refklektovati i na EU.

"Mnogo smo radili u EU na suzbijanju energetske krize. Rusija je prekinula isporuke gasa i uspeli smo to da kompenzujemo. Pozivamo sve, a tako i Srbiju da se priključe zajedničkoj nabavci gasa, da iskoristimo zajedničku snagu da na tržištu postignemo dobru cenu", objasnila je ona.

Fon der Lajen je kazala da je Srbija, kao i ostali na kontinentu pogođena teškoćama koje postoje na energetskom tržištu, zbog kojih je EU odlučila da preduzme određene mere.

 

 

Kratkoročno, dodala je, predviđena je pomoć za Zapadni Balkan, a Srbija će, kaže, dobiti 160 miliona evra budžetske pomoći, kako bi podržala ugrožene pripadnike društva, i mala i srednja preduzeća kako bi izašla na kraj sa visokom cenom energenata.

Istakla je da održivo rešenje nije samo pomoć, već su, podvlači, potrebne investicije.

S tim u vezi je kazala da je EU predvidela 500 miliona evra bespovratnih sredstava Zapadnpm Balkanu za ulaganje u infrastrukturu, navodeći kao primer Transbalkanski elektromrežni koridor.

Fon der Lajen je rekla da je njoj posebno važan projekat izgradnja energetski efikasne Univerzitetske dečije bolnice, koji podržava EU. Navela je da se, lošom izlacijom, gubi oko 40 odsto energije, te je važna energetska efikasnost.

Takođe je kazala da je gasni interkonektor između Srbije i Severne Makedonije u projektima EU.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

"Ova energetske kriza dolazi zbog strašnog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine. Ovaj rat menja bezbednosnu situaciju kontinenta i zato je važno za EU da još više ulaže u svoje partnere, na Zapadni Balkan, više nego ikada jer su to investicije u budućnost, u mir, za bezbednost, prosperitet zajedničkog kontinenta. EU jeste i ostaće najvažniji politički i ekonomski partner Srbije", istakla je ona.

Fon der Lajen je ukazala da je zahvaljujući dobrom napretku koji je postigla, Srbija jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka EU.

"Želimo da sada preduzme te dalje važne korake ka EU. Znamo teme, razgovaraćemo o njima kasnije bilateralno. Govorim o nezasnosvim pravosuđu, borbi protiv korupcije. Zahvaljujem se na najavi da će vizna politika Srbije do kraja godine biti usklađena sa EU. To je važna najava i to je pravi smer kojim treba ići“, istakla je ona.

Vučić: Umemo da cenimo pomoć

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Ursuli fon der Lajen na pomoći i podršci Evropske unije, ističući da je projekat izgradnje gasnog interkonektora prema Bugarskoj veoma značajan za zemlju, te da se nada da će doprineti povećanom ineteresovanju investitora za taj kraj Srbije.

"Srećan sam što vas drugi put dočekujem u Nišu. Hvala što vam nije bilo teško da ponovo dođete u okolinu Niša. Mislim da to znači i našim ljudima na jugu, da vide posvećenost i drugim delovima zemlje, a ne samo Beogradu ili nekim bogatijim krajevima", rekao je Vučić u zajedničkom obraćanju sa Fon der Lajen.

Zahvalio je i njoj lično na posvećenosti koju iskazuje, jer, kako je rekao, može samo da zamisli koliko joj je "lepo" kada dolazi na Zapadni Balkan, jer "zna sve naše svađe i probleme, a opet je tu, da sasluša sve u regionu, gde svako svakoga okrivljuje".

"Hvala na ogromnoj pomoći i podršci", poručio je predsednik Srbije, ukazujući na reči Fon der Lajen da će zbog cene energenata Srbija dobiti 160 miliona evra direktne budžetske podrške.

To je, kako kaže, za Srbiju ogroman novac zbog čega je beskrajno zahvalan evropskim poreskim obveznicima.

"Mi umemo to da cenimo. To je za nas veliki novac, olakšaće probleme sa kojima se suočavamo", naveo je predsednik Srbije.

Zahvalio je i na izdvojenih 500 miliona evra, vezano za investicije u elektrotransmisijskim konekcijama sa drugim zemljama, što su važni infrastrukturni projekti za Srbiju.

"Mi do pre tri godine nismo imali gasovod, imali smo samo preko Beregova i Mađarske, do Pančeva, i to je sve. Onda smo gradili jedan iz Zaječara ka severu, a sada gradimo interkonektor prema Bugarskoj. Hvala EU što nam daje 50 miliona evra, od 88,5 miliona za ovaj interkonektor", rekao je Vučić.

Zahvalio je i šefu Delegacije EU u Srbiji Emanueleu Žiofreu, na angažmanu po pitanju projekta obnove pruge Beograd-Niš.

"Cena je skočila u nebesa, zbog svega na tržištu, sve je poskupelo, bitumen, nafta... EU kao poklon daje sredstva za taj projekat", rekao je Vučić i podsetio da je EU dala 40 miliona evra poklona za put Niš - Merdare.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

"Da nam je neko dao 50 miliona evra, teško da bismo ga ložili u interkonektor, već bismo ga utrošili za dnevne potrebe, a ne bismo strateški razmšljali. Zato smo zahvalni EU što su nam pomogli da stvari rešavamo srednjeročno i dugoročno", rekao je Vučić.

Zamolio je i da se što pre krene sa projektom gasne konekcije sa Severnom Makedonijom, što je izuzetno važno, kao što je, dodaje, važno da se razmišlja kako da se povežemo i sa Crnom Gorom, BiH, Republikom Srpskom.

Vučić je naglasio da će uz gasnu konekciju sa Bugarskom biti lakše i da se privuku investitori u pirotsko-nišavski deo zemlje.

"Sada će nam biti lakše da dovedemo investitore u Pirot, Dimitrovgrad, Belu Palanku, Babušnicu... U Pirotu radi ''Mišlen tajer'', potrebni su investitori u Dimitrovgradu, Beloj Palanci... Verujem da će dolazak gasa, omogućiti ne samo grejanje stanova i industrijskih objekata, već i da će značiti ogromnu šansu za dolazak novih ulaganja u ovaj deo Srbije", poručio je Vučić.

Zahvalio je i bugarskim partnerima, dodajući da je važno da se projekat okonča do kraja oktobra naredne godine.

Vučić se osvrnuo i na pitanja usklađivanja vizne politike sa EU, navodeći da je Srbija uradila ono što je najavio za dve zemlje, a radi i za treću zemlju.

"Radimo ono što smo obećali, uradićemo za još zemalja. Uradićemo sve što treba oko usaglašavanja sa evropskom viznom politikom, kao što smo rekli. Kada kažemo do kraja godine, uradićemo i pre toga, ali to uvek kažemo kao poslednji termin", rekao je Vučić.

Dodao je da veruje u dobru saradnju sa EU i po pitanju drugih oblasti - vladavine prava, poglavlja 23, 24 i drugih stvari u kojima Srbija jeste napravila napredak, ali nedovoljno dobar, i da će zemlja napraviti još veći uspeh.

"Verujemo i da ćemo, ako sačuvamo četiri odsto rasta za ovu godinu, prethodne tri godine biti prva ili druga zemlja po stopi rasta u Evropi. To nije lako, i to nam je na ponos, a to ne bismo mogli bez vaše pomoći", rekao je Vučić.

Kazao je i da se očekuje ukupna trgovinska razmena u visini od 37 milijardi evra ove godine, što je apsolutni rekord.

"A, Srbija će činiti 51 odsto ukupne trgovinske razmene Zapadnog Balkana i oko 50 odsto ukupnog izvoza sa Zapadnog Balkana u EU. Verujem da ćemo uskoro preći i cifru od 50 milijardi razmene", rekao je Vučić.

On je prethodno dočekao Ursulu fon der Lajen na aerodromu.

"Drago mi je što ću danas, zajedno sa Ursulom fon der Lajen obići radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, projekta od izuzetne važnosti ne samo za našu zemlju, već i ceo region Zapadnog Balkana i Evropu", napisao je predsednik Vučić na Instagramu uz fotografiju dočeka.

Predsednica Evropske komisije boravi u Srbiji u okviru posete Zapadnom Balkanu, a u Srbiju stiže dan nakon što je boravila u Prištini. Iako je sama najavila da će u fokusu posete biti tema energenata, analitičari očekuju da će se na stolu naći još dva ključna pitanja - sankcije Rusiji i dijalog sa Prištinom.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Svoju posetu Fon der Lajen je najavila tokom samita Evropske političke zajednice u Pragu početkom ovog meseca, kada je poručila da je region Zapadnog Balkana "sastavni deo evropske porodice".

Bilateralni sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Ursule fon der Lajen predviđen je za 18.45 časova u Beogradu.

Gradnja gasnog interkonektora započela početkom godine

Srbija je početkom godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 km na teritoriji Srbije. Prečnik cevi biće 700 milimetara i maksimalnim pritiskom 55 bara.

Kapacitet interkonektora će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je oko 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) na severu Grčke.

Ministarstvo energetike Srbije je ranije najavilo da će naša zemlja dogovoriti zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom kako bi mogli kroz gasnu interkonekcije u 2023. da imamo na raspolaganju najmanje 1,4 milijarde kubnih metara gasa.

EU je proglasila taj projekat kao prioritet, a njegova vrednost u Srbiji je 85,5 miliona evra.

Ugovor su predviđena sredstva u iznosu od 49,6 miliona evra besprovratno iz IPA fonda EU, 25 miliona evra kredit Evropske investicione banke, 10,3 miliona evra iz budžeta Srbije i približno 600.000 evra od Srbijagasa.

Republika Srbija je do sada za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona za pripremne radove i projektovanje. Gasna interkonekcija sa Bugarskom, uz podršku EU, značiće kvalitetniji život svih u Srbiji, nove investicije i radna mesta, rečeno je na početku izgradnje.

Komentari (0)

Srbija